Η κατάσταση στα σχολεία, μέσα κι έξω από αυτά, είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά μπερδεμένη. Υπάρχει μια σαφής προτεραιότητα να προφυλαχτούν άπαντες από τον κορωνοϊό. Αυτό είναι φανερό ειδικά κάθε πρωί, όταν προσέρχονται στο σχολείο τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές. Υπάρχει επίσης μια περίοδος προσαρμογής σε μέτρα πρωτοφανή μα και απαραίτητα. Ένα διαρκές «τρέξιμο» ειδικά των μεγάλων για να προλάβουν, να προστατεύσουν έγκαιρα τους μικρούς. Οι οποίοι ως μικροί, διακρίνονται για την ανεμελιά τους. Κι ενώ διεξάγεται από τις 14 Σεπτέμβρη αυτός ο αγώνας δρόμου, προέκυψαν και οι καταλήψεις. Ποιοι έκαναν και κάνουν κατάληψη; Με μια πρώτη ματιά εντοπίζεις τους συνήθεις υπόπτους. Τους μαθητές που πάντα επιδιώκουν να μην κάνουν μάθημα. Αυτούς που προτιμούν το «κενό», την εκδρομή, το σκασιαρχείο. Αυτοί πρωτοστατούν. Κι επειδή η διαδικασία πρέπει να είναι επίκαιρη, στα καθιερωμένα αιτήματα προστίθενται όλα όσα έχουν σχέση με την πανδημία. Κάπως έτσι εκδηλώνεται η προσπάθεια, η οποία είναι φανερό ότι έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Καταλήψεις και αποχές ως εκ τούτου είναι κάτι που μοιάζει με παιχνίδι, μέσω του οποίου το γνήσιο και αυθεντικό διευκολύνεται. Ακόμη και το σαφώς δίκαιο αίτημα μικρότερου αριθμού μαθητών ανά τάξη, ακόμη και αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί όσοι κάνουν κατάληψη. Πράξη που σύντομα θα τελειώσει.
Χθες έξω από τα σχολεία είδαμε γονείς που ήταν έτοιμοι για καυγά (προκειμένου η εκπαιδευτική διαδικασία να επανέλθει). Καθηγητές που πάσχιζαν να πείσουν … κάτι «αγύριστα» κεφάλια. Διάλογο που επιχειρήθηκε μα δεν έγινε ποτέ. Σε ένα από τα σχολεία που δεν λειτουργούσαν χθες είδαμε μαθητές- παιδιά προσφύγων ή μεταναστών. Προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει αφού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες και αντιδράσεις. Εκεί τα προβλήματα ίσως και να είναι σοβαρότερα και του κορωνοϊού. Α και κάτι ακόμη. Έξω από ένα σχολείο διαπιστώσαμε την παρουσία εκπροσώπου πολιτικής νεολαίας. Πάσχιζε να βρει έναν μαθητή για να συνεννοηθεί μα τέτοιος δεν υπήρχε…. Για όλους η διαμαρτυρία ήταν όλα όσα ήδη περιγράψαμε. Άρα μια κάπως πολιτική συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει.
*Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λιμένα κ. Αρετή Κώτση. Μας ανακοίνωσε την κατάληψη που άρχιζε εκείνη την ώρα, περιέγραψε την εμπειρία της από τη λειτουργία του σχολείου με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης: « Κάνουμε όλα όσα πρέπει με δυσκολία. Αρκεί να σας πω ότι για μας τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν διαλλείματα» τόνισε.
Την προσεχή Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη η πόλη μας θα υποδεχθεί κρουαζιερόπλοιο. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Μάλλον το πρώτο, ταυτόχρονα και το τελευταίο του 2020. Είναι ίσως το μοναδικό που κάνει κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Με τα έως τώρα δεδομένα θα έρθει και στο κεντρικό λιμάνι και την επόμενη μέρα θα κινηθεί στο λιμάνι της Μύρινας της Λήμνου. Αν και το πλοίο είναι αρκετά μεγάλο, στην υπό εξέλιξη κρουαζιέρα φαίνεται ότι θα έχει λίγους σχετικά επιβάτες. Υπάρχουν αναφορές και ελπίδες για μία ή και δύο ακόμη αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αλλά αυτές προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Δυστυχώς. Όσο για τις αφίξεις του 2021, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη.
Κυκλοφοριακό πρόβλημα χθες νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης. Παράνομη στάθμευση έκλεισε το δρόμο προς το Καρνάγιο. Ακριβώς κάτω από τις Καμάρες. Μέχρι να κινητοποιηθεί η μηχανισμός, να εμφανιστεί η ομάδα Δίας, είδαμε και πάθαμε… Εν τω μεταξύ η ουρά είχε φθάσει μέχρι και την οδό Βενιζέλου!
Επανέρχονται οι περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, επανέρχονται και οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Προαναγγέλλει αυτή που θα γίνει στις Κρηνίδες την 1η Οκτώβρη. Ονομάζεται «Jazz στο σπίτι σας». Η είσοδος είναι ελεύθερη, τόπος το αναψυκτήριο «Προσκήνιο» στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου. Καλή επιτυχία.
Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Φαίνεται ότι θα το αναλάβει αυτή που εξ αρχής έδειξε ενδιαφέρον δηλαδή η ιδιωτική σχολή πιλότων Egnatia Aviation. Αυτήν την περίοδο δηλώνουν διαφωνίες κτλ οι αξιωματικοί του στρατού γιατί όπως ισχυρίζονται εκεί είναι κατοικίες συναδέλφων τους.
Ο εργολάβος έκοψε το επικίνδυνο δέντρο κοντά στο γήπεδο μπάσκετ του Πάρκου Φαλήρου αλλά δεν απομάκρυνε όλα τα κλαδιά. Μένουν εκεί, κάποια από αυτά, εμπόδιο σε όσους κινούνται στο χώρο. Μια γενικότερη άσχημη εικόνα για την περιοχή όπου παίζουν –αθλούνται- διασκεδάζουν αρκετοί Καβαλιώτες.
Εκλεγμένος με τον Τοψίδη περιφερειακός σύμβουλος (Ροδόπης) δήλωσε ανεξάρτητος. Εμμέσως πλην σαφώς πανηγύρισε η πλευρά Μέτιου, μείωσε τη σημασία του γεγονότος η πλευρά που απώλεσε τον περιφερειακό σύμβουλο. Τέτοια γεγονότα στην μακρά αντιπαράθεση Μέτιου- Τοψίδη δεν είχαμε ως τώρα. Φαίνεται ότι έγινε η αρχή. Κι όταν σε κάτι γίνεται η αρχή τότε να περιμένουμε ανάλογη συνέχεια.
Περίοικοι στο Βύρωνα σχολιάζουν θετικά την εξόρμηση καθαριότητας που έκαναν χθες στην οδό Βουλγαροκτόνου εργαζόμενοι της υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας. Με αναρτήσεις τους ζητούν από τον Δήμαρχο να τις συγχαρεί. Γέμισαν – διαβάζουμε- 18 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια. Συμπληρώνουμε ότι η περιοχή είχε να καθαριστεί αρκετό καιρό.
Ανάρτηση του συμπολίτη γιατρού Θόδωρου Μήτρα για μία ακόμη διαρροή- διαρκείας στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ: «Εδώ και ΔΥΟ (2) μήνες έχει σπάσει ένας αγωγός της ΔΕΥΑΚ κάτω στην Καλαμίτσα. Γνωστό φαινόμενο με περιοδικότητα περίπου 8 μηνών, καταστρέφεται η άσφαλτος χαλάει ο δρόμος τον κλείνουν, τον μπαλώνουν πολύ πρόχειρα (ούτε καν με άσφαλτο πια, με χώμα χαλίκι και τσιμέντο) και όλα είναι ως συνήθως χειρότερα. ΠΟΤΕ δεν κατάφεραν να κλείσουν καλά το χαντάκι που έσκαψαν…πόσο δύσκολο..άλλα, δυστυχώς έχουμε σταματήσει να περιμένουμε από ανίκανους. Ξαναεσπασε λοιπόν ο αγωγός πριν 2 μήνες τα νερά πλούσια στο δρόμο καταλήγουν στη θάλασσα. ‘Όλη η γειτονιά από τον Αύγουστο καλεί την ΔΕΥΑΚ και φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα. Εμένα συγκεκριμένα μου έχουν πει 2 φορές στο τηλέφωνο ότι “το έχουμε γράψει κύριε”, “προφανέστατα”, έχω απαντήσει. Ξέρω ότι για να βγεις να ζητάς με αξιοπρέπεια από τον κόσμο (χωρίς να σε πάρουν με τις πέτρες) πρέπει ΕΣΥ ο ίδιος πρώτα να είσαι σωστός και συνεπής. Επειδή ο πρόεδρος και ο Δήμος δεν πληρώνει από την τσέπη του τα κυβικά νερού που καταλήγουν στη θάλασσα , νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να ζητάνε από τον κόσμο να πληρώνει αυτός τους λογαριασμούς τους; Γιατί; Για να πετάμε το νερό στη θάλασσα; Εγώ αν ήμουν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ πάντως δεν θα είχα μούτρα να βγω να ζητάω…Καταλαβαίνω κάτι να χαλάσει. 2 μήνες αδιαφορίας όμως είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα».
Με ανάρτηση της η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου δηλώνει ικανοποιημένη που ενισχύεται με προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση. Θυμίζει ότι πρόσφατα κατέθεσε σχετική ερώτηση, η οποία όπως αφήνει να εννοηθεί έπαιξε το ρόλο της. Η ανάρτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στις 8 Σεπτεμβρίου κατέθεσα, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση ερώτηση για τις τεράστιες ελλείψεις στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας. Με ικανοποίηση ενημερώνομαι ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προσθέσει 8 οργανικές θέσεις. Η στοχευμένη κοινοβουλευτική παρουσία και η διαρκής πίεση στους αρμόδιους υπουργούς, φέρνουν αποτελέσματα».