(Ξανα)δημοσιεύουμε την πρόσφατη φωτογραφία, προερχόμενη από την έναρξη των εργασιών στο σημείο των διοδίων, στην Παράκαμψη. Όπως φαίνεται (το σημειώσαμε εκείνες τις ημέρες) υπήρχε και αστυνομική προστασία. Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Αστυνομία προστάτευε παράνομες εργασίες. Ευτράπελο αλλά και αληθινό. Κανονικά οι έλεγχοι που έγιναν εκ των υστέρων έπρεπε να γίνονται στην έναρξη των οποιοδήποτε εργασιών. Όμως εδώ είναι Βαλκάνια… Έτσι καμιά φορά η Αστυνομία προστατεύει εν αγνοία της, τους παρανομούντες!
==========================================================
Σημειώστε τα τρία παρόμοια και πρόσφατα τοπικά γεγονότα. Το συλλαλητήριο για τα διόδια, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη συναυλία του Στέλιου Ρόκου στο Πράβι. Και στα τρία έγινε κινητοποίηση για να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Για τα διόδια συγκεντρώθηκαν 1.500 άνθρωποι. Για τη Μακεδονία 5.000 και για τη συναυλία (στο κέντρο της Ελευθερούπολης) οι περισσότεροι. Πέραν των 5.000 ανθρώπων!
Αν και η σύγκριση ίσως να μην είναι δίκαιη, το μεγαλύτερο πλήθος επέλεξε τη συναυλία. Που ήταν δωρεάν. Νέοι άνθρωποι όχι μόνο παρακολούθησαν τον γνωστό έλληνα τραγουδιστή αλλά κυριολεκτικά τον αποθέωσαν. Νικητής κατά συνέπεια ο Ρόκος. Από μόνο του το γεγονός σημαίνει πολλά για την σημερινή Ελλάδα, για τους έλληνες πολίτες και δη τη νέα γενιά.
Την βοήθεια του Υπουργείου φέρεται να ζητά η Εγνατία Οδός ΑΕ προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στο θέμα των διοδίων. Προσοχή, το εμπλεκόμενο υπουργείο δεν είναι αυτό του κ. Σπίρτζη. Είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος του κ. Σταθάκη. Ο κ. Σταθάκης για την αποδοχή της όδευσης του ΤΑΡ μας πρότεινε έργα 20 εκ ευρώ. Ποια αλήθεια είναι η πρόταση του για το θέμα των διοδίων;
Όποια κι αν είναι, θα απορριφθεί άνευ δεύτερης συζήτησης. Στο θέμα των διοδίων οι τοπικοί παράγοντες απορρίπτουν οποιοδήποτε «αντισταθμιστικό». Κατά συνέπεια ο κ. Σταθάκης (ή ο κ. Φάμελλος) πρέπει να στείλουν μήνυμα στην Εγνατία Οδό ΑΕ. Μήνυμα συγκεκριμένο. Να προσαρμοστεί στη νομιμότητα.
Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα περίμενε «στη γωνία» τον Μάκη Παπαδόπουλο και τον εξέθεσε με τη χθεσινή της ανακοίνωση. Προσοχή, ο Μάκης Παπαδόπουλος ενώ συμμετείχε κανονικά στις αρχικές δράσεις κατά των διοδίων, αρνήθηκε να συμμετάσχει μόνο στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Λάθος του δεν λέμε αλλά όχι των διαστάσεων που δίνει σε αυτό η διοίκηση του Δήμου.
Αμέσως διαφώνησε με το κείμενο κατά του κ. Παπαδόπουλου ο κ. Βαγγέλης Παππάς. Πολύ σωστά επεσήμανε ότι στον αγώνα κατά των διοδίων (που θα συνεχιστεί) πρέπει να υπάρχει ενότητα και όχι τοπικός διχασμός. Δυστυχώς επ’ αυτού αρκετοί είναι μόνο λόγια… Λίγο καιρό σωπαίνουν, μετά πάλι προς τον τοπικό καυγά δρουν.
«Η Κεντροαριστερά απουσίαζε από το συλλαλητήριο» παραδέχθηκε χθες ο Κωστής Σιμιτσής κι εξήγησε αναλυτικά τους λόγους. Ο Κώστας Παπακοσμάς ήταν –κατά κάποιο τρόπο- ο μόνος εκπρόσωπος της στο γεγονός. Μήπως ο κ. Παπακοσμάς διολισθαίνει προς το «αντίπαλο» πολιτικό στρατόπεδο; Η κ. Τσανάκα του έκανε πρόταση να είναι υποψήφιος μαζί της αλλά ο πρώην αντινομάρχης φέρεται να την απέρριψε.
Κι άλλες φορές το Cosmopolis είχε προϋπολογισμό άνω των 250.000 ευρώ. Όχι μόνο φέτος. Όσο καλή κι αν είναι η εκδήλωση, τα λεφτά είναι πάντα πάρα πολλά. Σοκάρουν αυτόν που δεν γνωρίζει την οικονομική πλευρά του πράγματος. Είναι κι η εποχή δύσκολη, είναι η κρίση που κάνει πολλούς ανθρώπους να απορούν με τα cosmoχρήματα…
Όπως κι άλλες φορές έχουμε σημειώσει, όλες οι εκδηλώσεις της πόλης μπορούν να γίνονται κανονικά ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός τους μειωθεί. Ακόμη κι αν τα ποσά γίνουν λογικά, ουδείς πολίτης θα καταλαβαίνει τη διαφορά και την αλλαγή.
Οι εκδηλώσεις για τα Ελευθερία 2018 αρχίζουν σήμερα. Δυστυχώς σήμερα θα δοθεί κι η απαραίτητη συνέντευξη τύπου. Άρα σήμερα (καθυστερημένα) αρχίζει η προβολή τους. Ας σημειώσουμε κάποια πράγματα για τα πρώτα γεγονότα. Η τελετή έναρξης θα γίνει το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει « … ομιλίες, ολιγόλεπτη συναυλία». Η έναρξη των Ελευθερίων θα είναι ταυτόχρονα και έναρξη του πανελλήνιο συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων.
Από σήμερα στο Μουσείο θα λειτουργεί και έκθεση ζωγραφικής με πίνακες του ζωγράφου Διαμαντή Κέφη. Θέμα του θαλασσινό. Η έκθεση περιλαμβάνει 26 έργα. Τίτλος της «Θαλασσογραφίες», με διάρκεια ως 18 Ιουνίου. Ο ζωγράφος Διαμαντής Κέφης δεν ζει. Είναι Καβαλιώτης και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένος.
Λάβαμε φωτογραφίες από τα φουντωμένα χόρτα στο πεζοδρόμιο πάνω από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας. Ένα πολυσύχναστο πεζοδρόμιο. Και αυτό δεν πρόλαβαν να το καθαρίσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Εν τω μεταξύ μαθαίνουμε ότι ο ιδιώτης αρχίζει όπου να ‘ναι τη σχετική δουλειά. Καθυστέρησε –μας λένε- αλλά η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο. Οφείλεται στη γραφειοκρατία.
Δεν θα έρθει στην Καβάλα η κ. Θεανώ Φωτίου. Στη θέση της, για τη διημερίδα του Κοινωνικού Κέντρου Προστασίας, αναμένεται στην πόλη μας η σύμβουλος της κ. Β. Αυγερινού.
===========================================================================
Τα παραλειπόμενα και οι λεπτομέρειες του συλλαλητηρίου
Silal260
*Το συλλαλητήριο της Τετάρτης δεν ήταν μεγαλύτερο από αυτό για το εργοστάσιο του Λιθάνθρακα (2008). Ήταν το αμέσως μεγαλύτερο. Σαφώς μεγαλύτερο (διπλάσιο ή και τριπλάσιο) των πιο πρόσφατων συλλαλητηρίων (διόδια- πλωτό LNG). Κατά την αστυνομία στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι. Οι οργανωτές ωστόσο υπολόγιζαν τους συγκεντρωμένους περισσότερους από 5.000.
*Δεν ήταν συλλαλητήριο μόνο της πόλης ή μόνο του Νομού. Προσήλθαν πολλοί πολίτες από τη Θράκη κι ειδικότερα από το Ν. Ξάνθης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν άφιξη 15 περίπου γεμάτων κόσμο λεωφορείων. Δύο υπολογίζονται από το Νομό (Χρυσούπολη- Παγγαίο). Δύο από Κομοτηνή, ένα από Αλεξανδρούπολη. Τα υπόλοιπα έφεραν κόσμο από το Ν. Ξάνθης.
*Οι περισσότεροι πολίτες προσήλθαν στον χώρο του συλλαλητηρίου από την οδό Βενιζέλου και την οδό Ερυθρού Σταυρού. Τα λεωφορεία στάθμευαν στο παρκινγκ του Τελωνείου κι οι επιβάτες τους περπατούσαν από το παρκινγκ ως την Κεντρική Πλατεία.
*Από τους δρόμους γύρω από την πλατεία έκλεισε μόνο τμήμα της Ι. Δραγούμη (Ομόνοια έως Βενιζέλου). Οι υπόλοιποι δρόμοι ήταν συνεχώς σε κυκλοφορία.
*Μεγαλύτερο ενθουσιασμό είχαν οι πολίτες της Θράκης και αυτοί του Νομού Καβάλας. Από τα τελευταία γκρουπ που έφθασε στην Κεντρική πλατεία των πολιτών της Μεσορόπης.
*Το συλλαλητήριο άρχισε στις 19.50 και τέλειωσε στις 21. 15. Οι ομιλίες διήρκεσαν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Ήταν περισσότερες του αναμενομένου αφού κάποιοι ομιλητές εμφανίστηκαν εκτός προγράμματος κι οι οργανωτές δέχθηκαν το αίτημα τους να απευθύνουν χαιρετισμό. Από τις πρώτες ομιλίες (που γενικά δεν ήταν σύντομες) ο κόσμος άρχισε να κουράζεται. Έτσι αμέσως μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Στέφανου, υπήρξαν συγκεντρωμένοι που αποχωρούσαν.
*Δεν ξεχώριζαν μεταξύ του κοινού οι οργανωμένες ομάδες συλλόγων και ειδικά των κομμάτων. Δεν υπήρχαν άλλες σημαίες εκτός από τις ελληνικές και αυτές του Βυζαντίου. Όλα μαζί προσήλθαν στο συλλαλητήριο τα μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας. Το γκρουπ είχε επικεφαλής τον Μπάμπη Δράκο.
*Τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά στην πλατεία δεν έκλεισαν. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα ή αίτημα. Έτσι επωφελήθηκαν της συγκέντρωσης κι είχαν όλα περισσότερο κόσμο απ’ ότι συνήθως.
*Τα μέτρα ασφαλείας ήταν διακριτικά και όχι υπερβολικά. Ενεπλάκησαν η Τροχαία, το Αστυνομικό Τμήμα, η ΟΠΚΕ και το τμήμα Ασφαλείας. Την ευθύνη των μέτρων είχε ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκράνας. Παρόντες ήταν και οι δύο υποδιευθυντές Σιμούδης-Αναγνωστόπουλος. Αστυνομική επιτήρηση υπήρχε στα γραφεία της Χ. Αυγής. Περιφρούρηση της κατάληψης της οδού Βύρωνος έκαναν αντιεξουσιαστές.
*Οι ιερείς έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο συλλαλητήριο. Ξεχώρισαν οι τρεις Μητροπολίτες που ήταν και ομιλητές. Αλλά και πολλοί ακόμη από τις Μητροπόλεις της περιοχής. Στο συλλαλητήριο ήταν επίσης μοναχές της Ιεράς Μονής των Νικητών.
*Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος για τον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο την Τετάρτη το απόγευμα απάντησε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ήταν 4.000.
*Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ανέφεραν κανονικά τη συμμετοχή σε αυτό της Χρυσής Αυγής. Μεταδόθηκαν (μεταξύ άλλων) βίντεο με αναφορές στο ζήτημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.
*Συνωστισμός υπήρχε στο σημείο απ’ όπου γίνονταν οι ομιλίες. Πολλοί για ευνόητους λόγους, άλλοι επειδή επεδίωξαν την προβολή τους. Το συλλαλητήριο της Καβάλας καλύφθηκε και από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ενώ χθες το πρωί μίλησε για αυτό στον Σκάι (σε ζωντανή σύνδεση) η Δήμαρχος.