Η ερώτηση που ακολουθεί είναι απαραίτητο να τεθεί αλλά και δύσκολο να απαντηθεί: Γιατί ο Νομός Καβάλας -εξαιρουμένης της Θάσου- εντάχθηκε στις περιοχές στις οποίες από αύριο θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του μίνι «λοκ ντάουν»; Τι έφταιξε κι ενώ ήμασταν άπαντες στο «πράσινο», βρεθήκαμε στο «πορτοκαλί» και τελικά στο «κόκκινο»; Τα γεγονότα που προκάλεσαν την αλλαγή είναι πολύ πρόσφατα. Είναι αυτά που έχουμε όλοι στο μυαλό μας κι αφορούν την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Με τόσα κρούσματα ειδικά στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτώβρη, επήλθαν τα χειρότερα. Μοιραία και το «λοκ ντάουν».
Πριν ασχοληθούμε με τα κυβερνητικά μέτρα και τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, πριν δηλαδή κάνουμε κριτική στους άλλους, ας επιλέξουμε κάτι σημαντικότερο. Την αυτοκριτική. Στο τέλος τέλος η ίδια η ζωή – η δική μας ζωή και καθημερινότητα- αποδεικνύει ότι κατ’ αρχήν «μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας»….
Το πρώτο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το περίφημο πάρτι στα ορεινά του Δήμου Νέστου. Τα κρούσματα μετά από αυτό ήταν πολλά. Έγιναν περισσότερα αφού το αρχικό πρόβλημα διαπιστώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Όσοι στη συνέχεια νόσησαν, είχαν το … χρόνο να κινηθούν σα να μην τρέχει τίποτα κι έτσι για μέρες «μοίραζαν» τη νόσο αριστερά και δεξιά. Φυσικά και δεν γνώριζαν. Δεν έπρεπε άραγε να προσέχουν; Τι το ήθελαν το πάρτι και δη με καλεσμένους από τη Θεσσαλονίκη;
Κάτι τέτοια περιστατικά, κάτι άσκοπα ταξίδια (μας) άλλαξαν τα δεδομένα στο Νομό Καβάλας. Πλέον οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι το πράγμα ξέφυγε και δεν μαζεύεται. Λογική συνέχεια η λήψη μέτρων. Κι ενώ ο κορωνοϊός βλάπτει την υγεία μας, τα μέτρα διορθώνουν την κατάσταση αλλά βλάπτουν την οικονομία. Τελικό συμπέρασμα, την πατήσαμε σαν πρωτάρηδες και σαν Έλληνες. Σαν τους περισσότερους έλληνες που ακόμη κι όταν πάθουν, δεν βάζουν μυαλό.
Επειδή πάντα προέχει η υγεία, καλό είναι να προσέξουμε. Γιατί εχθρός των υφιστάμενων μέτρων είναι τα ακόμη χειρότερα! Επειδή τέτοια υπάρχουν, τουλάχιστον ας τηρήσουμε τα μέτρα του Νοέμβρη. Μπας και τον Δεκέμβρη τα δεδομένα αλλάξουν. Εν τω μεταξύ αξίζει να πιέσουμε κι άλλο την Κυβέρνηση μήπως και η στήριξη στην αγορά δυναμώσει. Αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές, ως μέτρα στήριξης, φυσικά και δεν αρκούν.
Μπροστάρης σε αυτήν την πίεση προς την Κυβέρνηση λογικά θα είναι το Επιμελητήριο. Πρέπει να δράσει όπως πρόσφατα με τον κ. Μέτιο. Τώρα ακόμη πιο έντονα. Διαμαρτυρίες, επιστολές, καταγγελίες και συσκέψεις. Διαδοχικές συσκέψεις. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά αλλά το εμπιστευόμαστε το Επιμελητήριο. «Ζεστό» από την κινητοποίηση κατά του Μέτιου, θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς τώρα που η εστίαση κλείνει κι όλοι οι άλλοι σαφώς και επηρεάζονται. Κι ας παραμένουν σε λειτουργία.
Κατάλληλη είναι η στιγμή και για κάτι ακόμη. Για μια πλήρη αποδοκιμασία των λίγων ανθρώπων που συνεχίζουν να αμφιβάλλουν και να αμφισβητούν. Είναι αυτοί οι λίγοι που ειρωνεύονται κι ανακαλύπτουν αστεία επιχειρήματα προκειμένου να στηρίξουν την αντίθετη τους άποψη. Χαρακτηριστικό είναι το εξής περιστατικό. Δύο δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας νοσούν κι ένας συνάδελφος τους με πρόσφατη ανάρτηση του αμφιβάλλει. Αφήνει υπονοούμενα και λοιπά τέτοια σχετικά. Ανόητα. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος που μπορεί κι από κεκτημένη ταχύτητα να αποδέχθηκε τη λογική της συνωμοσίας, ας ρωτήσει τους δύο συναδέλφους του. Αυτοί είναι οι πλέον κατάλληλοι να τον ενημερώσουν. Να τον σταματήσουν στο σκεπτικό που όχι μόνο υιοθετεί αλλά με αναρτήσεις προσπαθεί να το διαδώσει κιόλας.
Το κείμενο του γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου είναι κατάλληλο για την περίσταση: «Μαθαίνω ότι με το διάγγελμα θύμωσαν οι ψεκασμένοι, οι ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και οι διάφοροι εμμονικοί. Ας είναι! Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η επιδημία καλπάζει και αυτός ο “κοροϊδοιός” που λένε κάποιοι βλαμμένοι γεμίζει τα νοσοκομεία μας. Το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων γεμίζει. Στο Νοσοκομείο Καβαλας από αύριο ο 5ος όροφος μετατρέπεται σε κλινική COVID-19 καθώς το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης φουλάρει. Μόνο χθες στείλαμε 5 ασθενεις στο Π ανεπιστημιακο νοσοκομείο Αλεξ/λης. Αφήστε λοιπόν τις υστερίες και αν θέλετε να είστε κάπου χρήσιμοι προσέξτε την υγεία σας και προσευχηθείτε για τους φίλους μας που νοσηλεύονται… Υ.Γ όσοι θέλετε βεβαίωση για την ασφάλεια της μάσκας ελάτε να σας δώσω, θα δώσω και γνωμάτευση για την εκτιμούμενη νοητική σας κατάσταση (η 2η βεβαίωση δωρεάν)».
Η Θάσος έγινε χωριστή, διαφορετική περιφερειακή ενότητα από αυτήν της Καβάλας (αν και ανήκει στο Νομό Καβάλας) με την ευκαιρία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τότε την διαχώρισαν από το χερσαίο τμήμα του Νομού διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να σιγουρέψουν τον σωστό τους στόχο. Να υπάρχει ένας περιφερειακός σύμβουλος που θα εκλέγεται από τους ψηφοφόρους της. Ο εκπρόσωπος της Θάσου στο περιφερειακό συμβούλιο. Κάπως έτσι η Θάσος βρέθηκε σε … απόσταση από την Καβάλα. Απόσταση που την εκμεταλλεύεται τώρα. Τα μέτρα του «λοκ νταουν» δεν ισχύουν για αυτήν. Εκεί π.χ. η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά τον Νοέμβρη. Εκτός αν η Θάσος μας μοιάσει στα κρούσματα. Που δεν της το ευχόμαστε.
Ο ένας μετά τον άλλον οι πολιτιστικοί συνοικιακοί σύλλογοι ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους. Κάποιοι γνωστοποιούν αναστολή μόνο για το Νοέμβρη. Άλλοι το αφήνουν γενικά και αόριστα. Η εκδήλωση του Φωτογραφικού Ομίλου στο Ζέφυρο την Παρασκευή δεν έγινε. Μετατέθηκε για την Άνοιξη. Κορωνοϊού επιτρέποντος. Επίσης αναβλήθηκε εκδήλωση του Make A Wish Καβάλας. Ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες το πρωί. Τέλος οι εκδηλώσεις των Αρμενίων έγιναν αλλά διαφορετικά απ’ ότι είχε ανακοινωθεί.
Κανονικά φαίνεται ότι θα συνεδριάσει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αφού υπάρχει η γνωστή λύση και διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Ο Δήμαρχος αναμένεται να κάνει σήμερα το πρωί τεστ στον κορωνοϊό (αυτό στο Νοσοκομείο), λογικά θα περιμένει το αποτέλεσμα μέχρι να επανέλθει στο Δημαρχείο. Η συνεδρίαση σήμερα θα κινηθεί ανάμεσα στα γνωστά. Τα περί του κορωνοϊού και της συνεχούς καταγγελίας της διοίκησης. Για θέματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρής σημασίας.
Η ανάρτηση της Κατερίνας Πετράκη μετά το δεύτερο κρούσμα σε νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου είχε και ολίγη … απάντηση (με κριτική) προς τη διοίκηση. Οι σχέσεις σωματείου- διοίκησης του Νοσοκομείου είναι καλές αλλά η κ. Πετράκη δεν δέχεται ότι οι νοσηλευτές κολλούν τον ιό εκτός του ιδρύματος. «Δεν τον φέρνουμε από το σπίτι μας» γράφει στην ανάρτηση της. Αυτό το υποψιάζονταν με πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Καμπουρίδης. Είχε πει ότι η πρώτη νοσηλεύτρια δεν κόλλησε στην εργασία της.
Την Παρασκευή άρχισε η διαδικασία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Σε αυτούς που δήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν βρίσκουμε τον ΟΛΘ και την άγνωστης προέλευσης εταιρία Quintana. ΟΛΘ και Quintana διεκδικούν επίσης τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Για το ποιοι εκπροσωπούν την Quintana λέγονται πολλά. Ακριβώς επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι απ’ όλα όσα λέγονται ισχύει.
Το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει σήμερα τους φακέλους των προσφορών για το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» αλλά τα δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας δεν αλλάζουν. Έχουμε μπόλικο μέλλον μπροστά μας κι έτσι μια πρώτη εικόνα περί των προσφορών για την Καβάλα πρέπει να την περιμένουμε μετά από 3-4 μήνες.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Προμούσας με αφορμή την τραγωδία στη Σάμο γράφει για τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα σπίτια: «Δυστυχώς χάθηκαν δυο αθώες ψυχές από την κατάρρευση ετοιμόρροπου κτίσματος στη Σάμο. Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας κάνει τη διαδικασία κατεδάφισης τέτοιων κτηρίων, από σύνθετη έως αδύνατη. Εγκαταλειμμένες κατασκευές (οικίες, καπνομάγαζα, αποθήκες, εργοστάσια) που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και εστία μόλυνσης είναι μια μόνιμη πηγή ανησυχίας για τους κάτοικους των πόλεων. Η κατεδάφιση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού απαιτούνται έλεγχοι , αυτοψίες και διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που τα ακίνητα είναι ιδιωτικά. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει άμεση λύση, τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία».