Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι βροχές της Δευτέρας είχαν διάρκεια και ποσότητα. Χθες στεγνώσαμε και σήμερα , από το απόγευμα, ένα ακόμη βροχερό ημίχρονο. Η βροχή της Δευτέρας μαζί με λίγες καταιγίδες, δεν προκάλεσε προβλήματα στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Αντέξαμε. Το ίδιο ευχόμαστε να γίνει και με τις σημερινές βροχές. Που δεν θα είναι οι τελευταίες της εβδομάδας. Υπάρχει ενδιαφέρουσα συνέχεια ως και το προσεχές Σάββατο. Για την ερχόμενη εβδομάδα βλέπουμε.

 


 

Η περίεργη και διδακτική ιστορία έχει ως εξής. Στις 28 Νοεμβρίου σε ένα παλιό και μη λειτουργικό profil του κ. Ντίνου Κλειτσιώτη στο facebook έγινε ανάρτηση σχετική με την ηθοποιό Σάρον Στόουν και την σεξουαλικότητα της (αν και στα 62 της χρόνια, σημείωνε το ίδιο κείμενο). Αυτή φέρονταν να την έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας. Υπήρξαν κάποια πρώτα σχόλια και μια άμεση αντίδραση του κ. Κλειτσιώτη. Δήλωσε πλήρη άγνοια. Στο facebook έχει από καιρό μια άλλη σελίδα, με αρκετά συχνές και διαφορετικού περιεχομένου αναρτήσεις.

 

Η ιστοσελίδα left.gr «άρπαξε» την ευκαιρία. Χωρίς να ερευνήσει για το ακριβές του πράγματος «χρέωσε» στον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας τη… σεξουαλική στα 62 της Σάρον. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι «φίλοι». Διαδικτυακοί όλοι. Αυτοί είναι δυστυχώς οι κανόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί είναι οι κανόνες του facebook. Ο κ. Κλειτσιώτης προσπάθησε να διαψεύσει αλλά ότι έγινε, έγινε.

 

Ως που προχθές Κυριακή συνέβη κάτι ακόμη πιο «δυνατό». Ο Παντελής Μπουκάλας χρησιμοποίησε τον Ν. Κλειτσιώτη και την συγκεκριμένη ανάρτηση σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Καθημερινή. Θέμα του κειμένου τα βιαστικά και λάθος κείμενα στο διαδίκτυο, οι εντυπώσεις που συχνά δημιουργούνται. Οι μπελάδες που προκύπτουν. Σωστά ο κ. Μπουκάλας αναφέρθηκε σε αναρτήσεις που γίνονται και δεν ξεγράφονται εύκολα, όσο κι αν αυτός που τις έκανε το μετάνιωσε. Μόνο που το παράδειγμα του κ. Κλειτσιώτη είναι κάπως διαφορετικό.

 

Εγκατέλειψε την αρχική του σελίδα, δεν νοιάστηκε για την τύχη της κι έτσι αυτή ως ένα βαθμό τον εξέθεσε. Του δημιούργησε παρεξήγηση αφού η ανάρτηση για την Σάρον Στόουν έγινε. Λίγοι θα ψάξουν και θα βρουν ότι δεν έγινε από τον ίδιο. Ο κ. Κλειτσιώτης άλλωστε ειδικά αυτήν την περίοδο έχει άλλα στο μυαλό του. Που να προλάβει τα του διαδικτύου. Κι όμως θα έπρεπε… Καθώς ο .. «εχθρός» καιροφυλαχτεί, όφειλε να προστατεύσει τον εαυτό του από τους κακόβουλους και τους βιαστικούς. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμη και σήμερα αφού ακόμη και σήμερα εμφανίζεται- για όσους δεν γνωρίζουν και δεν θα μάθουν ποτέ- να ασχολείται με την Σάρον Στόουν. Αν και στην πραγματικότητα άλλα είναι αυτά στα οποία δίνει προτεραιότητα.

 

Ο δημοσιογράφος και μεταφραστής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας σχολίασε κάτι που διάβασε. Το αν η ταυτότητα της ανάρτησης είναι λάθος, δεν μπορεί να το γνωρίζει. Πάντως και σε αυτό το παράδειγμα, την ανάρτηση υποτίθεται του Κλειτσιώτη, στήριξε ένα ακόμη θαυμάσιο κείμενο του με τίτλο «Το διαδίκτυο σαν ψυχαναλυτήριο και εκθετήριο».

 

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι την αναμενόμενη απόφαση της παράτασης των μέτρων έως το πρωί της Πέμπτης 7ης του Γενάρη. Διατήρησε ανοιχτά κάποια… «παράθυρα» επί των οποίων θα γίνουν σύντομα συμπληρωματικές ανακοινώσεις. Οι αντιδράσεις των πολιτών χλιαρές. Τα κρούσματα και οι λοιποί σχετικοί με τον covid αριθμοί- μεγάλοι πάντα- είχαν στρώσει το έδαφος…

 

Είναι φανερό ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Κάτι δεν κάνουμε καλά κι αυτό αφορά τους πάντες και τα πάντα. Και την Κυβέρνηση. Υπάρχει καραντίνα, υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις. Φοράμε παντού μάσκα αλλά τα κρούσματα παραμένουν πολλά. Και στην Καβάλα. Αντί λοιπόν να γίνει «φόκους» σε όλα αυτά για να βρεθεί το λάθος (που σίγουρα υπάρχει) επιλέχθηκε το εύκολο. Μια συνέχιση του συνόλου των μέτρων. Κι ο Θεός βοηθός.

 

Σε συνέχεια αυτής της αντίδρασης, σπασμωδικής το δίχως άλλο, άρχισαν από παντού τα αιτήματα και οι διαμαρτυρίες. Το ΚΚΕ ζητά να μπορεί να κάνει απεργίες και διαδηλώσεις. Οι ιερείς ζητούν ανοιχτές τις εκκλησίες. Οι επαγγελματίες την αγορά. Οι αθλητές τα γήπεδα κι οι καλλιτέχνες τα θέατρα. Η κυβερνητική πολιτική είναι τέτοια που ελάχιστα πράγματα θα αποδεχθεί και θα επιτρέψει. Κατά συνέπεια το πρόβλημα κι ο περιορισμός μας συνεχίζονται. Κατά τις 7 Γενάρη θα μάθουμε αν θα υπάρξει κι άλλη παράταση στην παράταση. Θα μας το πουν τα … νούμερα εκείνης της περιόδου.

 

Τον Ιούνιο του 2010 λειτούργησε το νέο Νοσοκομείο Καβάλας στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Το προηγούμενο άδειασε, πέρασε στην ιστορία. Αμέσως ο Δήμος Καβάλας άρχισε να κινείται για να βρει επενδυτή και να το αξιοποιήσει. Το 2012 συμφώνησε με την Υγειονομική Περιφέρεια (τότε της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης). Η ιδιοκτησία ήταν 80% περίπου του Δήμου, 20% περίπου της ΥΠΕ. Κι αφού έγινε κι αυτή η συμφωνία, πάλι τα ίδια. Κινήσεις προς ανεύρεση επενδυτή.

 

Τα δεδομένα ανατράπηκαν το 2016. Ξαφνικά υπηρεσιακοί παράγοντες των Αθηνών έπεισαν τα πολιτικά πρόσωπα της εποχής κι όλοι μαζί αμφισβήτησαν το 80% του Δήμου Καβάλας. Το θέμα μπήκε στην άκρη, όσο κι αν προσπάθησαν Δήμος Καβάλας και βουλευτές του Νομού Καβάλας. Το κουβάρι ξεμπλέχτηκε πρόσφατα. Και γιατί κάποιοι ενδιαφέρθηκαν και γιατί η γραφειοκρατία βαρέθηκε να ασχολείται με το παλιό Νοσοκομείο Καβάλας…

 

Χαρούμενοι άπαντες ξαναγυρίζουμε εκεί που κάποτε ήμασταν. Χάθηκαν κάποια χρόνια αλλά αυτό τους το συγχωρούμε. Ατυχία πρώτη, η πανδημία. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει. Ατυχία δεύτερη, η πεσμένη μπροστά στο ακίνητο γέφυρα. Θα πρέπει να περιμένουμε να αποκατασταθεί. Ατυχία τρίτη, τα εντός αστικού ιστού μεγάλα ακίνητα δεν είναι το ίδιο ελκυστικά όπως τότε. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα καλό νέο. Η ιδιοκτησία δεν αμφισβητείται.

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να δράσει γρήγορα. Κι αν δεν βρει επενδυτή, ας γίνει ο ίδιος. Τα κτίρια μπορούν να αξιοποιηθούν άριστα και προς το άμεσο συμφέρον της κάθε τοπικής κοινωνίας. Γιατί σε αυτήν την χώρα δεν εξαρτώνται όλα από τους επενδυτές. Υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν κάτι να κάνουν. Ανάμεσα σε αυτούς τους άλλους πρώτος και καλύτερος ένας Δήμος με τη δυναμική του Δήμου Καβάλας. Ας προετοιμαστεί λοιπόν και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα και βράδυ χθες που τα φώτα δεν λειτούργησαν στην οδό Θεσσαλονίκης, στη συνοικία της Δεξαμενής. Διαμαρτύρονται όσοι διαμένουν στην περιοχή, όσοι κινούνται στο πεζοδρόμιο της οδού. Φυσικά έχουν μεγάλο δίκιο. Τέτοια ζητήματα συχνά ανακύπτουν σε διάφορες συνοικίες και δρόμους της Καβάλας. Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν το ΔΕΔΔΗΕ στα τηλέφωνα που έχουν αλλά που να τον βρεις… Είναι τηλέφωνα που παραπέμπουν στην Αθήνα.

 

Κάτι σχετικό με τον εορταστικό στολισμό στο κέντρο της πόλης. Πάνω από την οδό Ομονοίας είναι κρεμασμένα μεγάλα φωτιστικά, καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του δρόμου. Δύο ή τρία δεν λειτουργούν κι έτσι δεν δημιουργείται η εικόνα που πρέπει. Οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου Καβάλας πρέπει να διορθώσουν το πρόβλημα.

 

Μεταδίδεται συνεχώς η συμφόρηση που παρουσιάζουν σε όλη την Ελλάδα εταιρίες κούριερ. Μαθαίνουμε ότι ίδια είναι η κατάσταση και στα ΕΛΤΑ Καβάλας. Τα δέματα και γράμματα πάρα πολλά κι οι εργαζόμενοι λίγοι. Κάνουν ότι μπορούν. Καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες όλα να φθάσουν εκεί που πρέπει στην ώρα τους.

 

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καβάλας ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια. Κι αναπτύχθηκε αμέσως. Είναι το πιο καινούργιο σχολείο της πόλης. Ξεκίνησε με 15 μαθητές κι έχει 73. Οι δε καθηγητές του είναι 30 τουλάχιστον. Τα καλά αυτά νέα της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δομής τα πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, με αφορμή την Χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία των μαθητών του ίδιου σχολείου. Έφτιαξαν και έδωσαν ευχετήριες κάρτες στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2020

Επόμενο άρθρο

Η χειρότερη χρονιά !