Δεκτό έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για την καθιερωμένη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η απόφαση αφορά τη λειτουργία της αγοράς το προαναφερθέν διάστημα, τα απογεύματα Τρίτης- Πέμπτης και Παρασκευής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης έγραψε σχετικά: «Την παράταση του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ενέκρινε η επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας αφουγκραζόμενη το αίτημα του τοπικού εμπορικού συλλόγου και την σύμφωνη γνώμη του εργατουπαλληλικού κέντρου Καβάλας .Με αυτήν την απόφαση ικανοποιήσαμε την επιθυμία των καταναλωτών αλλά και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών της πόλης μας ,σεβόμενη την εργατική νομοθεσία. Στηρίζοντας την τοπική αγορά ,στηρίζουμε τα σπίτια μας».
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτισε την Βιργινία Τσουδερού που πέθανε πριν από λίγες μέρες. Ήταν από τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Μεγάλο το ενδιαφέρον της και για την Θράκη. Στη φωτογραφία η Βιργινία Τσουδερού σε επίσκεψη της στην Καβάλα, μαζί με τον τότε Νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή. Ήταν Χειμώνας του 2006.
========================================================================
Το δημοτικό έργο που εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα είναι –κατά γενική ομολογία- αυτό του δημοτικού γηπέδου «Βερούλειο». Ο ανάδοχος «τρέχει» κι είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος να παραδώσει στο Δήμο Καβάλας έναν όμορφο ανακαινισμένο αθλητικό χώρο. Αρκεί φυσικά να μην τον ματιάσουμε.
Το γεγονός μόνο τυχαίο δεν είναι. Στην περίπτωση του Βερούλειου ισχύουν τα εξής: Το έργο είναι σχετικά εύκολο και απλό. Ο ανάδοχος φαίνεται ικανός ενώ η χρηματοδότηση του έργου δεν αφορά το ΕΣΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο του Δήμου Καβάλας. Από τη λεγόμενη Σ.Α.Τ.Α.
Όταν δεν υπήρχαν Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και ΕΣΠΑ, όλα τα δημοτικά έργα πραγματοποιούνταν με χρήματα των Δήμων. Αυτό σήμαινε απλούστερες διαδικασίες και σχεδόν καθόλου γραφειοκρατία. Τα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο του κάθε Δήμου κι ήταν εύκολο να καταβάλλονται στην ώρα τους στον ανάδοχο. Ο οποίος δεν είχε δικαιολογίες για να ζητήσει παράταση, πολύ περισσότερο παρατάσεις.
Θυμόμαστε με την ευκαιρία όσους (υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς) μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τη γραφειοκρατία των έργων του ΕΣΠΑ. Αυτή η αυξημένη γραφειοκρατία, μαζί με την έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται. Το… ντουέτο είναι ταιριαστό. Κάνουν τα έργα να αρχίζουν αλλά να μην τελειώνουν ποτέ.
Υπό αυτές τις συνθήκες τους καταλαβαίνουμε τους αιρετούς. Επιλέγουν τις εκδηλώσεις αντί των περιπετειών των δημόσιων έργων. Οι εκδηλώσεις δεν έχουν γραφειοκρατία, έχουν μπόλικες και θετικές εντυπώσεις, «δένουν» άριστα με την Καλοκαιρινή περίοδο. Προτιμώνται. Δυστυχώς όσο πετυχημένες και να είναι, ποτέ δεν θα καταφέρουν να παίξουν τον ρόλο των έργων.
Αυτό θα το καταλάβουμε όταν με το καλό ολοκληρωθεί το έργο στο Βερούλειο. Η ικανοποίηση των αιρετών θα είναι τόσο μεγάλη, που δεν θα μπορούν να την ισοφαρίσουν ούτε δέκα Cosmopolis μαζί! Άλλο πράγμα τα έργα κι άλλο πράγμα οι εκδηλώσεις.
Συζητήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας το θέμα της ανάθεσης εκπόνησης μελέτης για την επίλυση του γνωστού προβλήματος της στέγης του κλειστού κολυμβητηρίου. Η διαδικασία- για την επιλογή του μελετητικού γραφείου- άρχισε μαζί με το 2018. Μόλις χθες καταλήξαμε ποιος θα μελετήσει το έργο.
Η μελέτη θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες. Μετά θα παραδοθεί στο Δήμο ώστε να αναζητηθεί η απαραίτητη πηγή χρηματοδότησης. Ζήσε Μάη μου… Ας μη ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2017 η διοίκηση του Δήμου επεδίωξε να καλύψει το πρόβλημα με απευθείας ανάθεση. Δυστυχώς η γραφειοκρατία επέβαλλε μια άλλη διαδικασία. Την προαναφερθείσα.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας έχει προβληματική στέγη από τον Φεβρουάριο του 2008. Είναι καταπληκτικό το ότι πέρασαν 10 χρόνια αλλά το άτιμο το συγκεκριμένο έργο είναι ακόμη σε φάση μελέτης. Η οποία τώρα αρχίζει να εκπονείται…
Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου η εκκρεμότητα με τα δίμηνα, η ποινική δίωξη που είναι σε εκκρεμότητα όπως επίσης και η διαδικασία καταλογισμού των σχετικών δαπανών. Θυμωμένος ο Χρήστος Πριονίδης, ζήτησε μία ακόμη φορά εξηγήσεις από τον Βασίλη Ξουλόγη.
Ο κ. Ξουλόγης προσπάθησε να «γεμίσει» με αισιοδοξία την αίθουσα, κατέθεσε νέο επιχείρημα. Την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, στη δίκη (έγινε προ ημερών) αυτών που ενέκριναν όλα τα επίμαχα δίμηνα. Είναι τέτοια η φύση της υπόθεσης που η προσπάθεια Ξουλόγη δεν έπεισε κανέναν. Πολύ περισσότερο τον Χρήστο Πριονίδη. Φανερά αγανακτισμένος είπε και μια κουβέντα παραπάνω…
Μεγαλύτερη πάντως αξία έχει αυτό που είπε ο κ. Μπόνος. Ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός. Για να λέει κάτι τέτοιο ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, κάτι περισσότερο θα ξέρει. Αντί λοιπόν να ζητούν εξηγήσεις από τον κ. Ξουλόγη (δεν είναι της ώρας οι εξηγήσεις), καλό θα είναι να ακολουθήσουν την συμβουλή του κ. Μπόνου.
Χθες το απόγευμα το ΠΑΜΕ Καβάλας πραγματοποίησε Καλοκαιρινή κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών μέτρων. Επειδή το Καλοκαίρι όλα είναι αλλιώς, η συγκέντρωση έγινε στην παραλία και όχι στην πλατεία. Μια μέρα πριν υπήρξε και ντουντούκα. Όχημα με μεγαφωνική βγήκε στους δρόμους της πόλης καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στο γεγονός.
Ασυνήθιστο περιστατικό στην πίσω πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου. Κάποιος πολίτης, τα στοιχεία του οποίου φυσικά και δεν είναι γνωστά, έγραψε ολόκληρο κείμενο διαμαρτυρίας! Το κείμενο στρέφεται κατά συμπολίτη δικηγόρου, είναι γραμμένο με κόκκινη μπογιά. Πάνε 20 μέρες από το περιστατικό αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να σβήσει όσα εντελώς ανορθόγραφα αναγράφονται στον τοίχο. Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, φέτος το Καλοκαίρι η πίσω πόρτα του δικαστηρίου δεν είναι καθόλου λειτουργική. Αντίθετα όλα τα προηγούμενα Καλοκαίρια ήταν πολυσύχναστη.
Περίεργη η στάση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Το γραφείο τύπου της οποίας μας ενημερώνει για τα έργα συντήρησης στο δρόμο, δεν αντιδρά και δεν λέει κουβέντα για το ακόμη σημαντικότερο ζήτημα που αφορά τα λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Και η Εγνατία οδός ΑΕ ακολουθεί τη γνωστή τακτική. Ανακοινώνει μόνο όσα την συμφέρουν.
Δεν ξεκίνησε καλά το Καλοκαίρι για τις παραλίες της πόλης. Στη μια δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, στην άλλη δεν υπάρχει ναυαγοσώστης.
====================================================================
Ερώτηση για τη γύψο στη Βουλή
Ερώτηση με θέμα «Εναπόθεση ακάλυπτων σωρών φωσφογύψου από το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων στην ΠΕ Καβάλας» κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Το κείμενο της Ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στη Νέα Καρβάλη της ΠΕ Καβάλας, η λιπασματοβιομηχανία, από την έναρξη της λειτουργίας της (πλέον των 50 χρόνων) εναποθέτει, σε οικόπεδο παρακείμενο των εγκαταστάσεών της, φωσφογύψο σε σωρούς που καλύπτουν τεράστια έκταση, η οποία συνεχώς μεγαλώνει, προκαλώντας όχι μόνο ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και μόλυνση του εδάφους και υπεδάφους της περιοχής.Η παρουσία της φωσφογύψου, σε συνδυασμό με τη μη φυσική απορροή των υδάτων της βαλτώδους έκτασης -ιδιαιτέρως κατά τις περιόδους των υψηλών βροχοπτώσεων- επιβαρύνουν τα χαρακτηριστικά του εδάφους της όμορης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία των υποδομών του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας.Η φωσφογύψος είναι στερεό απόβλητο της παραγωγής των φωσφορικών λιπασμάτων και περιέχει βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία όπως το Ράδιο-226 (Ra-226) που σχετίζεται με καρκινογενέσεις.Η εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φωσφογύψου υπό τη μορφή στοιβών, όπως συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περιοχή, απαιτεί την εκπόνηση ραδιολογικής μελέτης και τη λήψη ειδικών μέτρων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανών εκροών των ραδιονουκλεϊδίων Ra-226 και των θυγατρικών τους στο περιβάλλον. Επίσης, και τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται στη φωσφογύψο (αρσενικό, μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο, φθόριο, ψευδάργυρο, αντιμόνιο, χαλκό) αποτελούν χημικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα έχει λάβει έως σήμερα η κυβέρνηση και ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στη λιπασματοβιομηχανία, καθώς και για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των συγκεκριμένων αποθέσεων φωσφογύψου, ο οποίος επί σειρά ετών λειτουργεί ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Εάν έχει ερευνήσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από την απόθεση και παραμονή επί πάρα πολλά χρόνια των σημαντικών ποσοτήτων φωσφογύψου, στην έκταση αυτή.
Εάν έχει εκδοθεί η κατά νόμο απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη χωροθέτηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του υπόψη χώρου απόρριψης και πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση σε αντίθετη περίπτωση».