Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάστηκε χθες το πρωί στην περιοχή πέριξ του παλιού Νοσοκομείου. Έκανε μια απαραίτητη εργασία προκειμένου να διευκολύνει το γνωστό δημοτικό έργο δίπλα στην πεσμένη γέφυρα. Αφού καλύφθηκε κι αυτή η προϋπόθεση μένει να μάθουμε για την ακριβή ημερομηνία έναρξης του έργου και κυρίως να δούμε τους ρυθμούς του ώστε να μαντέψουμε πότε περίπου θα ολοκληρωθεί (για να ανοίξει περισσότερο ο δρόμος).
Μέρα μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Καβάλας. Σε μια περιοχή που συνήθως έχει κόσμο, αυτήν την φορά δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος! Είναι η κεντρική είσοδος στο κτίριο, ένα σημείο ανάπαυσης ή και τσιγάρου. Ένα σημείο αναμονής και σύντομης παραμονής εργαζόμενων και συγγενών ασθενών. Κι αυτό το… θαύμα το έκανε ο κορωνοϊός. Τους … εξαφάνισε όλους. Γενικότερα η κίνηση στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι – το διάστημα που διανύουμε- πολύ περιορισμένη. Λες και σε αυτό ανεβαίνουν μόνο όσοι υποψιάζονται ότι ασθενούν από covid.
Ο Λευτέρης Αθανασιάδης ως Δήμαρχος ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς. Για τους περισσότερους, αν όχι για όλους τους Καβαλιώτες. Κάθε φορά που τον θυμόμαστε και τον μνημονεύουμε, σημειώνουμε πάντα το δίκαιο αίτημα. Μιας ανάλογης του έργου του (ως Δήμαρχος) τιμής. Μιας αναγνώρισης και μιας αναφοράς που θα εξασφαλίσει την λεγόμενη (απαραίτητη στην περίπτωση) υστεροφημία του. Δυστυχώς οι προτάσεις αναφέρονται -οι περισσότερες – σε ονοματοδοσία δρόμου. Κεντρικού όπως στην περίπτωση αρμόζει. Αμέσως μετά ανακύπτουν διαφωνίες κι έτσι στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Δίδεται αναβολή για μια επόμενη φορά…
Θα μπορούσαμε ή και θα έπρεπε, να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα των δρόμων. Από αυτά τα γνωστά αδιέξοδα. Μπορούμε να σκεφθούμε κάτι άλλο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί άμεσα. Ο Λευτέρης Αθανασιάδης μπορεί να τιμηθεί αν το όνομα του δοθεί σε έναν κεντρικό και πολυσύχναστο χώρο. Όπως π.χ. το πάρκο. Το οποίο με αποφάσεις τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και του ΟΛΚ μπορεί να πάρει το όνομα του. Πάρκο Λευτέρη Αθανασιάδη.
Πρόσφατα ο κ. Μουριάδης παρέπεμψε στον Δεκέμβρη του 2021, όταν όπως είπε θα συμπληρωθούν 10 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Αθανασιάδη. Μέχρι τότε καλό είναι να υπάρξουν κι άλλες ιδέες, αν είναι δυνατόν καινοτόμες. Φθάνει τόση συζήτηση για πράγματα που όπως αποδεικνύεται δεν γίνονται ποτέ πράξη. Ας δούμε το θέμα κάπως αλλιώς μπας και γίνουμε επιτέλους πιο ουσιαστικοί. Όπως άλλωστε αξίζει στην περίπτωση.
Ένας από τους λόγους που εγκρίθηκε και ισχύει το σχέδιο πόλης στο Περιγιάλι (γνωστό και ως «Σχέδιο Περιγιαλίου») είναι αυτός της ανοικοδόμησης. Μετατροπής της συνοικίας σε μια αστική περιοχή, όπως τόσες άλλες στην Καβάλα. Το σχέδιο Περιγιαλίου καθυστέρησε κι όταν μετά κόπων και βασάνων επιτέλους υπήρξε, είχε έρθει η γνωστή οικονομική κρίση. Ούτε ανοικοδόμηση έγινε, ούτε καν τα απαραίτητα έργα υποδομής ξεκίνησαν. Το Περιγιάλι έμεινε όπως ήταν. Θα συνεχίσει να είναι στην ίδια κατάσταση όσο διάφορα εμπόδια ανακύπτουν. Καθυστερούν την λεγόμενη ανάπτυξη. Κι όσο το Περιγιάλι δεν αλλάζει, τόσο σε αυτό θα υπάρχουν και πηγάδια. Πρόχειρα ή καθόλου σκεπασμένα.
Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του σχετικά πρόσφατα. Ήταν τόσο περίπλοκη η κατάσταση που για να τον βρουν έπρεπε να ψάχνουν μέρες και εβδομάδες. Κι όταν τον βρήκαν νεκρό μέσα στο πηγάδι, έκαναν δύο ώρες να τον βγάλουν. Τραγικό περιστατικό, το οποίο ερευνούν οι αρχές. Μας λένε ότι ήταν ατύχημα. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, αν αποδειχθεί κι αν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Που μάλλον δεν υπάρχει.
Το Περιγιάλι είναι μεν μια συνοικία της πόλης αλλά και τόσο διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Στα αναξιοποίητα οικόπεδα του συναντάς παραπήγματα, κατεστραμμένα κτίρια, πεσμένες περιφράξεις. Και πολλά άλλα. Πέραν των επικίνδυνων πηγαδιών υπάρχουν επίσης μπάζα, σκουπίδια και ένα σωρό άλλα πεταμένα αντικείμενα. Μπορείς άλλωστε εκεί να δράσεις χωρίς να γίνεις αντιληπτός. Μέρος της ίδιας περιοχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και μικρή ζούγκλα! Ποιοι φταίνε για όλα αυτά; Μα φυσικά οι ίδιοι και οι ίδιοι. Όλοι μας.
Το συγκεκριμένο πηγάδι είναι φανερό ότι προ ετών ήταν απόλυτα χρήσιμο, λειτουργικό. Ο μηχανισμός που ακόμη και σήμερα υπάρχει εσωτερικά προδίδει την μακρά λειτουργία του. Ο ιδιώτης αποχώρησε, το σκέπασε πρόχειρα. Η περίφραξη της ιδιοκτησίας του παραβιάστηκε κι έτσι το συγκεκριμένο αλλά και τα άλλα πηγάδια κατέληξαν να είναι κοινόχρηστες περιοχές. Εντάξει, δεν υπάρχει σε αυτές μεγάλη κίνηση. Κάποιοι ωστόσο κάνουν τη βόλτα τους. Τον περίπατο τους. Ακόμη και την εξερεύνηση τους. Τώρα θα τρέξουν οι αρμόδιοι μαζί με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων. Μπας και προλάβουν τα χειρότερα. Χειρότερα από αυτά που ήδη έγιναν.
Κλειστή ήταν χθες το απόγευμα η αγορά. Τα περισσότερα καταστήματα των μικρομεσαίων δεν δοκίμασαν να λειτουργήσουν. Περίεργο. Ασυνήθιστο. Τόσο κοντά στα Χριστούγεννα και τόσο διαφορετικά τα πράγματα στην αγορά. Σημειώνουμε ότι στην εποχή της πρόληψης της πανδημίας, της καραντίνας και του click away η τοπική αγορά δεν έχει και συγκεκριμένο ωράριο. Ο κάθε επαγγελματίας κρίνει σύμφωνα με την κίνηση, τη ζήτηση και φυσικά την αντοχή του. Λογικά σήμερα το απόγευμα- Τρίτη απόγευμα- η αγορά θα δοκιμάσει να λειτουργήσει. Από ποια ώρα και μέχρι ποια ώρα, αποφασίζεται εκείνη την στιγμή!
Μια ολόκληρη σελίδα αφιέρωσε το Βήμα της περασμένης Κυριακής στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το κείμενο ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για τον συμπολίτη υπουργό.
Θα αναβληθούν οι εκλογές των Επιμελητηρίων ή θα γίνουν στην ώρα τους, τον Δεκέμβρη του 2021; Στο παρελθόν έχουν αναβληθεί για ένα ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό τούτη την φορά δεν είναι πιθανό. Η κυβέρνηση έχει λόγο να μην τις αναβάλει αφού επιθυμεί- όπως γράφουν οι φιλικές της εφημερίδες- να αλλάξει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών. Για αντίπαλο του κ. Μίχαλου προορίζει τον Γιάννη Μπρατάκο. Κατόπιν τούτου οι ενδιαφερόμενοι των εκλογών στο Επιμελητήριο Καβάλας καλό είναι θεωρούν την ημερομηνία των εκλογών περίπου οριστική.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα μάθουμε τους αριθμούς. Που σε αντίθεση με όλους τους άλλους- τους σχετικούς με τον κορωνοϊό- θέλουμε να είναι μεγάλοι. Είναι οι αριθμοί αυτών που δέχθηκαν να εμβολιαστούν ως εργαζόμενοι του ΕΣΥ στο Ν. Καβάλας. Είναι επίσης οι αριθμοί των ιδιωτών γιατρών του Ν. Καβάλας. Μέχρι χθες λέγεται ότι π.χ. στο Νοσοκομείο σε σύνολο 965 εργαζόμενων είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο τουλάχιστον 500. Οι δηλώσεις συγκεντρώνονταν χθες, έως το βράδυ.
Σχετικό με το εμβόλιο το χθεσινό σχόλιο του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: «Λένε ότι οι γιατροί οφείλουμε να πείσουμε όσους δύσπιστους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο! Πέρα από το να διαβεβαιώσουμε για την ασφάλεια του και από το να εμβολιαστούμε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειες μας, τι άλλο δηλαδή πρέπει να κάνουμε; Μαθήματα βιολογίας σε αυτούς που πιστεύουν αμάσητη κάθε σαχλαμάρα για τσιπάκια και 5G; Που αρχικά δεν αποδέχονταν τον ιό και μετά ισχυρίζονταν ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες; Αυτοί δεν πρόκειται να πειστούν ποτέ και καλύτερα να μην εμβολιαστούν. Αλλωστε το εμβόλιο δεν φτάνει για όλους».
Για το ίδιο θέμα ανάρτηση και του γιατρού Νίκου Κιοσέ: «Δεν χρειάστηκαν πάνω από πέντε λεπτά κουβεντούλα με τον ασθενή μου, για να τον πείσω αναφορικά με την αναγκαιότητα και τα ευεργετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού! Δεν του κούνησα το δάχτυλο ούτε χλεύασα τις αγωνιες του και τα ερωτηματικά του! Με κατανόηση για τις εύλογες απορίες και τους ενδοιασμούς του και διευκρινίσεις στα παιδαριώδη για μας τους γιατρούς, αλλά πολύ φυσιολογικά για απλούς πολίτες ερωτηματικά του, δεν χρειάστηκε πολύ για να πεισθεί! Διευκρινίζω πως πρόκειται για άτομο που μου εμπιστεύεται την υγεία του εδώ και πολύ καιρό, όπως επίσης πως πρόκειται για επιφυλακτικό με το νέο εμβόλιο και όχι για αρνητή! Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό έχω γράψει, πως δεν αξίζει ούτε λεπτό να χαραμιστεί για τους αρνητές εμβολίων! Μπορούμε να πείσουμε πολλούς ασθενείς μας, αρκεί να καταλάβουμε τις αγωνίες τους».