Η διαδικασία με την οποία επαναλειτουργούν από σήμερα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι λίγο αλλιώς… Το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα από τις οδηγίες του συλλόγου γονέων κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού της Καβάλας (φωτογραφία): Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης θα γίνεται ανά τάξη με τον εξής τρόπο: Α τμήμα νηπίων : Ώρα προσέλευσης 8:15 με 8:25, αποχώρησης στις 12:50 από την πόρτα της Μιχαήλ Σπόντη (κεντρική είσοδος) Β τμήμα νηπίων : Ώρα προσέλευσης 8:25 με 8:35 απο την πόρτα της Μιχαήλ Σπόντη και αποχώρησης 12:50 από την κάτω πόρτα (της αυλής). Α τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:30 και αποχώρησης 13:20 από την πόρτα της Μιχαήλ Σπόντη (κεντρική είσοδος). Β τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:20 και αποχώρησης 13:10 από την πόρτα της Μιχαήλ Σπόντη (κεντρική είσοδος). Γ τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:10 και αποχώρησης 13:00 από την πόρτα της Μιχαήλ Σπόντη (κεντρική είσοδος). Δ τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:30 και αποχώρησης 13:20 από την κάτω πόρτα (της αυλής). Ε τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:20 και αποχώρησης 13:10 από την κάτω πόρτα (της αυλής). Στ τάξη : Ώρα προσέλευσης 8:10 και αποχώρησης 13:00 από την κάτω πόρτα (της αυλής). Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις βεβαιώσεις μετακίνησής τους, που είχανε και τον Νοέμβριο και οι γονείς που τα συνοδεύουν έρχονται στο σχολείο με τον κωδικό 4.Το ολοήμερο θα λειτουργεί κανονικά από τη Δευτέρα! Τα παιδιά καλό θα είναι να είναι κατάλληλα ενδεδυμένα έτσι ώστε αν υπάρχουν ανοικτά παράθυρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να μην κρυώσουν και να έχουν μαζί τους τουλάχιστον 3 μάσκες για να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής.
Το βασικό θέμα και πρόβλημα αυτών των ημερών παραμένει ίδιο. Ο κορωνοϊός και όσα προκαλεί. Τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομική δραστηριότητα. Τις προσεχείς ωστόσο ημέρες αυτή η συζήτηση κινδυνεύει. Απειλείται από ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Τον ερχομό του πραγματικού Χειμώνα. Το αργότερο από την Πέμπτη η ΕΜΥ προβλέπει ξαστεριά με πολύ κρύο. Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες άγνωστης – ως τώρα- διάρκειας. Χιονόπτωση δεν φαίνεται. Δεν αποκλείεται ταυτόχρονα.
Για τις καιρικές συνθήκες οι απόψεις ως συνήθως διίστανται. Άλλοι προτιμούν τον ήπιο Χειμώνα καθώς θεωρούν ότι δεν δημιουργεί έξοδα. Όπως π.χ. για τη θέρμανση. Άλλοι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Παρατηρούν τη διαφοροποίηση, βλέπουν αλλαγμένο και το περιβάλλον. Ασκούν κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών χωρών. Επί της συγκεκριμένης διαφωνίας υπάρχουν, ως συνήθως, μετριοπαθείς απόψεις αλλά και δυνατές φωνές. Ακόμη και καταγγελίες.
Στην Καβάλα, την πόλη και τον Νομό, ο κορωνοϊός υποχωρεί. Αυτό είναι ολοφάνερο από τα νούμερα. Ο εμβολιασμός προχωρά αργά. Γεγονός που οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Τα εμβόλια βρέθηκαν, είναι αποτελεσματικά μα δεν είναι τόσα όσα χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα μπήκε στην ουρά, περιμένει τη σειρά της. Οι έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι. Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι περίεργο. Όπως με τον Χειμώνα έτσι και με το εμβόλιο. Οι απόψεις διίστανται. Κι ενώ ειδικά με το εμβόλιο περιμέναμε να κυριαρχήσουν αυτές των επιστημόνων, διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Προσπαθούμε λοιπόν να είμαστε γενικώς αισιόδοξοι μα ειδικότερα δεν είναι και τόσο εύκολο. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το στραβό ως σωστό. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να πιστεύουν τις φήμες και όχι τις υπεύθυνες δηλώσεις των ειδικών. Υπάρχουν τελικά αρκετοί άνθρωποι που παραμένουν θυμωμένοι, αντιδρούν και διαφωνούν με το φυσιολογικό. Η στάση τους αυτή μπορεί και να ξεκινά από το πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Η συγκεκριμένη δυσκολία (με αφετηρία στην Ελλάδα τα γνωστά μνημόνια, τα μνημόνια που ισχύουν ακόμη και σήμερα) επηρεάζει ψυχολογικά. Τους αλλάζει. Δημιουργεί την ανάγκη κάποιος να ξεσπάσει. Κι έτσι ξεσπά – ως συνήθως- κι εκεί που δεν υπάρχει λόγος. Άλλος φταίει δηλαδή κι άλλος την πληρώνει.
Στις αθηναϊκές ειδήσεις και η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των δανείων της Proton Bank. Οι εφημερίδες γράφουν ότι άπαντες «έπεσαν» στα μαλακά, αυτό ισχυρίζονται ότι ισχύει και για τον βασικό και γνωστότερο κατηγορούμενο. Τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το γεγονός που ξεχωρίζει είναι άλλο. Η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε 4 χρόνια! Μπορεί να μην κινδύνευε το ρεκόρ της δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και τα 4 χρόνια δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης πάσχει κι αυτή. Λόγω και του κορωνοϊού οι αναβολές στο άγνωστο μέλλον είναι κανόνας για τις περισσότερες υποθέσεις που εκκρεμούν ήδη καιρό στα δικαστήρια. Αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης είναι ένας ακόμη λόγος ο κόσμος να θυμώνει. Να απογοητεύεται. Κι επειδή κάτι άλλο δεν μπορεί να κάνει για να ξεσπάσει- να αντιδράσει- δηλώνει φωναχτά ότι δεν υπάρχει ιός. Κι ως εκ τούτου δεν θα κάνει εμβόλιο!
Προτεραιότητα τόσο των κυβερνήσεων όσο και των πάσης φύσης αιρετών έπρεπε να είναι αυτή. Να σταθούν πιο κοντά στους πολίτες, να τους ακούσουν και να δικαιώσουν παράπονα που είναι σωστά. Κι όσο τούτο δεν γίνεται ο κόσμος προτιμά να ακολουθεί τον διαφορετικό δρόμο. Γνωρίζοντας συχνά ότι αυτό θα του κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό. Ε και; Θεωρεί τον εαυτό του έτσι κι αλλιώς χαμένο, οπότε σκέπτεται πως δεν θα αλλάξει τίποτα αν κοντά στην δική του καταστροφή προκληθεί καταστροφή κι άλλων.
Υπάρχουν δηλαδή στιγμές που απορείς αν τόσος κόσμος έχει «σώας τα φρένας» ή αν απλά προσποιείται ότι βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Επιλέγουμε το δεύτερο. Ελπίζοντας ότι αυτοί που «χάλασαν» την ήρεμη και ομαλή ζωή του θα βρουν τον τρόπο να επαναφέρουν τα απολεσθέντα. Μέχρι τότε προσοχή και προσαρμογή. Το σωστό είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που ξέραμε. Διατηρούμε στενές σχέσεις μαζί του όποια κι αν είναι η ψυχολογική μας κατάσταση. Κάνουμε το σωστό για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και κυρίως για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Η διαδικασία του εμβολιασμού άρχισε και συνεχίζεται ομαλά στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Η έναρξη των εμβολιασμών έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Υπήρξε, είπαν, άνωθεν εντολή. Κι ενώ οι δημοσιογράφοι απείχαν, οι εμβολιασμένοι ανέλαβαν τον ρόλο των ρεπόρτερ! Αμέσως μόλις εμβολιάστηκαν ανάρτησαν τόσο τις σχετικές φωτογραφίες όσο και τα βίντεο. Η άνωθεν εντολή είχε κενά κι έτσι η δημοσιότητα που έπρεπε να μην υπάρχει, τελικά υπήρξε και με το παραπάνω. Που αλλού μπορούν να γίνουν αυτά εκτός από την Ελλάδα;
Τρεις τουλάχιστον μέρες ήταν στην Καβάλα δημοσιογράφοι αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών ασχολούμενοι με την υπόθεση του εγκλήματος στα Τίρανα. Με θύματα δύο άτυχες γυναίκες. Μία εκ των οποίων ζούσε στην πόλη μας. Οι συνεχείς ανταποκρίσεις και «ζωντανές» συνδέσεις «τράβηξαν» όσο ήταν δυνατόν αυτήν την ιστορία. Λίγο ακόμη και θα την έκαναν «σαπουνόπερα». Ώρες ώρες οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν. Προσπαθούν λοιπόν να ανακαλύψουν εξελίξεις ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν. Εκεί όπου όλα έχουν κριθεί και τελειώσει.
Ξεσηκωμός στη Θράκη που δεν θέλουν δομή φιλοξενίας παράνομων προσφύγων. Πρόθυμοι οι της Ανατολικής Μακεδονίας δηλώνουν αμέσως συμπαράσταση. Ελπίζουμε αυτή η συμπαράσταση να μην βγει σε κακό τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας…
Τα συλλογικά όργανα του Δήμου Καβάλας συνεχίζουν να μην συνεδριάζουν, τα περισσότερα, μιας και οι … εορταστικές διακοπές έχουν λίγες ακόμη μέρες μπροστά τους. Τα νέα ωστόσο τρέχουν…
Το πάρκινκ της Ροδόπης από το Σάββατο δεν λειτουργεί ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη με καθόλου τυχαία παρατήρηση. Η οποία είναι μήνυμα για την τύχη που θα έχει η απόφαση – η γνωστή απόφαση- των ανταποδοτικών τελών. Ο διάλογος και η ελάχιστη (και απαραίτητη) συνεργασία ηττήθηκαν πρόσφατα κι έτσι μπροστά μας είναι ένας ακόμη «πόλεμος». Από αυτούς που η γνωστή αντιπολίτευση συνεχώς επιδιώκει. Τους βλέπουμε κάποιους απολύτως έτοιμους. Να πέσουν αυτοί μέσα στο λάκκο που τάχα άνοιξαν για τον αντίπαλο τους.
Στα καλά νέα αυτών των ημερών, υπάρχουν και τέτοια, η πρωτοβουλία των Αστυνομικών που εργάζονται στο Ν. Καβάλας. Δια της Ένωσης τους οργανώνουν αύριο εθελοντική αιμοδοσία. Από το πρωί ως το μεσημέρι. Σύντομα ακούμε ότι θα επανέλθουν τα εβδομαδιαία ραντεβού στο διοικητήριο, επίσης για εθελοντική αιμοδοσία. Σε όλα αυτά εμπλέκεται και ωφελείται ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας.