Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι δωρεές μασκών. Πολύ απλά όλες οι προηγούμενες μάσκες χρησιμοποιήθηκαν κι έτσι χρειάζονται κι άλλες. Επειδή δεν μπορούν όλοι να προμηθευτούν, πολύ περισσότερο αυτό να γίνει άμεσα, υπάρχουν ευγενικές χειρονομίες. Μία τέτοια έκανε χθες το παράρτημα Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου: «Οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν στο πλευρό των συνανθρώπων μας στην μάχη ενάντια στον COVID-19, προσφέροντας βοήθεια χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων επισκεφθήκαμε το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Καβάλας και προσφέρατε στα παιδιά που φοιτούν είδη ατομικής προστασίας. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες κοινωνικές δομές».
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στηρίζει την οικονομία. Την ελληνική οικονομία που ταλαιπωρείται από τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια ότι μέτρα υπήρξαν και υπάρχουν. Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτά αποδείχθηκε ότι δεν επαρκούν. Οι διαμαρτυρίες που ακούγονται απ’ όλη τη χώρα δεν είναι ένα βίτσιο. Δεν είναι υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι μια ανάγκη που υπάρχει και πρέπει να καλυφθεί. Εδώ και τώρα.
Κανείς φυσικά δεν μηδενίζει τα μέτρα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται. Απλώς αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά επειδή ο χρόνος που η αγορά δοκιμάζεται αποδείχθηκε, και είναι, μεγαλύτερος του αναμενομένου. Τα κύματα της νόσου διαρκούν περισσότερο απ’ όλοι υπολόγιζαν. Αυτό μάλιστα ισχύει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα το κράτος κοίταξε τα οικονομικά του, τις δυνατότητες που υπάρχουν. Προσάρμοσε σε αυτές τις ανακοινώσεις του. Ανακάλυψε τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Κάποιες ήδη τις έκανε μη επιστρεπτέες. Χρησιμοποίησε το ΕΣΠΑ, απάλλαξε επιχειρήσεις από τις εργοδοτικές εισφορές. «Πάγωσε» τις επιταγές. Ναι, δεν έκανε λίγα. Δυστυχώς πάλι το συμπέρασμα είναι ίδιο. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται κι άλλη στήριξη. Χρειάζεται επιδοτήσεις και διαγραφές χρεών.
Ακόμη κι αν το ταμείο του κράτους δεν μπορεί να το υποστηρίξει, κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει. Η πίεση που δέχεται η Κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή. Οφείλει να την μεταφέρει στις Βρυξέλες ώστε από εκεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να έρθει το ισχυρότερο φάρμακο. Αυτήν την φορά όχι για την υγεία αλλά για την οικονομία.
Το κακό είναι ότι οι της Κυβέρνησης δεν «βγάζουν» προς τα έξω αυτήν την προοπτική. Αυτή τη διάσταση. Δεν μεταφέρουν την πίεση στην Ε.Ε. και δεν την πιέζουν σχεδόν καθόλου. Ασχολούνται με τα εσωτερικά ζητήματα προσπαθώντας να αμφισβητήσουν τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Όποιος ζει στην Ελλάδα καταλαβαίνει ότι η κρίση στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τα μέτρα που ισχύουν. Ας μην το προσπαθήσουν καθόλου. Καλά τα μέτρα, χρήσιμα το δίχως άλλο. Χρειάζονται κι άλλα. Ακόμη πιο αποτελεσματικά. Αυτά η Ελλάδα θα τα βρει συζητώντας με την Ευρώπη. Κι ας γνωρίζουμε καλά με τι Ευρώπη έχουμε να κάνουμε…
Με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας. Νέος συντονιστής (γραμματέας) της Νομαρχιακής Επιτροπής εξελέγη ο πρώην βουλευτής Κώστας Μορφίδης. Για τη θέση ήταν υποψήφιος και ο Νίκος Τσουμπάκης. Στη σχετική ψηφοφορία ο κ. Μορφίδης επικράτησε άνετα. Λέγεται ότι αρχικά για συντονιστής προτάθηκε ο Σωτήρης Σωτηριάδης. Φέρεται να μην αποδέχθηκε την πρόταση για δικούς του λόγους. Γενικά ο κ. Σωτηριάδης έχει την εκτίμηση πολλών εντός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα του συζητείται και ως ο επόμενος επικεφαλής στη Συμπαράταξη των Πολιτών. Όσο για το Νίκο Τσουμπάκη, αν εκλέγονταν συντονιστής της Νομαρχιακής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταφέρει το ακατόρθωτο. Ίδια πάνω κάτω θέση είχε στη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας προ 20 περίπου ετών.
Ικανοποιητική από πλευράς προσέλευσης ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Καπνεργάτη. Μια διαμαρτυρία για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και δη στα Πανεπιστήμια. Τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι ήταν κι αυτήν την φορά περικυκλωμένοι από αστυνομικούς. Πολλούς αστυνομικούς. Ομιλία έγινε από τη Ρούλα Χατζητοπαλούδη. Αμέσως μετά ο Βασίλης Ποιμενίδης κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συμμετοχή στην επόμενη συγκέντρωση, την προσεχή Τρίτη. Στον ίδιο χώρο. Την Τρίτη το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργία υπέρ των αιτημάτων των υγειονομικών. Προχθές δεν υπήρξε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σήμερα σωματεία του ΠΑΜΕ θα κάνουν συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Περιγιαλίου.
Οι μέρες περνούν αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάτι νεότερο περί της τροπολογίας για τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να περιμένει την τροπολογία μα αυτή δεν έρχεται. Κυρίως δεν ψηφίζεται στο κοινοβούλιο. Κάπως έτσι η Ροδόπη παραμένει εκτός λειτουργίας κι ο κόσμος ταλαιπωρείται. Ειδικά το πρωί όταν και ψάχνει να βρει για να παρκάρει.
Κάτοικοι από τον οικισμό Σαράντα (περιοχή κοντά στη Νέα Ηρακλείτσα) διαμαρτύρονται εντόνως προς το Δήμο Παγγαίου. Αναφέρουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων στη γειτονιά τους, ζητούν κάτι να γίνει. Η διαμαρτυρία τους διατυπώθηκε ηλεκτρονικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή ίδιο πρόβλημα στη Νικήσιανη.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού σχολείου της Καβάλας πλήρωσε τα χρήματα που χρειάζονταν κι αγόρασε 7 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Που αμέσως έθεσε στη διάθεση των μαθητών του σχολείου. Οι γονείς είναι πάντα εδώ. Κι όποτε μπορούν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Στην κατά τα άλλα δωρεάν εκπαίδευση της Ελλάδας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση (στη Θάσο στην προκειμένη περίπτωση) συνεχίζει να στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χθες ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης ανακοίνωσε ότι: «Με αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ παραδώσαμε 400 rapid test στο ΚΥ Πρίνου προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια πραγματοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ από το ΚΥ αλλά και από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά το Διευθυντή του ΚΥ Πρίνου κ. Αγγελόπουλο Θωμά αλλά και το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ για τη θυσιαστική εκτέλεση του καθήκοντος προς όφελος όλων των κατοίκων αλλά και επισκεπτών του Νησιού μας».
Η κατάσταση που επικρατούσε χθες στο Κέντρο Υγείας Πρίνου ήταν γενικού συναγερμού. Κι ενώ υπήρχε η δυνατότητα και το προσωπικό, ειδικά χθες λέγεται ότι έλαμψε δια της απουσίας του ο ΕΟΔΥ. Τον έψαχναν σε διάφορα σημεία της Θάσου (και στο Κέντρο Υγείας) αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν πουθενά!
Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουνάκος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Λαλένης, ο συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης αλλά και ο Βασίλης Τσιάντος έγραψαν σύντομα αλλά ουσιαστικά κείμενα υπέρ της διατήρησης του ονόματος του Βασίλη Βασιλικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η ανάρτηση του καθηγητή του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κ. Τσιάντου αναφέρει: «Η πιθανή αλλαγή ονόματος στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας είναι μέγα σφάλμα και δεν τιμάει κανένα μας».
Υπό αυτές τις συνθήκες συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το τοπικό συμβούλιο Καβάλας, στα μέλη του οποίου η κ. Φωτεινή Κόγια θα παρουσιάσει την ιδέα της. Να αλλάξει το όνομα του Βασιλικού κι η Δημοτική Βιβλιοθήκη να ονομαστεί «Λευθέρης Αθανασιάδης». Δυστυχώς ακόμη και χθες η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου επέμενε στην πρόταση της. Ελπίζουμε να μην πειστεί η πλειοψηφία των μελών, να απορρίψει μια άστοχη ενέργεια και γνωμοδότηση. Θα είναι ντροπή για το τοπικό συμβούλιο Καβάλας να γνωμοδοτήσει υπέρ της πρότασης, άσχετα από το τι θα γίνει στη συνέχεια. Με τα άλλα συμβούλια.
Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Φυσικά και υπάρχουν … πρόθυμοι να ζητήσουν το ίδιο πράγμα. Εκεί βέβαια είναι αλλιώς. Κι ευτυχώς είναι αλλιώς. Η πόλη της Καβάλας έχει τις μειοψηφίες της. Οι οποίες για να κρύψουν την συγκεκριμένη τους αδυναμία προσπαθούν να κάνουν θόρυβο. Πολύ θόρυβο. Σαφώς μεγαλύτερο από το… μπόι τους. Στην ίδια πόλη υπάρχουν κι όλοι οι άλλοι. Οι πολλοί. Αυτοί αργούν αλλά στο τέλος μιλούν. Μιλούν απολύτως σωστά και καθοριστικά.