Περίπου πριν από έναν χρόνο ο κορωνοϊός μας… χτυπούσε πρώτη φορά την πόρτα. Έμπαινε με θράσος στο σπίτι, στα μαγαζιά, παντού. Χωρίς να μας ρωτήσει έμπαινε στη ζωή μας και την έκανε άνω κάτω. Τότε είχαμε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάτι πολύ προσωρινό και πολύ σύντομο. Έτσι μας έλεγαν κι εμείς έτσι πιστεύαμε. Που να ξέραμε… Έναν χρόνο μετά αισθανθήκαμε άπαντες στο πετσί μας τα μέτρα. Τα σκληρά και διαρκείας μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.
Στο χθεσινό αφιέρωμα της Πρωινής για τον ένα χρόνο εκτός λειτουργίας των ΚΑΠΗ, αναδημοσιεύσαμε τις ανακοινώσεις του Μαρτίου του 2020. Κλείνουμε για λίγο, έγραφαν. Όλοι τότε αναφέρονταν σε μια σύντομη διακοπή ώστε τις επόμενες μέρες όλα να επανέλθουν. Αυτό προκύπτει κι από την ανακοίνωση, Μάρτιος του 2020 κι αυτή, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Μόνο που εμείς αλλιώς τα σχεδιάζαμε κι αυτά αλλιώς μας προέκυψαν. Πιο δύσκολα και πιο επίμονα!
Την Τρίτη (προχθές) η χώρα μας παρουσίασε ρεκόρ κρουσμάτων στον κορωνοϊό, περισσότερα από 3.000. Την ίδια μέρα ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο σχέδιο έναρξης της τουριστικής περιόδου από τα μέσα Μάη. Ήταν μια κακή στιγμή για τόσο καλά νέα και σχέδια. Κακή σύμπτωση για τον γενικά άτυχο Υπουργό Τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε γενικά για την προσεχή τουριστική περίοδο, δεν εξειδίκευσε. Φανταζόμαστε ότι αυτά που ανακοίνωσε, και προετοιμάζει, αφορούν και τον οδικό τουρισμό. Άρα υπολογίζει στη Νυμφαία, την οποία το κράτος (μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού) θα λειτουργήσουν όταν πρέπει. Με την γενικότερη ευχή μέχρι τον Μάη τα κρούσματα να έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το σχέδιο του κ. Θεοχάρη στηρίζεται στα εμβόλια που θα γίνουν (ως τον Μάη) και στα προληπτικά τεστ. Κυρίως τα γνωστά (και φθηνά) ράπιντ τεστ. Δεδομένης της αδυναμίας των εταιριών να προμηθεύσουν στις χώρες της Ευρώπης εμβόλια, βλέπουμε το σχέδιο του τελικά να στηρίζεται μόνο στα τεστ. Αυτό το γεγονός μας θυμίζει έντονα το Καλοκαίρι του 2020. Τις ουρές στα σύνορα και στα αεροδρόμια. Οι τουρίστες έμπαιναν στην Ελλάδα τάχα «καθαροί» και μετά έτρεχε η Ελλάδα να μαζέψει την κατάσταση…
Εξ αυτού του λόγου και … παθήματος, άπαντες οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στη διαδικασία του εμβολιασμού. Μόνο με εμβολιασμένους τουρίστες κάποια πράγματα το προσεχές διάστημα θα επανέλθουν. Σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν περιλαμβάνουμε και τους Έλληνες επαγγελματίες. Αν και στη Θάσο, όπου έπρεπε οι εμβολιασμοί να «τρέχουν», υπάρχει μια φανερή απροθυμία. Μια άρνηση στη διαδικασία.
Φταίει- λένε- η Κυβέρνηση που δεν στέλνει εμβόλια. Λάθος. Φταίνε όσοι δεν κλείνουν ραντεβού να εμβολιαστούν. Μόνο τα ραντεβού εξασφαλίζουν εμβόλια. Κι όσο δεν υπάρχουν ραντεβού πολιτών, δεν θα υπάρχουν εμβόλια. Ούτε εμβολιασμοί. Η κατάσταση στη Θάσο μας δημιουργεί απογοήτευση. Ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός της ΑΜΘ είναι ουραγός στους εμβολιασμούς. Τυχαίο; Μπορεί. Καθοριστικό και κρίσιμο, σίγουρα.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το διαδικαστικό θέμα των ημερών, την «αναμέτρηση» του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με το διοικητικό συμβούλιο της Δημωφέλειας. Ποιος αλήθεια έχει το πάνω χέρι; Ποιού εκ των δύο οργάνων απόφαση είναι ισχυρότερη; Η όλη υπόθεση μπορεί να έχει συγκεκριμένα και τοπικά χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει ωστόσο για τη νομοθετική της βάση. Από τη μια ο αρχικός νόμος. Ο Κλεισθένης. Σύμφωνα με τον οποίο ο νικητής των δημοτικών εκλογών (ο Δήμαρχος) δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την άλλη οι διορθώσεις του Κλεισθένη. Που δίνουν στο Δήμαρχο πλειοψηφία στα διοικητικά συμβούλια τόσο των δημοτικών εταιριών όσο και των δημοτικών νομικών προσώπων.
Στην πολυτάραχη, το τελευταίο διάστημα, πορεία του Δήμου Καβάλας δεν ανέκυψε ως τώρα τέτοιο θέμα. Περίεργο μεν αλλά όντως δεν ανέκυψε. Παρουσιάζεται σήμερα. Οι απόψεις διίστανται. Ξεκινούν από το αυτοδιοίκητο της διοίκησης της Δημωφέλειας, φθάνουν στον περιβόητο «αποκεφαλισμό» των εκπροσώπων της! Λογικά το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πάνω απ’ όλα τα άλλα συμβούλια. Όμως ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος που διόρθωσε τον Κλεισθένη, μάλλον φρόντισε ώστε η κάθε διοίκηση να μην έχει μόνο προβλήματα. Να έχει και κάποια πλεονεκτήματα.
Αυτά μάλλον διατηρούν ισχυρή την απόφαση της Δημωφέλειας αν και ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως ο κ. Μουριάδης για να καθησυχάσει όσους καθησυχάζονται δήλωσε ήδη πως την απόφαση της Δημωφέλειας θα τη στηρίξει περαιτέρω. Με μια νέα συμφωνία με τον ΤΑΡ για το τάχα ώριμο έργο της ύδρευσης της Δ.Ε. των Φιλίππων. Κάποιοι αυτό το βλέπουν ικανοποιητικό και αρκετό. Κάποιοι άλλοι όχι.
Ανάλογα σε ποια θέση βρίσκεσαι, τι πραγματικά επιδιώκεις και τι σχέδια έχεις για τον εαυτό σου. Αν π.χ. θέλεις να έχεις μέλλον στην αυτοδιοίκηση, και μάλιστα λαμπρό, τότε επενδύεις στα μικρά. Τα κάνεις μεγάλα και τελικά τη βάση μιας προεκλογικής προσπάθειας που αρχίζεις πρόωρα αλλά όχι τυχαία. Όλα αυτά θα σου χρειαστούν όταν αύριο μεθαύριο έρθει η ώρα των πρώτων κρίσιμων αποφάσεων.
Για χρόνια στέλεχος του ΟΛΚ ο κ. Μηνάς Τάτσης, σχολιάζει από τη θέση του συνταξιούχου (αλλά πάντα ενεργού πολίτη) την απώλεια του δρομολογίου προς τα νησιά του Β. Αιγαίου. Αυτού που κέρδισε η Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα της άνοιξε η όρεξη: « Η τάση της Θεσσαλονίκης να αποδυναμώσει το λιμάνι μας είναι διαχρονική. Οι έχοντες την ευθύνη πρέπει να το έχουν υπόψη και να λαμβάνουν τα μέτρα τους».
Ο Γιάννης Εριφυλλίδης με ένα συγκινητικό κείμενο αποχαιρετά τον Παύλο Καζάκο. Το κείμενο του θα μπορούσε να έχει την υπογραφή και του πατέρα του Στάθη, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τον Παύλο Καζάκο δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, η Καβάλα δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Και εγώ προσωπικά κρατάω στην καρδιά μου όλες τις όμορφες στιγμές που έζησαν οι οικογένειές μας και, αν μπορούσα να ξεχωρίσω δύο, για να του πω εις το επανιδείν τώρα που έφυγε από κοντά μας, θα διάλεγα τον χορό και το γλέντι που έριξε τη βραδιά της πρώτης νίκης του συνδυασμού του πατέρα μου το 1998 και τον συγκινητικό τρόπο που στήριξε και εμένα όταν ήμουν υποψήφιος βουλευτής το 2015, μαζί μου στα χωριά της Καβάλας, να μοιράζει με χαρά και ενθουσιασμό το προεκλογικό μου υλικό, να μπαίνει στα καφενεία και να με συστήνει στον κόσμο σαν να ήμουν παιδί του».
Η χθεσινή συνέντευξη του Γιώργου Γραμμένου στην Πρωινή είχε ως αφετηρία της τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου στην πόλη και το Νομό. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας σχολίασε και περιέγραψε: « Είμαστε στο ίδιο καθεστώς από τις 7 Νοέμβρη. Λίγη δουλειά, λίγες υποθέσεις. Ελπίζουμε στον Απρίλιο και για τα ποινικά στον Μάη. Ίσως τότε επανέλθουμε στην κανονικότητα. Πρόσφατα επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας επέδωσε ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς δεν πληρώθηκε ούτε μια ενίσχυση που μας υποσχέθηκαν. Σαν τοπικός σύλλογος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αφού τα οικονομικά μας δεν είναι σε καλή κατάσταση».
Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ κάνει γνωστά τα καταστήματα της σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το κατάστημα Καβάλας, στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Μόνο που το απόγευμα ελάχιστοι είναι οι πολίτες που το επισκέπτονται. Οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, προτιμούν την ουρά το πρωί. Την ουρά και την ταλαιπωρία!
Δεν βρήκε σωστό βηματισμό η αγορά. Δεν προσαρμόστηκε στα νέα μέτρα, τα οποία αντικατέστησαν τα προηγούμενα. Το βλέπεις αν κάνεις μια βόλτα. Πολλοί ακόμη κι αν αγοράζουν ρούχα ή υποδήματα, τους βλέπεις να εξυπηρετούνται στην είσοδο του καταστήματος. Χωρίς να μπαίνουν σε αυτό.