Η αείμνηστη Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου μελέτησε την ιστορία της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Το 1992 κυκλοφόρησε το σχετικό βιβλίο της. Με την στήριξη φυσικά του τοπικού σωματείου. Στο μέρος του βιβλίου για το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, η Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου βρήκε και δημοσίευσε την ημερομηνία των εγκαινίων του. Αναφέρει ειδικότερα ότι το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 22 Μάη του 1910. Πριν από 111 περίπου χρόνια.
Δεδομένης της ολοκλήρωσης του έργου ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης και της παράδοσης του στο Δήμο Καβάλας, θα είναι ευτυχής σύμπτωση τα προσεχή εγκαίνια να γίνουν στις 22 Μάη του 2021. Ακριβώς 111 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του ίδιου κτιρίου. Οι αρμόδιοι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο. Το κτίριο άλλωστε της Μεγάλης Λέσχης παραπέμπει στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, ο βίος της οποίας ξεκίνησε όταν η Καβάλα ήταν τουρκοκρατούμενη. Με λίγα λόγια το γεγονός των νέων εγκαινίων μπορεί να συνδεθεί και με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Η Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου στο βιβλίο της είχε διαλέξει ως φωτογραφία εξωφύλλου τι άλλο; Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε δείχνει το ίδιο κτίριο λίγο πριν την έναρξη του πρόσφατου έργου. Το οποίο υποθέτουμε ότι και τυπικά ολοκληρώθηκε προκειμένου να μπορούν να γίνουν το προσεχές διάστημα τα απαραίτητα – σε αυτές τις περιπτώσεις- εγκαίνια.
Προχθές ο συμπολίτης δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου επισκέφθηκε το δήμαρχο και του παρέδωσε την ετήσια έκθεση του. Την πρώτη. Εδώ και έναν περίπου χρόνο ο κ. Αθανασίου είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καβάλας. Η δουλειά που κάνει δεν προβάλλεται. Ίσως γιατί δεν πρέπει να προβληθεί. Η ετήσια έκθεση ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά και αυτή η νέα δραστηριότητα θα είχε διαφορετική πορεία (με προβολή της) αν δεν μεσολαβούσε το εμπόδιο της πανδημίας. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που στη συνάντηση τους και οι δύο άνδρες φορούν μάσκες, σε σημείο που δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε. Ειδικά τον αγαπητό κ. Αθανασίου. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο facebook από τον ίδιο, με ένα μικρό κείμενο: «16/03/2021. Παράδοση στον Δήμαρχο Καβάλας της πρώτης ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Κάθε βράδυ, λίγο μετά τις 9, η πόλη της Καβάλας ερημώνει. Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού από τις 9 και μετά δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Κι αν εντοπιστεί κάποιος, θα βαδίζει βιαστικά προς την οικία του. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και μήνες. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται κάθε μέρα αλλά όπως αποδεικνύεται δεν είναι αρκετό.
Οι έρημοι και άδειοι δρόμοι, τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες, φωτογραφήθηκαν. Σχολιάστηκαν, στο τέλος έγιναν μια γνώριμη κατάσταση για όλους. Όπως πολλά άλλα. Που κι αυτά καθιερώθηκαν λόγω της ανάγκης να προληφθούν τα χειρότερα στην πανδημία. Τώρα η Κυβέρνηση σκέπτεται να αλλάξει πορεία αφού όλα αυτά , που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνήθως λένε ότι ο κόσμος κουράστηκε. Και δεν αντέχει άλλο. Κι αυτό ισχύει όπως κάτι ακόμη. Ο κόσμος εκπαιδεύτηκε κατάλληλα κι έμαθε να ξεφεύγει των μέτρων. Η καραντίνα εφαρμόζεται αλλά χαλαρά. Όχι σαν την πρώτη φορά. Αυτή η χαλαρότητα εξουδετερώνει τα μέτρα κι αυξάνει τα κρούσματα. Αυτή η χαλαρότητα είναι που επιδεινώνει την κατάσταση. Άλλοτε στη Βόρεια Ελλάδα, άλλοτε στην Κεντρική Ελλάδα. Άλλοτε στις μικρές πόλεις κι άλλοτε στις μεγαλύτερες.
Οι ειδήσεις χθες και προχθές στέλνουν το διαφορετικό μήνυμα. Ήρθε η ώρα να δούμε το ίδιο πρόβλημα κάπως αλλιώς. Αναλαμβάνοντας φυσικά το σχετικό ρίσκο. Αφού τα μέτρα δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε, ας δούμε μια διαφορετική Ελλάδα. Με λιγότερα μέτρα. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι να είναι καλύτερα. Με δύο ωστόσο προϋποθέσεις. Να γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι εμβολιασμοί ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώνεται ο καιρός. Για να μπορούμε να είμαστε εντελώς έξω πιο εύκολα. Πιο συχνά.
Πλέον είναι βέβαιο ότι οι έλληνες είμαστε απόλυτα έτοιμοι να δοκιμάσουμε κι αυτό το … «φάρμακο». Εν τω μεταξύ έχουμε μάθει να προσέχουμε, φοράμε μάσκα κτλ. Υπό αυτές τις συνθήκες θα επιδιώξουμε μια πιο άμεση βελτίωση της κατάστασης ώστε να γιορτάσουμε με τουρισμό το επικείμενο ελληνικό Καλοκαίρι. Αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε δικαιωθεί. Αν συμβεί το αντίθετο; Κανείς δεν θέλει να σκέπτεται αυτό το ενδεχόμενο. Στο κάτω κάτω της γραφής ας υιοθετήσουμε την παροιμία σχετικά με τον βρεγμένο. Που δεν τη φοβάται τη βροχή.
Στην πόλη μας όπου όλοι είμαστε γνωστοί μεταξύ μας, υπήρξαν οι αρνητές της κατάστασης. Αυτοί που τήρησαν και τηρούν τα μέτρα κι όσοι εξ αρχής τα έβλεπαν ως ύποπτα. Τα τηρούσαν αλλά με το ζόρι. Σε μία τέτοια περίπτωση συμπολίτισσας δυστυχώς εκδηλώθηκε η νόσος. Κι η πρώτη και καλύτερη αμφισβητίας είναι σπίτι της μέχρι να γίνει καλά. Της ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη επάνοδο. Με άλλα μυαλά. Με μια προσέγγιση πιο αληθινή και πιο γνήσια επί υπαρκτού και όχι θεωρητικού ή φανταστικού προβλήματος. Δυστυχώς καλύτερα απ’ όλους για τον κορωνοϊό μπορεί να μιλήσει αυτός (ή αυτή) που τον βίωσε.
Μετά μεγάλης χαράς το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Καβάλας αποδέχθηκε πρόσφατα μια διαφορετική δωρεά. Προερχόμενη από την εταιρία πετρελαιοειδών Avin. Η Avin έκανε δώρο 38 δωροκάρτες, σε όλο το προσωπικό της ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν καύσιμα στα αυτοκίνητα τους δωρεάν από την Avin, έως του ποσού των 80 ευρώ έκαστος.
Ο Βασίλης Λωλίδης έκανε χθες ένα ωραίο και σύντομο κείμενο προβάλλοντας τη Θάσο. Την προμήθεια του Δήμου Θάσου μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σκυλιά. Μετά της σχετικής φωτογραφίας το κείμενο «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα.
Δεύτερη μέρα χθες δεν λειτούργησε το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στην Καβάλα. Στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην κλειστή πόρτα του καταστήματος δεν αναφέρεται ο λόγος. Μόνο δίδεται οδηγία εξυπηρέτησης των πελατών στο κατάστημα Γερμανός στην Καβάλα. Εκεί κάθε μέρα οι ουρές είναι μεγάλες. Λογικό. Υπομονή, το κατάστημα του ΟΤΕ θα ξαναλειτουργήσει το προσεχές διάστημα.
Και οι δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας προετοιμάζονται ώστε να επιστρέψουν σε κάτι περισσότερο κανονικό. Ο κ. Δημήτρης Μπακόλας – γραμματέας του ποινικού τμήματος του Πρωτοδικείου- επιβεβαίωσε το κλίμα που διαμορφώνεται εντός του Δικαστικού Μεγάρου για περισσότερες δίκες από τη Δευτέρα. Είναι κάτι που ισχύει σε όλη την Ελλάδα και ξεκινά από προχθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος σχολίασε χθες το πρωί την προσωρινή όπως φαίνεται εμπλοκή ως προς τα εμβόλια Astrazeneca. Οι ασθενείς του, οι φίλοι του τον ρωτούν για το αν εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο ή όχι. Κι αυτός τους απαντά, όπως είπε, με τα εξής λόγια: «Τους λέω τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση τους. Εγώ θα το έκανα το εμβόλιο. Το θέμα που ανέκυψε πιστεύω ότι σύντομα θα λυθεί». Για την τοπική κατάσταση ως προς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ο κ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε ότι «… στην Καβάλα τις προηγούμενες μέρες είχαμε αύξηση. Είχαμε και θανάτους. Έχουμε αρκετό κόσμο που νοσεί. Θέλει προσοχή. Διαπιστώνεται επίσης και ενδοοικογενειακή εξάπλωση».
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε χαλάρωση των μέτρων με ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός των ημερών. Για τον τουρισμό δήλωσε ότι “…θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τα ταξίδια ασφαλή”. Και το άνοιγμα της Νυμφαίας, θα συμπληρώναμε απευθυνόμενοι στον επικεφαλής της Κυβέρνησης.