Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία εμφανίζει τμήμα της περίφραξης στην πίσω πλευρά του «Ασημακοπούλου». Εκεί όπου μέχρι και χθες υπήρχε μια μεγάλη τρύπα. Ικανή να … εξυπηρετήσει αυτούς που ήθελαν να μπουν ή να βγουν από τη Δομή χρησιμοποιώντας την … πίσω πόρτα. Η τρύπα έκλεισε αλλά αυτό μάλλον έγινε προσωρινά. Οι αρμόδιοι εξηγούν ότι την έκλεισαν κι άλλες φορές στο παρελθόν αλλά μετά από μέρες την έβλεπαν να ανοίγει πάλι. Κι αν αυτό τόσο καιρό ήταν ένα απλό μικρό πρόβλημα, τώρα με τα κρούσματα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Η περίφραξη ενός μεγάλου χώρου απαραίτητη. Αποδεικνύεται ότι ποτέ και πουθενά δεν είναι δεδομένη. Κι ενώ μια περίφραξη πάντα λύνει προβλήματα, συνήθως αυτή δεν υπάρχει. Ειδικά όταν την χρειάζεσαι. Τα αυτονόητα στην Ελλάδα παραμένουν ζητούμενο. Οι… τρύπες είναι τόσο πολλές που τελικά καθιστούν το κάθε σύστημα (όχι μόνο αυτό του «Ασημακοπούλου») διάτρητο. Κι άντε μετά να ελέγξεις, να περιορίσεις, το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεις…

 


Αυτή κι αν δεν είναι έκπληξη. Για 6 συνεχόμενα χρόνια η ΕΤΑΔ δεν είπε και δεν έκανε απολύτως τίποτα για την Καλαμίτσα. Προχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας αναφέρθηκε σε σχέδιο αξιοποίησης της! Καλώς την ΕΤΑΔ κι ας άργησε. Κι άργησε πολύ.

 

Τα λόγια του κ. Βλαστού δεν ακούγονται ευχάριστα στα αφτιά μας. Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΤΑΔ, ούτε το ενδιαφέρον του κ. Βλαστού. Γνωρίζουμε ότι για αυτούς είναι άλλο πράγμα η αξιοποίηση, κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Εμείς ζητούμε μια σύγχρονη ως προς τη λειτουργία της ακτή. Με ανακαινισμένες εγκαταστάσεις. Με καθαριότητα και προσωπικό που κάθε μέρα θα την προσέχει. Με δωρεάν είσοδο σε όλους. Η ΕΤΑΔ και ο κ. Βλαστός μάλλον έχουν στο μυαλό τους τον ιδιώτη. Που θα πληρώσει και θα αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα. Κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, κάποια στιγμή θα γίνει. Είναι το «αργά ή γρήγορα» που λέμε εδώ στην Ελλάδα.

 

Το δημόσιο έφτιαξε την ΕΤΑΔ (το ΤΑΙΠΕΔ κτλ) όταν τον καιρό των μνημονίων αποζητούσε έσοδα. Γρήγορα και πολλά λεφτά. Έδωσε προίκα στις εταιρίες του. Ακίνητα, παραλίες, λιμάνια κι αεροδρόμια. Από τότε άρχισε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Κάποιοι μιλούσαν και μιλούν για πραγματικό ξεπούλημα. Η ακτή της Καλαμίτσας προσπαθεί να αποφύγει το … μοιραίο. Αυτό το επιδιώκει και ο Δήμος.

 

Στηριγμένος σε μια σχέση που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Όταν την είχε στην αγκαλιά του. Μόνο που εν τω μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Σήμερα δεν υπάρχει Αθανασιάδης, δεν υπάρχει δημόσιο που θα παραχωρήσει μια πολυσύχναστη παραλία χωρίς αντάλλαγμα. Ο Δήμος Καβάλας σήμερα προσπαθεί να διασώσει ότι διασώζεται. Η σημερινή συνάντηση Μουριάδη- Βλαστού θα απομυθοποιήσει την κατάσταση. Είναι δε πιθανό να μετανιώσουμε που έγινε το σημερινό ραντεβού. Γιατί η ΕΤΑΔ είναι ικανή για όλα! Κι ο Δήμος Καβάλας δύσκολα μπορεί να την σταματήσει. Ούτε και να την καθυστερήσει.

 

Η ΕΤΑΔ συνεργάζεται σε μια τέτοια βάση με το Δήμο Παγγαίου. Του νοικιάζει τους Αμμόλοφους κι αυτός στη συνέχεια τους νοικιάζει σε ιδιώτες. Αυτή φαίνεται να είναι η μοίρα και της Καλαμίτσας. Ποιο από τα επόμενα Καλοκαίρια θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε. Μάλλον όχι φέτος. Ας χαρούμε λοιπόν την Καλαμίτσα όπως παλιά μιας και στο μέλλον η λειτουργία της είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει. Πότε θα συμβεί αυτό δεν το ξέρουμε. Είναι κάτι που σίγουρα έρχεται….

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο συνάντηση με θέμα τον νέο κανονισμό των λαϊκών αγορών του Δήμου Καβάλας. Ο κανονισμός είναι υπό συζήτηση εδώ και καιρό, δεν λέει να συμφωνηθεί ώστε να εγκριθεί και να εφαρμοστεί. Τελευταίο αλλά και δύσκολο θέμα τα τετραγωνικά μέτρα κάθε πάγκου. Οι παραγωγοί ζητούν αύξηση στα τετραγωνικά μέτρα των πάγκων τους ώστε να έχουν ίδια με αυτά των εμπόρων. Η συγκεκριμένη αλλαγή δημιουργεί τριβές. Τις οποίες προχθές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη διοίκηση του Δήμου, και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στη συνάντηση της Τετάρτης λύση δεν βρέθηκε. Η διοίκηση του Δήμου φέρεται να ζήτησε από παραγωγούς και εμπόρους να ξανασυζητήσουν ώστε να τα βρουν μεταξύ τους. Τους έδωσε χρονικό περιθώριο ενός μήνα. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί αν και δεν φαίνεται και πολύ πιθανό.

 

Η πανδημία συνεχίζεται, τα μέτρα πρόληψης το ίδιο. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η ζωή. Χθες που έγινε μια συμβολική διαμαρτυρία στο Δικαστικό Μέγαρο, υπήρξε στον ίδιο χώρο μια ακόμη είδηση. Ορκίστηκαν κι ανέλαβαν καθήκοντα δύο νέοι δικηγόροι. Αυτός ήταν ο λόγος που στην αίθουσα του συλλόγου, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου μίλησε για την επιστροφή στην κανονικότητα των δικαστηρίων, υπήρχαν αρκετά κεράσματα. Προέρχονταν από την προηγούμενη ορκωμοσία και ευχάριστη διαδικασία. Καλή σταδιοδρομία λοιπόν στους νέους συμπολίτες δικηγόρους. Χωρίς κορωνοϊό!

 

Αλλαγή στα εκπαιδευτικά δεδομένα της περιοχής Ζυγού- Κρυονερίου. Το νηπιαγωγείο θα μετακομίσει προκειμένου από τον Σεπτέμβρη του 2022 να λειτουργεί στο πρώην Γυμνάσιο Κρυονερίου. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αύξηση των μαθητών του ίδιου νηπιαγωγείου. Πλέον νήπια και προνήπια δεν χωρούν στο οίκημα του Ζυγού κι έτσι θα χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο του Κρυονερίου. Ως τον Σεπτέμβρη του 2022 ο Δήμος Καβάλας με έργα που θα κάνει θα προετοιμάσει κατάλληλα το πρώην Γυμνάσιο. Χθες μάλιστα έγινε μια πρώτη επίσκεψη εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας στο Γυμνάσιο που θα μετατραπεί σε Νηπιαγωγείο. Η αύξηση των μαθητών είναι είδηση αφού παντού αλλού διαπιστώνεται το ακριβώς αντίθετο.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της οδού Κολοκοτρώνη επειδή εδώ και 3 μέρες δεν ανάβουν τα φώτα του δρόμου. «Ενημερώσαμε το Δήμο Καβάλας αλλά δεν έγινε τίποτα» αναφέρουν. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι για το τμήμα της οδού από παλιό Νοσοκομείο έως Καμάρες, σκοτάδια υπάρχουν και στους κάθετους στην οδό Κολοκοτρώνη δρόμους.

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης έδωσε συνέντευξη χθες το μεσημέρι σε εκπομπή του ΕΝΑ τσάνελ. Φέρεται να είπε ότι οι πρόσφυγες από το «Ασημακοπούλου» θα αποχωρήσουν όταν οι τοπικοί φορείς καταθέσουν πρόταση για το που – εντός του Ν. Καβάλας- θα πάνε! Καλό νέο η προοπτική να αδειάσει το πρώην στρατόπεδο, δύσκολη υπόθεση να βρεθεί ένας άλλος κατάλληλος χώρος. Που θα είναι εκτός της πόλης. Ιδού η Ρόδος για τους τοπικούς φορείς που δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία. Αυτό ισχύει περισσότερο για το Δήμο Καβάλας που θα είναι ο πρώτος κερδισμένος αν όντως αδειάσει το πρώην στρατόπεδο. Άραγε θα γίνει κάτι το ουσιαστικό; Πάντως ο Υπουργός κατάφερε να πετάξει το μπαλάκι στους Καβαλιώτες! Κι αυτοί; Τι θα κάνουν οι Καβαλιώτες;

 

Σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου περιμένει να υπογράψει ο Δήμος Καβάλας για την αποκατάσταση της κατολίσθησης στο δρόμο της ΜΟΜΑ. Η σύμβαση αργεί κι υπογραφή της το ίδιο. Αυτός είναι ο λόγος που παρά την άδεια του Δασαρχείου το έργο δεν άρχισε πάλι. Κακώς. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να βιαστεί μιας και ο δρόμος της ΜΟΜΑ εξυπηρετεί αρκετό κόσμο.

 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας κ. Λευτέρης Θεοτόκης μίλησε χθες στην Πρωινή για την εξιχνίαση του τροχαίου με εγκατάλειψη. Συνεχάρη τους συναδέλφους του της Τροχαίας και μεταξύ άλλων είπε: « Δεν υπήρχαν καθόλου στοιχεία. Οι συνάδελφοι εργάστηκαν και πέραν του ωραρίου τους. Όλοι ψάχναμε. Τον βρήκαμε από το μηδέν και σε συνεργασία με τους πολίτες». Ο κ. Θεοτόκης συμπλήρωσε ότι το κρίσιμο διάστημα που οι έρευνες εντάθηκαν, σε αυτές έλαβαν μέρος άπαντες. ΟΠΚΕ, Ασφάλεια, ομάδα Δίας και φυσικά η Τροχαία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Επόμενο άρθρο

Η ώρα των αποφάσεων για το φετινό ΠΑΣΧΑ πλησιάζει ...