Δικαιώνεται στην πράξη η επιλογή του ΟΛΚ να τοποθετήσει το πολυεπίπεδο παγκάκι στο κεντρικό λιμάνι. Στη χρήση του μοιάζει με κερκίδα. Γίνεται σημείο συνάντησης, εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να αναπαυτούν και να βλέπουν είτε τη θάλασσα, είτε την κίνηση. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα. Την οποία επιβραβεύουν πρόθυμα και οι πολίτες.
Ο ιστορικός πλάτανος της φωτογραφίας βρίσκεται στο Βύρωνα, κοντά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Τώρα το καλοκαίρι δροσίζει τους οδηγούς των Ταξί, της παρακείμενης πιάτσας. Καμιά φορά κάτω από το δέντρο κάθονται και άλλοι. Περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής. Όλοι αυτοί μας λένε ότι το δέντρο είναι και επικίνδυνο αφού συχνά κλαδιά του πέφτουν στο έδαφος. Θα τους ζητήσουμε να προσέχουν κι από το Δήμο να επιληφθεί του ζητήματος.
======================================================================
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική καπναποθήκη τη Δευτέρα το απόγευμα ήταν αφιερωμένη στον Οσμάν Καβάλα. Αυτό είπε στην έναρξη της ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού κ. Μιχάλης Σαχσαμάνογλου. Αφιερωμένη στον κρατούμενο από τις Τουρκικές αρχές Οσμάν Καβάλα ήταν κι η προηγούμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου. Έκθεση της Turmac που επίσης πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη καπναποθήκη της πόλης.
Εν τω μεταξύ η ημερίδα με θέμα την επανάχρηση των καπναποθηκών στριμώχτηκε. Πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένο χώρο του 1ου ορόφου αν και από μέρες φαίνονταν ότι η προσέλευση του κόσμου θα ήταν μεγάλη. Στον 4ο όροφο του ίδιου κτιρίου υπήρχε όλη η άνεση για την εκδήλωση αλλά όπως φαίνεται κάποιοι έλαβαν λάθος απόφαση. Έτσι, για να μην λείπε ο Μάρτης από τη Σαρακοστή…
Στα θετικά του κτιρίου (κτίριο σε μεγάλο βαθμό έτοιμο να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο και μουσείο) το ότι ο κλιματισμός που διαθέτει δούλεψε και δούλεψε πολύ καλά. Όσοι μάλιστα μπήκαν πρώτη φορά ή μετά από καιρό σε αυτό, δήλωσαν τη χαρά τους που το είδαν σε άριστη κατάσταση.
Κι όμως η δημοτική καπναποθήκη (αγοράστηκε από τον δήμο Καβάλας και τον Ευάγγελο Ευαγγελίου το 1070) είναι (στα χαρτιά) εργοτάξιο. Για να τελειώσει το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί η προμήθεια του φωτισμού, των λοιπών ηλεκτρολογικών υλικών και φυσικά των επίπλων.
Κανονικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, μίλησε πρώτος, έπρεπε να παραδεχθεί και να βροντοφωνάξει την αποτυχία όλων. Όλοι όσοι προσπάθησαν να ξανακάνουν λειτουργικές τις καπναποθήκες, όλοι απέτυχαν. Παταγωδώς. Επιρρίπτουν ευθύνες στη γραφειοκρατία και στο δημόσιο. Και τα δύο δεν είναι πάντα κάτι μακρινό και κάτι αόριστο.
Αντίθετα είναι κάτι που βρίσκεται δίπλα μας , κάτι που δυστυχώς το ανεχόμαστε. Είναι κάτι που το επηρεάζουν όσοι νομοθετούν στη Βουλή. Όσοι είχαν τη δυνατότητα διαχρονικά, απέτυχαν να δημιουργήσουν εύκολες διαδικασίες για τους επενδυτές. Κι όπως είπε ο (πρώην υπηρεσιακός παράγοντας) κ. Νίκος Χαρκιολάκης, αυτό που δεν έγινε και δεν γίνεται στην χώρα μας συμβαίνει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη και στην Τουρκία.
Η ημερίδα της Δευτέρας μας έκανε αρκετά σοφότερους. Μάθαμε στη λεπτομέρεια τους όλα τα προβλήματα. Κι αν αυτό είναι κάτι, σίγουρα δεν είναι αρκετό. Έχει αξία να γνωρίζεις. Ο κεντρικός στόχος παραμένει άλλος. Να φθάνεις στην ουσία. Αυτό στην Ελλάδα, τόσο για τις καπναποθήκες όσο και για ένα σωρό άλλα θέματα, μοιάζει με άπιαστο όνειρο.
Κάπως έτσι το περιέγραψε ένας άλλος ομιλητής. Ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης. «Αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, μάλλον τσάμπα συζητάμε» είπε ο κ. Τουλκίδης. Έχει απόλυτο δίκιο. Διότι ακόμη κι αν κάποιος επιχειρήσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, πιο πιθανό είναι να το κάνει χειρότερο και όχι καλύτερο.
Στην ίδια ημερίδα προσκλήθηκε να μιλήσει ο επιχειρηματίας Μανώλης Λεδάκης. Του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για την εμπειρία του. Στη Δράμα μετέτρεψε σε ξενοδοχείο μια καπναποθήκη. Ο κ. Λεδάκης θεώρησε τη στιγμή κατάλληλη να μας διηγηθεί την εμπειρία του από κάτι άλλο. Από την προσπάθεια του να επενδύσει στα Λουτρά των Ελευθερών.
Φθινόπωρο του 2016. Δεν τους προλαβαίναμε στις συνεντεύξεις που έδιναν. Επέμεναν ότι ήταν θέμα λίγων ημερών να βρεθεί ο περιζήτητος επενδυτής στο διαγωνισμό των Λουτρών. Ως που μας ανακοίνωσαν ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος! Δεχθήκαμε την αρνητική έκβαση ως κάτι φυσιολογικό. Ο κ. Λεγάκης έδρασε αμέσως μετά.
Το τι έκανε και τι κατήγγειλε, τα ακούσαμε (με καθυστέρηση) στην ημερίδα. Οι διηγήσεις του είναι για πολλούς κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Συγκεκριμένο. Όμως οι θιγόμενοι σιωπούν. Κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση «κάνουν την πάπια».
Έχουμε και λέμε. Ένας επιχειρηματίας και επενδυτής μας κακολογεί. Ήθελε να επενδύσει στο Νομό αλλά όπως λέει «του την στήσαμε». Μιλά για καταστάσεις «…από λαμογιά σε λαμογιά». Δεν θα του απαντήσει κάποιος; Δεν θα τον πάει στο δικαστήριο κάποιος; Θα τον αφήσουμε σε έναν τέτοιο σχολιασμό δικών μας ανθρώπων; Μήπως αυτή η παθητική αντίδραση σημαίνει ότι έχει απόλυτο δίκιο;
Θα απευθυνθούμε στο αφεντικό. Στον κ. Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Δεν μπορεί, κάτι θα έμαθε από αυτά που είπε στην ημερίδα ο κ. Λεδάκης. Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη, υπάρχουν καταγγελίες που θίγουν την Καβάλα και την Περιφέρεια ΑΜΘ ταυτόχρονα. Πείτε μας το απλό: Έχει δίκιο αυτός που καταγγέλλει;
Η Πρωινή σύντομα θα επανέλθει στο θέμα διότι είναι θέμα που πρέπει να φωτιστεί πλήρως. Ούτε ο κ. Λεγάκης μπορεί να λέει χωρίς συνέπειες ότι θέλει, ούτε όσοι του την «έστησαν» (αν ισχύει κάτι τέτοιο) μπορούν να συνεχίσουν να το παίζουν παράγοντες.
Τα γεγονότα της εποχής πρέπει να ξεκαθαριστούν πλήρως. Να φανεί η αλήθεια. Επιτέλους στην Ελλάδα όσα περιγράφονται ως σκάνδαλα πρέπει να ερευνώνται με τέτοιο τρόπο που στο τέλος (όσο κι αν αυτό αργεί) να ξέρουμε που είναι η αλήθεια και που το ψέμα.
Στη ΔΕΥΑ Καβάλας τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς. Ακούγεται ότι εργαζόμενοι θα στραφούν νομικά κατά των προϊσταμένων τους. Ακούγονται επεισόδια, εντάσεις και φωνές. Μέσα σε αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, ναι ο κ. πρόεδρος «βγάζει» μια ηρεμία. Μια αισιοδοξία και μια σιγουριά. Πώς να τη δεχθούμε αλήθεια όταν παράλληλα με τα λόγια του συμβαίνουν και πολλά άλλα;
Η ευθύνη ανήκει στη κ. Δήμαρχο. Έχει δύσκολη αποστολή. Πρέπει να «παντρέψει» τους διευθυντές με τον πρόεδρο. Τους διευθυντές με τους εργαζόμενους. Αν δεν τον κάνει έγκαιρα και πετυχημένα, είναι πολύ πιθανές οι απώλειες. Οι οποίες για τη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, θα είναι ότι χειρότερο. Εκτός αν ξαφνικά τα βρουν μεταξύ τους και χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις. Θα είναι το καλύτερο, υπό τις παρούσες συνθήκες σχεδόν το αποκλείουμε.
Στο ποσό των 700.000 ευρώ έφθασε η συνολική εισφορά σε χρήμα οικοπεδούχων του Περιγιαλίου. Αυτό είπε προχθές η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Τα χρήματα είναι σε ειδικό λογαριασμό και περιμένουν… Πότε θα ωριμάσουν τα έργα υποδομής. Στα οποία υποχρεωτικά θα ξοδευτούν. Πρώτη φορά έχουμε χρήματα αλλά όχι μελέτες! Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
Η πραγματική τους επιτυχία είναι ότι έβγαλαν από το βυθό της θάλασσας το επιβατικό αυτοκίνητο σε διάστημα λίγων μόνο ωρών. Προηγούμενα ίδια περιστατικά (ναυάγια κτλ) μας έμπλεξαν. Το δε ξεμπλέξιμο επετεύχθη μετά από χρόνια. Είναι πολύ καλό να μαθαίνεις από τα παθήματα σου. Δείχνει ότι προοδεύεις.
Καιρό είχε ο Μάκης Παπαδόπουλος να αναφερθεί με κριτική στη δημαρχεία Σιμιτσή. Το έκανε προχθές, με αφορμή τη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ. Επέρριψε ευθύνες και στην εποχή της προεδρίας Τσοχαταρίδη. Κατά τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο από τότε άρχισαν να χαλούν και να μην διορθώνονται οι περιβόητοι ρότορες.