Συνεχίστηκαν και εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εθελοντικές δράσεις καθαριότητας και εξωραϊσμού κοινόχρηστων περιοχών. Βοήθησαν το Δήμο Καβάλας που ασχολείται καθημερινά με τις ίδιες εργασίες. Οι εθελοντές υπάρχουν, είναι ανάμεσα μας και αυξάνονται. Το γεγονός αφορά όλες τις ηλικίες. Άνδρες και γυναίκες. Οι πραγματικοί εθελοντές είναι αυτοί που δεν επιθυμούν την προβολή τους, δουλεύουν αθόρυβα και ουσιαστικά. Δεν αναζητούν χορηγούς και χορηγίες. Κι αν υπάρχουν, παραμένουν κι αυτοί στην «ανωνυμία». Οι εθελοντές δεν είναι μόνο λόγια, πολλά λόγια. Είναι δουλειά, χρήσιμη για όλους. Κυρίως για να γίνει η πόλη μας καλύτερη.
Φωτογραφίες από την εθελοντική εξόρμηση που έγινε χθες στη Ραψάνη. Κάτοικοι του Βύρωνα (μέλη και φίλοι του συνοικιακού συλλόγου) που έκαναν δώρο στο Δήμο ένα μικρό ξύλινο αποδυτήριο. Κι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η Ραψάνη εκτός από τους εθελοντές είχε χθες κι άλλο κόσμο. Γενναίους συμπολίτες που έκαναν το μπάνιο τους παρά την κρύα – ίσως και «παγωμένη»- θάλασσα. Άλλοι επέλεξαν το ευκολότερο, να «μαζέψουν» ήλιο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Καβαλιωτών που καθημερινά εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, περιγράφουν άριστη και υποδειγματική τη διαδικασία. Συγχαίρουν τους γιατρούς και νοσηλευτές, ευχαριστούν για την άψογη εξυπηρέτηση. Αυτά τα κολακευτικά σχόλια ακούγονται παντού από στόμα σε στόμα, γίνονται μικρές αλλά χρήσιμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο, τον λένε όσο πιο δυνατά μπορούν.
Δεν λένε ψέματα. Ούτε υπερβάλλουν. Τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας του Ν. Καβάλας υπάρχει συντονισμός και οργάνωση. Σύντομη αναμονή και γρήγορος εμβολιασμός. Σωστές οδηγίες προς αυτούς που εμβολιάζονται. Η ίδια κατάσταση φαίνεται να ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Πράγμα περίεργο.
Οι πολίτες φυσικά και δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο μετά από επίσκεψη και συναλλαγή τους με πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ποτέ δηλαδή δεν ευχαρίστησαν για την εξυπηρέτηση σε μια εφορία, σε ένα ληξιαρχείο, σε μια τράπεζα ή σε άλλον οργανισμό. Αυτή η έκφραση ευαρέσκειας και θετικού σχολιασμού αφορά ειδικά την εμβολιαστική διαδικασία. Γιατί άραγε;
Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στο γραφείο ενός δημοσίου υπαλλήλου; Ίσα ίσα που στις άλλες περιπτώσεις υπάρχουν γκρίνιες, παράπονα, ακόμη και καταγγελίες. Δεν είναι παντού όπως είναι στα εμβόλια και στους εμβολιασμούς.
Το σύστημα έχει τις άμυνες του. Γνωρίζοντας ότι από τα εμβολιαστικά κέντρα θα περάσουν εκατομμύρια άνθρωποι, απλοί άνθρωποι, λαμβάνει τα μέτρα του για να μην εκτεθεί. Παρουσιάζει το διαφορετικό του πρόσωπο. Είναι άραγε αυτό αληθινό; Πραγματικό; Φυσικά και όχι.
Σημειώνουμε ότι ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα τα πάντα δουλεύουν ρολόι, στα δημόσια Νοσοκομεία συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα από τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού. Εξ αυτού του λόγου και ειδικά για τα Νοσοκομεία υπάρχουν αιτήματα να μην συνεχίζονται σε αυτά οι εμβολιασμοί αφού απασχολούν απαραίτητο (για τις κλινικές και άλλες λειτουργίες) προσωπικό.
Θα θέλαμε λοιπόν το κράτος να λειτουργεί άριστα, όπως στα εμβολιαστικά κέντρα, παντού. Σε όλες τις υπηρεσίες του, σε όλους τους τομείς του. Αυτό είναι δίκαιο αίτημα και ταυτόχρονα άπιαστο όνειρο. Γιατί ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα υπάρχει οργάνωση, σε κάθε άλλη υπηρεσία υπάρχουν προβλήματα. Κι όπως ακούμε, τα πιο συνηθισμένα είναι της έλλειψης προσωπικού. Κάποτε αυτό είναι γεγονός κι άλλοτε μια βολική δικαιολογία.
Ένα άλλο παράδειγμα, πρόσφατο κι αυτό, της λειτουργίας του ελληνικού κράτους είναι όσα έγιναν με τα σύνορα της Νυμφαίας. Ξεσηκώθηκε την Παρασκευή η Ανατολική Μακεδονία Θράκη μα για ώρες δεν μπορούσε να μάθει ούτε καν το λόγο της απόφασης. Η απόφαση πάρθηκε στην Αθήνα κι η διαδικασία για τη λήψη της είναι που σε βγάζει από τα ρούχα σου…
Το ελληνικό κράτος κι αρμόδιος Υπουργός (ή Υφυπουργός) δεν είπαν τίποτα σε κανέναν. Δεν θεώρησαν σωστό ούτε να προειδοποιήσουν, ούτε να ενημερώσουν, ούτε να εξηγήσουν το παραμικρό. Απλώς έκλεισαν τα σύνορα στη Νυμφαία. Η απόσταση της οποίας από την Αθήνα αποδεικνύεται … τεράστια. Αδιαφόρησαν για τις συνέπειες γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όσους θίγονται. Και μετά άρχισε το «τρέξιμο».
Υπουργοί από την ΑΜΘ, βουλευτές από την ΑΜΘ, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι και άλλοι προσπαθούσαν να μάθουν τι έγινε. Για ώρες κανείς δεν τους έλεγε. Το … μυστήριο λύθηκε το βράδυ της Παρασκευής και μετά από πολλές προσπάθειες. Οι κτιριακές τάχα υποδομές δεν επαρκούν κι έτσι όσο δεν συμπληρώνονται, η Νυμφαία κλείνει!
Το αθηναϊκό κράτος ξεμπέρδεψε εύκολα με το πρόβλημα. Χωρίς πολλά πολλά λόγια. Θα μπορούσε να κάνει ακριβώς τα ίδια στη Μύκονο; Στη Σαντορίνη ή στην Κρήτη; Φυσικά και όχι. Στην «άλλη» Ελλάδα ωστόσο όταν πονάει το… κεφάλι σπεύδουν να το κόψουν. Ποιος είχε την ευθύνη των συνόρων και των υποδομών σε αυτά; Μα φυσικά το κράτος. Το οποίο δεν έκανε τίποτα περιμένοντας και πάλι την αυτοδιοίκηση. Κι αφού η αυτοδιοίκηση δεν έδρασε, έδρασε όπως έδρασε το κράτος….
Αυτή λοιπόν είναι η Ελλάδα, αυτό είναι το ελληνικό σύστημα. Αντί τα Υπουργεία να λύσουν τα όποια προβλήματα στη Νυμφαία, έκλεισαν τα συγκεκριμένα σύνορα χωρίς καμία ενημέρωση. Μετά οι … φουκαράδες της ΑΜΘ προσπαθούσαν να διορθώσουν όσα διορθώνονται. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον θαύμα που τα σύνορα θα επαναλειτουργήσουν σύντομα. Γίνονται τώρα όλα όσα έπρεπε να γίνουν τόσο καιρό.
Ποιος τα κάνει; Σίγουρα όχι το κράτος. Αυτό δείχνει να παρακολουθεί. Περιμένει τις δωρεές και τις προσφορές των άλλων (ακόμη και των επαγγελματιών- επιχειρηματιών) προκειμένου η Νυμφαία να γίνει ένας σωστός συνοριακός σταθμός. Επόμενο αίτημα του κράτους δεν αποκλείεται να είναι αυτό για το προσωπικό των συνόρων. Αντί των γνωστών δημοσίων υπαλλήλων να χρησιμοποιηθούν εθελοντές! Κάτοικοι των περιοχών που επωφελούνται από τη λειτουργία των συνόρων στη Νυμφαία. Σε αυτήν την χώρα όλα πρέπει να τα περιμένουμε αφού όλα είναι πιθανά!
Τα σύνορα στη Νυμφαία έκλεισαν με αιφνιδιαστική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Σύμφωνα με τα γεγονότα και τις σχετικές πληροφορίες ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που εισηγήθηκε την απόφαση θεώρησε περιττό να ενημερώσει όσους έπρεπε. Αντί να βρεθεί ποιος είναι και να δεχθεί τη δικαιολογημένη κριτική, αντί να καταγγελθεί, υπήρξαν αρκετά αόριστα κείμενα και ανακοινώσεις. Οι οποίες στο τέλος κατέληξαν στον… Μέτιο. Στον εύκολο και βολικό στόχο. Κάπως έτσι ο πραγματικός υπεύθυνος όσων έγιναν την Παρασκευή «βγαίνει» λάδι…
25 περίπου μετανάστες βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Δομή του «Ασημακοπούλου» και ήθελαν να μείνουν σε αυτήν. Ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο για λόγους ουσίας και λόγους γραφειοκρατικούς. Προέρχονταν από τον Έβρο και τα νησιά. Μέσα από διαδικασίες που έγιναν στο «Ασημακοπούλου» άπαντες πείσθηκαν να αποχωρίσουν. Προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε όλη την Ελλάδα επανέφερε τις γνωστές κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Όσες περισσότερες Κυριακές είναι δυνατό. Οι Εμπορικοί σύλλογοι ειδικά στην επαρχία, είναι αντίθετοι αλλά ποιος τους ακούει; Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας είναι σφόδρα αντίθετος σε αυτήν την πρακτική.
Επαναλειτούργησε πρόσφατα το κυλικείο εντός του πρακτορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Οι τιμές είναι λογικές και τα προϊόντα άριστα. Εξυπηρετούνται οι επιβάτες των λεωφορείων αλλά και οι περαστικοί. Το ΚΤΕΛ Καβάλας είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τη λειτουργία του κυλικείου.