Πριν από 20 περίπου χρόνια. Τότε που ο Νομός Καβάλας (ο Νομός Καβάλας και όχι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας) είχε 11 Δήμους. Οι 10 από τους 11 Δημάρχους εκείνης της περιόδου σε αναμνηστική φωτογραφία με την ευκαιρία σύσκεψης που είχε γίνει στο Δασαρχείο. Φαίνονται στη φωτογραφία οι (από αριστερά προς δεξιά): Σιούρθας Δημήτρης Δήμαρχος Ορφανού, Μωυσιάδης Γιώργος Δήμαρχος Ορεινού, Γαλετσίδης Λάζαρος Δήμαρχος Πιερέων, Μερέσης Λευθέρης Δήμαρχος Θάσου, Φιλόσογλου Γιάννης Δήμαρχος Ελευθερούπολης, Μαρινάκης Μένανδρος Δήμαρχος Κεραμωτής, Γκουλφάς Στέργιος Δήμαρχος Χρυσούπολης, Σιμούδης Παράσχος Δήμαρχος Παγγαίου, Ζαχόπουλος Κώστας Δήμαρχος Φιλίππων και ο Ηρακλής Καραμπερίδης Δήμαρχος Ελευθερών.
Ήταν μια άλλη εποχή, μια εντελώς άλλη κατάσταση. Καλύτερη άραγε ή χειρότερη σε σχέση με σήμερα; Κάθε ένας δίνει την απάντηση που επιθυμεί, παρουσιάζοντας φυσικά τα επιχειρήματα του. Οι 11 Δήμοι του Νομού Καβάλας συνενώθηκαν και συγχωνεύτηκαν κάποια λίγα χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης». Ο Δήμαρχος της Καβάλας που απουσιάζει από τη φωτογραφία τότε ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης.
Που πήγαν οι Βούλγαροι επισκέπτες της Καβάλας; Γιατί οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα είναι προς το παρόν αρκετά περιορισμένες; Ιδού η μεγάλη απορία και εξίσου μεγάλη έκπληξη. Τέτοια μηνύματα λαμβάνουμε απ’ όλο το Νομό. Παντού διαπιστώνονται πολλοί Ρουμάνοι και πολύ λίγοι Βούλγαροι.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες οι λόγοι είναι οι εξής: Η Βουλγάρικη κυβέρνηση πιέζει τους πολίτες της να κάνουν διακοπές στην ίδια χώρα και όχι στην Ελλάδα. Προβάλλει δε τις ουρές στα σύνορα (όταν και όποτε υπάρχουν) προκειμένου να τους πείσει ότι οι διακοπές στη Βουλγαρία είναι φθηνότερες και καλύτερες σε σχέση με το ταξίδι στην Ελλάδα. Κι οι Βούλγαροι φαίνεται να πείθονται ή να υποκύπτουν στις προαναφερθείσες πιέσεις.
Από την άλλη μεριά οι Ρουμάνοι πράττουν το ακριβώς αντίθετο. «Κατεβαίνουν» όλο και πιο πολλοί στην Ελλάδα, προτιμούν οι περισσότεροι το Ν. Καβάλας. Κάτι που σημαίνει ότι το κενό από τις λιγότερες αφίξεις των Βούλγαρων το καλύπτουν προς το παρόν οι Ρουμάνοι. Όλα αυτά χωρίς κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θάσος και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχει να παρουσιάσει κρούσμα κορωνοϊού από τις 19 Ιουνίου!
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τουριστικά τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλά, με προοπτική το αμέσως επόμενο διάστημα να πάνε καλύτερα. Αλλά και στην αγορά της πόλης, ακόμη και σε αυτήν αυξάνονται αργά αλλά σταθερά οι τουρίστες. Ένα καλό σημάδι για τους εμπόρους μετά από πολλούς μήνες χωρίς τουρίστες. Χωρίς ξένο κόσμο.
Λόγω και της Καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης η κυκλοφοριακή κατάσταση στην Καβάλα είναι κάθε μέρα, κάθε πρωί και ως το μεσημέρι, ένα γνωστό μεγάλο πρόβλημα. Μια αφόρητη κατάσταση αναμονής σε ουρές ταλαιπωρίας. Με πρόσφατα τα μέτρα ασφαλείας για τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εσωτερικών κτλ δίκαια οι πολίτες αναζητούν περισσότερη αστυνομία. Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Για να υπάρχει επίλυση της προαναφερθείσας κατάστασης. Δυστυχώς αυτό το προσωπικό «εξαφανίστηκε». Θα επανέλθει στην επόμενη επίσκεψη πολιτικού ή το αργότερο στην επόμενη παρέλαση. Αν γίνει τον προσεχή Οκτώβρη. Μέχρι τότε υπομονή και αναμονή…
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κριτική προς τη διοίκηση επειδή στην τελετή όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καβάλας δεν παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αστεία πράγματα… Η τελετή όντως δεν ήταν σαν τις προηγούμενες αλλά υπήρχε λόγος και δη σοβαρός. Τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι ντε και καλά να πουν κάτι. Δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό είναι εντελώς «μικρό», ακόμη και άστοχο. Τους ενδιαφέρει απλώς να μιλήσουν και κάτι να πουν….
Ο κ. Μουριάδης χωρίς να είναι συγκεκριμένος, περιέγραψε θετικές εξελίξεις στο θέμα της Καλαμίτσας και του χώρου στάθμευσης της Ροδόπης. Δεν υποτιμούμε αυτά που γίνονται και ετοιμάζονται. Απλώς σημειώνουμε ότι αργούν πολύ. Ως την επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξουν εξελίξεις κι επίσημες ανακοινώσεις στα δύο ζητήματα; Φοβόμαστε πως όχι.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η Καλαμίτσα συνεχίζει να μην έχει ναυαγοσώστη, παρά το ότι κάθε μέρα φιλοξενεί πάρα πολύ κόσμο. Κι αυτή η δράση και διαδικασία της ΕΤΑΔ (για να υπάρξει ναυαγοσώστης στην Καλαμίτσα) γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και τελικά είναι σα να μη γίνεται…
Ξαφνικά ο Βαγγέλης Παππάς ρωτά για το εισιτήριο στον Μπάτη. Θέτει θέμα επειδή όπως υπονοεί το εισιτήριο είναι ακριβό κι ο Δήμος Καβάλας ενώ μπορούσε να παρέμβει, δεν το κάνει. Άπαντες ξαφνιάζονται. Η διοίκηση δεν ξέρει και τελικά δεν απαντά (για το σωστό ή όχι του ερωτήματος). «Άφωνος» και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Αντί να σπεύσει να απαντήσει αυτός (ως γνώστης του θέματος) προτιμά να σιωπήσει. Ίσως γιατί είναι αυτός που αιφνιδιάστηκε περισσότερο απ’ όλους! Το θέμα δεν έληξε, μάλλον θα έχει συνέχεια στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής πρότεινε πολλές φορές η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Καβάλας (γνωστό και ως εργοστάσιο σκουπιδιών) να γίνει από το Δήμο Καβάλας και όχι από τη ΔΙΑΜΑΘ. Τότε δεν συμφώνησε κανείς μαζί του. Άπαντες περίμεναν τη ΔΙΑΜΑΘ, με την οποία ο Δήμος Καβάλας συνεργάζονταν και συνεργάζεται. Με μεγάλη καθυστέρηση ακούσαμε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόταση ίδια με αυτή του Σιμιτσή. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων να γίνει από το Δήμο Καβάλας. Μα τώρα –δυστυχώς- το πουλάκι πέταξε…
Πέρασαν κάποιες αρκετές εβδομάδες (ή κάποιοι μήνες) από τότε που το Υποθηκοφυλακείο Καβάλας μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο νέο του άνετο χώρο στην περιοχή απέναντι από την Ιχθυόσκαλα. Κι ενώ άπαντες έχουν προσαρμοστεί, εξωτερικά δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα μια ταμπέλα. Μια σχετική πινακίδα που θα διευκολύνει όσους το αναζητούν και δεν το βρίσκουν. Κακώς.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εβριτών Ν. Καβάλας επισκέφθηκε οργανωμένα προχθές το απόγευμα την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς στη Μεγάλη Λέσχη. Εκεί ήταν η διοίκηση του Λυκείου των Ελληνίδων. Η συνάντηση ήταν χρήσιμη και η ξενάγηση στην έκθεση άριστη. Γιατί μεταξύ τους οι τοπικοί σύλλογοι έχουν άριστες σχέσεις, άριστη συνεργασία και όποτε χρειάζεται την απαραίτητη συμπόρευση.
Τη Δευτέρα το πρωί σημειώθηκε ένα ακόμη τροχαίο υλικών ζημιών στο δρόμο του Παληού. Ειδικότερα κοντά στην περιοχή Γλάστρες επιβατικό αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στα προστατευτικά (για τους πεζούς) κάγκελα του πεζοδρομίου. Οι υλικές ζημιές ήταν σημαντικές αλλά ευτυχώς δεν υπήρχε κανένας τραυματισμός.
Ο Γιάννης Βύζικας ανέλαβε να ξεναγήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δημοτικό μουσείο καπνού. Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Μεγάλης Λέσχης. Ο κ. Βύζικας ικανοποιήθηκε από την ανταπόκριση της κ. Σακελλαροπούλου και έγραψε στο διαδίκτυο: «Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο Καπνού ήταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς, καθώς η παρουσία της τιμά την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία των ανθρώπων του καπνού. Στη ξενάγηση επικεντρωθήκαμε στους κοινωνικούς αγώνες των καπνεργατών, στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του καπνού, αλλά και στο πώς είναι συνδεδεμένη με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης και της Περιφέρειας μας».