Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας ζει στιγμές ενός καλού τουριστικά καλοκαιριού. Στιγμές του Καλοκαιριού του 2019 ή και ακόμη καλύτερες. Το συμπέρασμα δεν είναι καινούργιο. Επιβεβαιώνεται αυτό το διάστημα λόγω ακόμη μεγαλύτερης αύξησης της κίνησης. Είναι ο 15Αυγουστος που βάζει το χεράκι του… Είναι οι έλληνες επιβάτες (και οδηγοί) που κάνουν τη διαφορά. Κι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία υλοποιεί (όπως φαίνεται άλλωστε στη φωτογραφία) προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας. Η ουρά των επιβατών αφορά τον έλεγχο τους λίγο πριν ταξιδέψουν χθες το πρωί για Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Αντίστοιχα «τσιμπημένη» είναι και η κίνηση για Θάσο. Αυτή η καλή εικόνα στο κεντρικό λιμάνι θα συνεχιστεί τουλάχιστον 10 μέρες ακόμη. Κι αν βοηθήσει καιρός και κορωνοϊός, μπορεί και περισσότερο.

 

Ο Δήμος Καβάλας καθάρισε μία ακόμη φορά πρόσφατα τον περιβάλλοντα χώρο εντός του ανοιχτού κολυμβητηρίου της πόλης. Έκανε καλή δουλειά όπως τόσες προηγούμενες φορές. Αυτή κάποτε είναι αρκετή, κάποτε όχι. Σημασία έχει η αξιοποίηση του ακινήτου και των εγκαταστάσεων του ώστε να είναι λειτουργικό. Η σχετική συζήτηση συνεχίζεται χρόνια μα δεν έχει καταλήξει πουθενά. Εν τω μεταξύ υπάρχει μια επιμονή ορισμένων να μπαίνουν εντός του χώρου. Η φωτογραφία δείχνει και την αποφασιστικότητα τους, με αφετηρία την οποία λυγίζουν (!) τα σίδερα της κεντρικής πόρτας. Από αυτήν, φαίνεται καθαρά, ότι μπαινοβγαίνουν τελευταία. Όσα μέτρα ασφάλειας και περίφραξης και να παρθούν, δεν μπορούν να σταματήσουν τους γνωστούς άγνωστους της υπόθεσης.

 


 

Ο πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου της Αγίας Παρασκευής έλεγε χθες (μιλώντας στο ράδιο Πρωινή) για τις ενέργειες που γίνονται συνεχώς ώστε η Παναγούδα να είναι προστατευμένη και χωρίς κόσμο. Επιβράβευσε τους ιδιοκτήτες σκύλων που κάνουν τη βόλτα τους στην περιοχή (όπως κάθε μέρα) αλλά αυτό το διάστημα βρίσκονται εκτός του δάσους. Δεν μπαίνουν μέσα στην Παναγούδα αφού προσωρινά τούτο απαγορεύεται. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι. Που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται εντός του δάσους για διασκέδαση και αναψυχή. Με αυτούς, είπε ο κ. Πρόεδρος, ασχολείται η Αστυνομία αφού συχνά οι περίοικοι καλούν το 100.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αλλάζουν συνήθειες και δεν επηρεάζονται από όσα άλλα συμβαίνουν (και τα δείχνει η live τηλεόραση). Ντε και καλά να μπουν στο δάσος της Παναγούδας, να μείνουν σε αυτό ώρες. Και δη νυχτερινές. Άλλοτε με το καλό κι άλλοτε με το κακό πείθονται και αποχωρούν.

 

Η συγκεκριμένη δασική περιοχή ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στο πρώην ΙΚΑ. Πέρσι το πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) απευθύνθηκε και σε ιδιώτες προκειμένου να γίνει καθαρισμός. Ένας καθαρισμός που δεν έγινε ποτέ. Η πρωτοβουλία δεν είχε αποτέλεσμα αφού το κόστος κρίθηκε ότι ήταν μεγάλο. Εμπλεκόμενο είναι και το Δασαρχείο Καβάλας αλλά αυτό δεν διαθέτει εργάτες. Κάπως έτσι ο καιρός περνά, εργασίες περιποίησης του δάσους γίνονται αλλά σωστός και γενικός καθαρισμός ποτέ.

 

Στην περίπτωση του δάσους των Πεντακοσίων τα πράγματα είναι καλύτερα. Η δασική περιοχή είναι σαφώς μικρότερη κι έτσι ελέγχεται (από το Δήμο και τους εθελοντές κατοίκους) ευκολότερα. Άρα η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην Παναγούδα. «Να βοηθήσει με περιπολίες και ο Στρατός, δίπλα είναι η Μεραρχία» ζητά μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου. Κι έχει δίκιο.

 

Όμως ο Στρατός (ειδικότερα η ΧΧ Μεραρχία) πρέπει να ξεκινήσει από τις δικές της δασικές εκτάσεις, επίσης μέρος του δάσους της Παναγούδας. Το προσωπικό της ΧΧ Μεραρχίας πρέπει να καθαρίσει άμεσα τα χόρτα κτλ στα δυτικά της περίφραξής της και να αποκαλύψει το ρέμα ανάμεσα στο στρατόπεδο και τα σπίτια της συνοικίας του Αγίου Λουκά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα κι αφού υπάρξει συνεννόηση και συντονισμός.

 

Αναφέραμε ήδη τους πολλούς εμπλεκόμενους. Το πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ. Το Δήμο Καβάλας, το Δασαρχείο και τη ΧΧ Μεραρχία. Αν αυτοί συνεννοηθούν και δράσουν τότε θα έχουν στο πλευρό τους και τους εθελοντές των συλλόγων ή τους σκέτους εθελοντές (κατοίκους πέριξ του μεγάλου δάσους της Παναγούδας). Το σχέδιο πρέπει να γίνει πράξη και με την πίεση της Πολιτικής Προστασίας. Να υπάρξει τελικά ένα πραγματικό ενδιαφέρον, κάτι ουσιαστικό και όχι τα συνηθισμένα «πασαλείμματα». Αυτά άλλωστε μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Οι πυρκαγιές σε απεριποίητα και χωρίς φροντίδα δάση να καίνε (τα δάση) επί πολλές μέρες.

 

Ο Χρύσανθος Μπρουκάκης ήταν ένας ενεργός πολίτης αυτής της πόλης. Είχε άποψη, έκανε προτάσεις. Σχολίαζε καλοπροαίρετα κι έτσι ήταν απόλυτα χρήσιμος στην Καβάλα. Ούτε που το καταλάβαμε όταν αρρώστησε από κορωνοϊό. Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε χθες το θάνατο του. Μόνο 62 ετών. Έφυγε νωρίς. Συλλυπητήρια στη σύζυγο του και στα 4 παιδιά του.

 

Ο Χρύσανθος είχε γίνει «τσιμπούρι» σε όλους τους Δημάρχους καθώς τους πίεζε συνεχώς για το σχέδιο του Περιγιαλίου. Δίκαιος μαζί τους όταν είχαν αποτέλεσμα, επικριτικός στην αντίθετη περίπτωση. Το Περιγιάλι ήταν για αυτόν η προοπτική. Το αύριο της Καβάλας. Ακόμη και πρόσφατα πίεζε. Ζητούσε να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, να δημιουργηθεί στην περιοχή το όνειρο τόσων ιδιοκτητών οικοπέδων. Δεν πρόλαβε να δει το Περιγιάλι που είχε στο μυαλό του. Αυτό για το οποίο θα συνεχίσουν να πιέζουν οι γείτονες και φίλοι του.

 

Δεν λειτουργούν λόγω βλάβης τα φανάρια στη διασταύρωση της Άσπρης Άμμου. Κι ενώ αυτό δεν εμποδίζει όσους κινούνται στο βασικό δρόμο (από Καβάλα προς Ξάνθη και το αντίθετο), δημιουργεί πρόβλημα στα απορριμματοφόρα που πρέπει να στρίψουν με ασφάλεια στο ΣΜΑ (πρώην ΠΑΠ Άσπρης Άμμου) και στα οχήματα που βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο από την Άσπρη Άμμο. Κάποιος να διορθώσει τα φανάρια αμέσως.

 

Ο πρώην βουλευτής Κώστας Μορφίδης συνταξιοδοτήθηκε. Αποχώρησε εξ αυτού του λόγου από τον ΕΟΠΥΥ και όπως φαίνεται -και καταλαβαίνουμε- θα αφοσιωθεί από εδώ και πέρα στην πολιτική δραστηριότητα. Είναι άλλωστε γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Παλαιότερα και επί σειρά ετών ο Κώστας Μορφίδης εργάζονταν στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΤΕ.

 

Αποχώρησαν ικανοποιημένοι από την Καβάλα οι σκακιστές που έλαβαν μέρος στο διεθνές τουρνουά, το οποίο τέλειωσε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα. Τους άρεσε η Καβάλα κι υποσχέθηκαν να ξανάρθουν. Στο επόμενο τουρνουά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σκακιστή από τη Νότια Αφρική. Πρώτη φορά αυτή η χώρα είχε συμμετοχή στη διοργάνωση. Αυτός λοιπόν ο συμπαθής σκακιστής εξομολογήθηκε: «Ήρθα από τους 5 βαθμούς της πατρίδας μου στους 40 της Ελλάδας αλλά ήταν ωραία και θα ξανάρθω». Ας μη ξεχνάμε ότι φέτος το τουρνουά έγινε σε συνθήκες καύσωνα.

 

Οι γιατροί που εργάζονταν και εργάζονται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ Καβάλας (σήμερα Κέντρο Υγείας Καβάλας) συγκέντρωσαν χρήματα κι αγόρασαν κλιματιστικό. Αυτό το έκαναν δώρο στο Κέντρο Υγείας Καβάλας για τις ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου. Και σε αυτό η προσέλευση έχει μειωθεί σημαντικά κι έτσι στο πρώην ΙΚΑ Καβάλας γίνονται λιγότερα από 100 εμβόλια την ημέρα.

 

Προχθές Δευτέρα στο Ν. Καβάλας έγιναν 519 εμβόλια. Από αυτά της πρώτης δόσης ήταν μόνο 80. Απόδειξη για το πόσο θα μειωθεί μελλοντικά η εμβολιαστική διαδικασία. Φαίνεται με λίγα λόγια ότι αυτοί που ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Όλοι οι άλλοι αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν. Αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Επόμενο άρθρο

Αυτές οι πυρκαγιές ήταν σα να παίζουν χωρίς αντίπαλο !