Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην οδό Σκρα, στην συνοικία του Άη Γιάννη, υπάρχει ένα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ που είναι ανοιχτό. Παρουσιάζει την εικόνα που δείχνει η (χθεσινή) φωτογραφία. Σύμφωνα με επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής έγιναν προσπάθειες να ειδοποιηθεί ο ΟΤΕ, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Αμέσως μετά ενημερώθηκε ακόμη και η Αστυνομία. Πάλι δεν άλλαξε κάτι. Το ΚΑΦΑΟ είναι αφύλαχτο, ανοιχτό και προσβάσιμο στον κάθε έναν. «Τι θα γίνει αν κάποιος προκαλέσει ζημιά; Θα μείνουμε χωρίς τηλέφωνα για άγνωστο χρονικό διάστημα» ισχυρίζονται όσοι βλέπουν καθημερινά αυτήν την εικόνα. Συνεχίζεται μας λένε εδώ και περίπου 3 εβδομάδες!

 

Όλος ο καλός ο κόσμος της Περιφέρειας ΑΜΘ ήταν στη Θάσο τον 15Αυγουστο. Ως συνήθως, θα συμπληρώναμε. Στη φωτογραφία ο Χρήστος Μέτιος με την παρέα του σε μια στιγμή αναψυχής και συζήτησης. Δίπλα του ο κ. Αλέξης Πολίτης. Σε ένα άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο πάλι στη Θάσο, ο κ. Τοψίδης με τους Μαρκόπουλο- Ιωσηφίδη- Πολυμέρου. Αυτή η παρέα προτίμησε για την φωτογραφία της την είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας. Το αν υπήρξε τυχαία συνάντηση των δύο ομάδων, δεν το γνωρίζουμε. Παρά το ότι η Θάσος είναι μικρή, το θεωρούμε απίθανο. Ίσα ίσα μάλλον έγινε το αντίθετο. Επεδίωξαν να μην συναντηθούν οι μεν με τους δε.

 


 

Ονομάζεται «Οσμάν Καβάλα» ή «Οσμάν Καβαλά»; Στην πόλη μας τον αναφέρουμε «Οσμάν Καβάλα». Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ωστόσο τον μνημονεύουν «Οσμάν Καβαλά». Ποιο από τα δύο είναι το σωστό; Η ερώτηση έγινε στον Γιάννη Βύζικα, λίγο πριν τη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Στη διάρκεια της οποίας τοπικοί φορείς ζήτησαν την απελευθέρωση του μιας και είναι κρατούμενος στις φυλακές της Σηλύβριας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βύζικα ο τόνος στο επίθετο είναι στη μέση κι έτσι ο Οσμάν έχει το όνομα «Καβάλα» και όχι «Καβαλά». Εξηγεί ότι το «Καβαλά» το προτιμούν όσοι προφέρουν το όνομα του σύμφωνα με τα Γαλλικά δεδομένα. Για μας με λίγα λόγια είναι ο «Οσμάν Καβάλα».

 

Ο Οσμάν Καβάλα επισκέφθηκε τελευταία φορά την Καβάλα το Φθινόπωρο του 2018. Τότε είχε βρεθεί και στο Δημαρχείο σε συνέντευξη τύπου μαζί με την τότε Δήμαρχο κ. Δήμητρα Τσανάκα. Λίγες ημέρες μετά κι ενώ ήταν στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη. Δύο φορές δικάστηκε και αθωώθηκε. Κι ενώ έμεινε ελεύθερος για λίγο, συνελήφθη πάλι. Αυτήν την φορά κατηγορούμενος για κατασκοπία.

 

Υπέρ του Οσμάν Καβάλα υπάρχει ένα γενικότερο κίνημα που ζητά την απελευθέρωση του. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Η Καβάλα δια των φορέων της συμμετέχει στην προσπάθεια αν και το καθεστώς Ερντογάν περί άλλων τυρβάζει. Παρόλα αυτά η πόλη κάνει το χρέος της μιας και κατά γενική ομολογία ο άνθρωπος φυλακίστηκε εντελώς άδικα.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου για τον Οσμάν Καβάλα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανέλθει στο Δημαρχείο ο κ. Κωστής Σιμιτσής. Κάθισε σε μια γνωστή του θέση, από τότε που ήταν δήμαρχος, κι έδωσε μία ακόμη φορά συνέντευξη τύπου. Όλοι οι άλλοι της συνέντευξης τύπου ακολούθησαν την «πεπατημένη οδό» χωρίς η παρουσία τους στο Δημαρχείο να είναι είδηση. Έκαναν το χρέος τους άπαντες. Απέναντι στον Οσμάν Καβάλα, απέναντι στην δημοκρατία.

 

Περιμένοντας την έναρξη της ίδιας συνέντευξης τύπου πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζει μια ακόμη συνάντηση Καβαλιωτών επιστημόνων που ζουν και εργάζονται μακριά από την Καβάλα. Αυτή φαίνεται ότι θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει στο Δημαρχείο όταν Δήμαρχος ήταν η κ. Τσανάκα. Τότε δεν υπήρξε συνέχεια. Τώρα; Ο χρόνος θα δείξει.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου πέρασε τον 15Αυγουστο στην περιοχή του, στο σπίτι του. Κάλεσε στην παραλία Οφρυνίου Δημάρχους από τις Σέρρες και τη Δράμα. Κι αυτοί ανταποκρίθηκαν. Στη σχετική φωτογραφία της μεγάλης παρέας βλέπουμε να μετέχει σε αυτήν και ο Θόδωρος Μουριάδης. Η φωτογραφία προβλήθηκε κυρίως στα μέσα ενημέρωσης των Σερρών μιας και οι περισσότεροι Δήμαρχοι ήταν των Σερρών. Μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος της Δράμας.

 

Άνθρωπος που γνωρίζει τα δεδομένα της υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕ Καβάλας, σχολίαζε εντελώς απαισιόδοξα την κατάσταση σε αυτήν με το νέο έτος. Όπως ισχυρίζεται τέλος του 2021 θα συνταξιοδοτηθούν αρκετοί υπάλληλοι και δεν θα αντικατασταθούν ή δεν φαίνεται ότι θα αντικατασταθούν. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον της υπηρεσίας όπως και για το μέλλον του δημόσιου ΚΤΕΟ στο Κοκκινόχωμα. Από εκεί μας είπε, θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης δύο υπάλληλοι κι έτσι το ΚΤΕΟ με τη νέα χρονιά θα κινδυνεύσει. Μπορεί και να σταματήσει να λειτουργεί, τόνισε.

 

Ίσως είναι υπερβολική η περιγραφή. Ίσως δεν είναι. Το βασικό πρόβλημα αφορά τον περιορισμό των προσλήψεων. Ειδικά μόνιμου προσωπικού. Κι ενώ στο Διοικητήριο όλες οι υπηρεσίες έχουν κενά, τα περισσότερα και τα σημαντικότερα αφορούν τη Διεύθυνση Μεταφορών. Καλού κακού ας δει η διοίκηση την όλη κατάσταση για να μην βρεθεί προ απροόπτου.

 

Άλλος πολίτης μας περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξυπηρετήθηκε στο ΚΠΑ του ΟΑΕΔ της Καβάλας. Περίμενε δίπλα στο παράθυρο, ζεσταίνονταν αλλά δεν διαμαρτύρονταν. Κάποια στιγμή το παράθυρο άνοιξε και σε αυτό εμφανίστηκε υπάλληλος της υπηρεσίας. Με τον οποίο είχε σύντομη συνεργασία. Η περίεργη αυτή διαδικασία είχε και τα καλά της. Όση ώρα ήταν ανοιχτό το παράθυρο, ο πολίτης δέχθηκε σαν … «χάδι» τη δροσιά από το κλιματιστικό. Που δούλευε εντός και δρόσιζε τους εργαζόμενους.

 

Χθες και μετά από καιρό είδαμε τους πολίτες να κάνουν ουρά στην είσοδο του ΚΕΠ του Διοικητηρίου. Η εξυπηρέτηση τους από το παράθυρο (άλλο παράθυρο υπηρεσίας αυτό) φαίνεται να σταμάτησε. Με τη σειρά και ένας ένας μπαίνουν στο εσωτερικό του ΚΕΠ ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

 

Καθώς τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού χαλαρώνουν συνεχώς, πρέπει να χαλαρώσουν και αυτά που έχουν σχέση με τη συναλλαγή του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. Φθάνει τόσα e mail, φθάνει τόσα ραντεβού. Οι υπηρεσίες πρέπει να επανέλθουν στην προηγούμενη λειτουργία τους. Με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις. Η εξυπηρέτηση από μικρή ή μεγάλη απόσταση πρέπει να σταματήσει. Αυτό πρέπει να γίνει για το καλό των πολιτών και των αιτημάτων ή εκκρεμοτήτων τους.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας πολίτες του Αμυγδαλεώνα έκαναν εθελοντικό καθαρισμό του δάσους κοντά στο χωριό τους. Η ανάρτηση που επακολούθησε από πλευράς του Δήμου Καβάλας είναι άριστη. Αναφέρει τα καλά της υπόθεσης: «Οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα, κατόπιν σχετικής προτροπής του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρη Πουρσαϊτίδη, καθάρισαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 2021 το άλσος του οικισμού, απομακρύνοντας τα πεσμένα κλαδιά, τα απορρίμματα και την εύφλεκτη οργανική ύλη. Μέσα σε λίγες ώρες, εθελοντές όλων των ηλικιών, σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, φρόντισαν για τον ευπρεπισμό ενός σημαντικού φυσικού πνεύμονα της δημοτικής ενότητας Φιλίππων και περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δη την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών. Οι πολίτες του Αμυγδαλεώνα μας έδειξαν τον δρόμο της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ας τους ακολουθήσουμε».

 

Στον Αμυγδαλεώνα υπάρχει ενθουσιασμός και ικανοποίηση από την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της. Σε σημείο που οι ίδιοι άνθρωποι αποφάσισαν να οριστικοποιήσουν τη δράση τους. Για αυτό και σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύλλογο με μια πιο σταθερή παρόμοια δράση. Καλή τους επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Επόμενο άρθρο

Αν δεν περισσέψει , δεν έφτασε …