Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης κατάφερε χθες να συγκεντρώσει στο γραφείο του και τους 4 Δημάρχους του Νομού Καβάλας μαζί με εκπροσώπους σημαντικών υγειονομικά τοπικών φορέων. Λες και το ήξεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στην πρόσκληση για τη συνέντευξη τύπου. Παρόντες ήταν αρκετοί εκπρόσωποι των τοπικών μέσων, πράγμα όχι συνηθισμένο για την περίοδο που διανύουμε.

Την ίδια ιδέα μιας κοινής συνέντευξης τύπου κι ενός ισχυρού κοινού μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού είχε και ο διοικητής του Νοσοκομείου. Η ιδέα του δεν έγινε ποτέ πράξη αν και όπως αποδεικνύεται οι βουλευτές δεν προσκλήθηκαν ή δεν βολιδοσκοπήθηκαν ποτέ. Ο Κώστας Αντωνιάδης κατάφερε να συντονίσει όσους δεν συντονίζονταν, ποντάροντας στο σημαντικό διακύβευμα της όλης υπόθεσης. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν. Να μην ξεχνάμε ότι την Άνοιξη του 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχαν γίνει περίπου τα ίδια από το Δήμο Καβάλας. Δήμαρχος και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων εμφανίζονταν στο ίδιο βίντεο, στέλνοντας μηνύματα τήρησης της πρώτης και πραγματικής τότε καραντίνας.

 

Την ίδια ώρα που δίνονταν η προαναφερθείσα συνέντευξη τύπου, στο ισόγειο του κτιρίου του Διοικητηρίου, η ουρά για rapid τεστ υφίστατο και μάλιστα ήταν αρκετά μεγάλη. Όρθιοι αλλά στη σκιά περίμεναν τη σειρά τους πολλοί άνθρωποι. Οι περισσότεροι νέοι, όλοι τους μάλλον ανεμβολίαστοι. Θα επαναλάβουμε με την ευκαιρία την παρατήρηση σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΔΥ θα πρέπει ειδικά αυτό το διάστημα να έχει καλύτερη παρουσία και σε όλο το Νομό Καβάλας. Με συνεργεία του να κάνει δωρεάν τεστ κάθε μέρα, όχι μόνο σε Καβάλα και Θάσο αλλά και σε Χρυσούπολη- Ελευθερούπολη. Στη Χρυσούπολη συνεχίζει να κάνει τεστ μόνο κάθε Τρίτη και στο Πράβι μόνο κάθε Παρασκευή. Καλή η προσπάθεια αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων, όχι αρκετή.

 


 

Για χρονικό διάστημα ίσως και ενός μήνα, άγνωστοι «πρόσθεσαν» στο άγαλμα του δημοτικού κήπου (άγαλμα της ελευθερίας) ένα άδειο κουτί μπύρας. Σκαρφάλωσαν στο άγαλμα κι έβαλαν το κουτί της μπύρας στο υψωμένο χέρι της ελευθερίας. Η ενέργεια τους είχε σαφή ειρωνική χροιά και δεν έγινε γρήγορα αντιληπτή. Ίσως γιατί κανείς δεν είναι τόσο προσεκτικός όσο χρειάζεται. Ως που χθες το περιστατικό αναδείχθηκε κι η άσχημη εικόνα (για όσους την είδαν) διορθώθηκε. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να απορείς: Τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας αλήθεια;

 

Υπάρχουν και καλά νέα σχετικά με τον κορωνοϊό. Η κ. Μαρία Φρατζεσκάκη συνεχίζει να είναι καλύτερα στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύεται. Γνωστή συμπολίτισσα έμπορος που ήταν μέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, χθες πήρε εξιτήριο και μεταφέρθηκε στην κλινική κορωνοϊού. Η κατάσταση της βελτιώθηκε. Ευχόμαστε σε όλους περαστικά και γρήγορη, πλήρη αποθεραπεία.

 

Κι άλλα στοιχεία για τους ασθενείς κορωνοϊού του Νοσοκομείου Καβάλας. Ειπώθηκε χθες, μία ακόμη φορά, ότι από αυτούς που νοσηλεύονται κανείς δεν έχει εμβολιαστεί. Δύο από τους 37 ασθενείς πρόλαβαν να κάνουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Επίσης τη Δευτέρα 23 Αυγούστου τα εμβόλια που έγιναν στο Ν. Καβάλας ήταν 430. Είδηση είναι ότι τα 229 ήταν της πρώτης δόσης. Το συγκεκριμένο νούμερο εμβολίων πρώτης δόσης φυσικά και είναι μεγάλο. Κάτι σημαίνει αυτό.

 

Τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη ακούγεται ότι θα ξαναλειτουργήσει, με καινούργια άδεια λειτουργίας, το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας. Το διάστημα που είναι κλειστό γίνεται διπλή δουλειά. Συγκέντρωση των δικαιολογητικών έκδοσης της άδειας λειτουργίας μαζί με την απαραίτητη και καθιερωμένη για τον Αύγουστο συντήρηση των εγκαταστάσεων.

 

Οι εφημερίδες των Αθηνών (και οι ιστοσελίδες το ίδιο) επανέρχονται όλο και πιο συχνά στα σενάρια ανασχηματισμού της Κυβέρνησης. Το κάνουν γιατί πραγματικά επίκειται ανασχηματισμός ή γιατί τους αρέσει το θέμα; Μάλλον το δεύτερο. Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται αλλά για αυτόν πάλι γράφονται πολλά. Ανάμεσα σε αυτά δεν διαβάζουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, για το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Άρα μένει στη θέση του, υπολογίζουμε.

 

Τα βασικά (περί του υποτιθέμενου ανασχηματισμού) δημοσιεύματα ήταν – το προηγούμενο διάστημα- δύο. Η Εφημερίδα των Συντακτών (εφημερίδα της αντιπολίτευσης) δεν είχε ούτε λέξη, ούτε καν το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Κι η Καθημερινή της περασμένης Κυριακής ακριβώς το ίδιο.

 

Η ΠΕ Καβάλας φροντίζει τα ακίνητα της, τα παρακολουθεί από πλευράς των βασικών υποχρεώσεων της. Πρόσφατα ανατέθηκε εργασία σε ιδιώτη μηχανικό (κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας) προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στην καπναποθήκη της οδού Φιλίππου. Η οποία έτυχε μιας κάποιας συντήρησης, όχι όμως της αξιοποίησης που θα περιμέναμε.

 

Ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες μετατροπής της παλιάς Εμπορικής τράπεζας σε ξενοδοχειακή μονάδα πολυτελείας. Οι εργασίες γίνονται στους ορόφους του ακινήτου που νοικιάστηκαν από ιδιώτη. Ευχόμαστε τούτη την φορά να πάνε όλα καλά και η σημαντική επένδυση να φθάσει ως το τέλος της. Αρκούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος.

 

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό το ξενοδοχείο του Κώστα Μάστορα στην παραλιακή Εγνατία. Διαθέτει δωμάτια πολυτελείας, κάθε ένα από τα οποία έχει την δική του μικρή πισίνα. Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερη κι όπως λέγεται δεν μπορείς να βρεις ελεύθερο δωμάτιο στο ξενοδοχείο ως τα μέσα Σεπτέμβρη. Σε αυτό το ξενοδοχείο 5 αστέρων θα έμενε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά τελικά δεν ήρθε στην περιοχή για τον γάμο του γιου του Γιώργου Καλαντζή.

 

Μάλλον δεν θα γίνουν εκδηλώσεις του Cosmoworld στη μικρή και συμπαθητική πλατεία της οδού Πιπίνου στις Καμάρες. Κάτοικοι της περιοχής διαφώνησαν με την επιλογή του χώρου δηλαδή με την υποτιθέμενη αναστάτωση έξω από τα σπίτια τους. Κι έδιωξαν όπως λέγεται ότι είχε προγραμματιστεί. Όσο κι αν έχουν τα δίκια τους, αν τα έχουν, είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη υπομονή για κάτι που είναι υπέρ της πόλης. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ αντέδρασαν αμέσως. Αναθεώρησαν τα σχέδια τους, μετέφεραν τις εκδηλώσεις από την οδό Πιπίνου στον χώρο μπροστά από τις Καμάρες.

 

Μαζί με το Καλοκαίρι τελειώνει άραγε και η τουριστική περίοδος; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Προχθές Δευτέρα το πρωί, η ουρά των αυτοκινήτων στο λιμάνι της Κεραμωτής για Θάσο ήταν τεράστια. Θύμιζε τις ημέρες πριν τον 15Αυγουστο κι όχι τις τελευταίες μέρες του Καλοκαιριού. Άρα η σεζόν έχει διάρκεια, συνεχίζεται τις επόμενες εβδομάδες αφού κι ο καιρός όλα δείχνουν ότι θα είναι «σύμμαχος».

 

Διακαής πόθος πολλών γονέων του Αμυγδαλεώνα είναι τα παιδιά τους να συνεχίζουν τη φοίτηση τους σε Λύκεια της Καβάλας και όχι σε αυτό των Κρηνίδων. Τελευταία προσπάθεια να «αποφύγουν» το σχολείο των Κρηνίδων, τα κτιριακά προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. Φιλότιμη προσπάθεια δεν λέμε αλλά δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Οπότε η επιστολή των γονέων προς τον κ. Βαγενά μάλλον δεν αλλάζει τα δεδομένα της υπόθεσης.

 

Φυσικά και κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να επιλέξει το σχολείο που προτιμά για το παιδί του. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει από τη στιγμή που τα παιδιά γενικώς λιγοστεύουν. Αν τα παιδιά του Αμυγδαλεώνα δεν φοιτήσουν στις Κρηνίδες το σχολείο των Κρηνίδων αργά ή γρήγορα θα έχει θέμα με τον αριθμό των μαθητών του. Κάτι που φυσικά ισχύει και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις μαθητών και σχολείων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Επόμενο άρθρο

Καλός ο καιρός όλο τον Αύγουστο