Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τον Αύγουστο του 2002 (πριν από 19 χρόνια) πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Δικυκλιστών. Σχετική είναι η φωτογραφία, προέρχεται από το αρχείο της Πρωινής. Η διαμαρτυρία αφορούσε την εξόρμηση που έκανε τότε η Τροχαία και τις πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων (κλήσεις) για μη χρήση προστατευτικού κράνους. Θύμωσαν οι δικυκλιστές, φόρεσαν τα κράνη τους κι έκαναν διαμαρτυρία. Ζητώντας μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση όσων οδηγούσαν το δίκυκλο τους χωρίς να φορούν κράνος.

 

Τα χρόνια πέρασαν, η τακτική της Τροχαίας δεν άλλαξε. Μαζί με πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, άπαντες τελικά πείστηκαν. Σήμερα φορούν συνεχώς κράνος κι έτσι αποφεύγουν το πρόστιμο, προστατεύουν την σωματική τους ακεραιότητα. Για να συμβεί αυτή η αλλαγή μεσολάβησαν πολλά και διάφορα. Στο τέλος το σωστό επικράτησε. Όχι εύκολα και όχι γρήγορα.

 

Αυτήν την ιστορία, αυτό το παράδειγμα το χρησιμοποιούν πολλοί για να αναφερθούν στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Λένε ότι όπως τότε με το κράνος αρκετοί δεν το ήθελαν και πλήρωναν πρόστιμο, έτσι τώρα κάποιοι δεν πιστεύουν στο εμβόλιο και πληρώνουν. Είτε πρόστιμο, είτε το κόστος ενός τεστ. Κάποιοι μάλιστα εξ αιτίας του εμβολίου έχασαν ακόμη και τη δουλειά τους!

 

Κατά το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να περάσει χρόνος μέχρι να πεισθούν για την αναγκαιότητα του εμβολίου όσοι σήμερα αντιδρούν. Πάντως στις ομοιότητες εκείνης της εποχής και περίπτωσης με τη σημερινή, είναι οι διαμαρτυρίες και οι πορείες. Όπως τότε έτσι και τώρα. Όπως με το κράνος έτσι και με το εμβόλιο.

 

Ο χρόνος θα δείξει αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως με το προστατευτικό κράνος των δικυκλιστών. Εν τω μεταξύ και μια που μιλάμε για την Τροχαία (της Καβάλας), ας επαναλάβουμε ότι: 1) Κυκλοφοριακά χάλια και χθες για την πόλη, χωρίς καμία αστυνόμευση. Μια ατέλειωτη μεγάλη ουρά αυτοκινήτων από τον Δημοτικό Κήπο ως τις Καμάρες. Και κανείς στο δρόμο για να βάλει στη σειρά και σε τάξη όσους παρκάριζαν παράνομα. Αυτούς που τελικά προκαλούσαν τα προβλήματα 2) Συνταξιούχοι αστυνομικοί (ίσως και της Τροχαίας) κυκλοφορούν οδηγώντας τα δίκυκλα τους και χωρίς να φορούν προστατευτικό κράνος!

 

Κι είναι αστείο (ή μήπως είναι για κλάματα;) να βλέπεις αυτούς που στην προηγούμενη δεκαετία «κυνηγούσαν» όσους δεν φορούσαν κράνος, να οδηγούν σήμερα το δίκυκλο τους χωρίς κράνος! Έχοντας τη σιγουριά ότι κανείς συνάδελφος τους δεν πρόκειται να τους βάλει πρόστιμο. Αυτό συμβαίνει με αρκετούς πρόσφατους συνταξιούχους αστυνομικούς και φυσικά όχι με όλους. Οι πιο πολλοί δεν δίνουν τέτοια δικαιώματα.

 

Στα χθεσινά (και μάλλον καθημερινά) κυκλοφοριακά χάλια, στο κέντρο της πόλης, θα μπορούσαμε να εμπλέξουμε και τη Δημοτική Αστυνομία. Κι όσα δεν κάνει σωστά. Πλην όμως η υπηρεσία με άλλα ασχολείται κι έτσι από την πλευρά της δεν υπάρχει καμία απολύτως προσδοκία. Καμία. Κάποτε ελπίζαμε, σήμερα όχι.

 

Συνεχίζουμε με τις λοιπές ειδήσεις και σχόλια. Ορκίστηκε χθες νέος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Κουφατζής. Στη θέση της Μαρίας Φρατζεσκάκη. Ο κ. Κουφατζής έχει πρόσφατη εμπειρία, είναι κοντά στη δημοτική επικαιρότητα κι ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί σχεδόν καμία περίοδο προσαρμογής. Καλή επιτυχία στα καθήκοντα του.

 

Μετά τις δηλώσεις του Άρη Βέρρου και του Βαγγέλη Παππά για την ΕΤΑΔ και την Καλαμίτσα, καταλαβαίνουμε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η βάση της συμφωνίας απορρίπτεται ακόμη κι αν συμφωνήσει με αυτήν τόσο η διοίκηση όσο και η μείζονα αντιπολίτευση. Που κι αυτό δεν θα γίνει. Συμπέρασμα μας είναι ότι ειδικά το συγκεκριμένο θέμα παραπέμπεται για μετά τις επόμενες εκλογές. Για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Στο οποίο η νέα διοίκηση (όποια κι αν είναι) θα έχει άνετη και μεγάλη πλειοψηφία.

 

Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει δια ζώσης; Φυσικά και δεν υπάρχει. Πρόκειται για αίτημα «αργόσχολων», οι οποίοι αφού … τακτοποίησαν όλα τα άλλα είπαν να ζητήσουν και αυτό. Κι έτσι άρχισε το μπλέξιμο… Με τους νόμους, τις διατάξεις, τις εγκυκλίους  κτλ.

 

Δεν γνωρίζουμε τελικά τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό το ξέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μας το ανακοινώσει μάλλον σήμερα. Προβλέπουμε να γίνεται ένα ακόμη «μπέρδεμα» μιας και οι «αργόσχολοι» μοιάζουν έτοιμοι και πάλι. Όταν κάτι γίνεται, ελέγχουν και ρωτούν γιατί έγινε. Κι όταν κάτι δεν γίνεται, ελέγχουν για τι δεν γίνεται… Ως «αργόσχολοι» αναζητούν … εργασία. Στις λεπτομέρειες και στις διαδικασίες.

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα, στην οποιαδήποτε κανονικότητα, θα πρέπει να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Όταν ελεγχθεί η πανδημία κι όταν η Καβάλα βγει από το «κόκκινο». Τότε θα έρθει η ώρα να γίνουν όσα δεν γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε πρέπει απλώς να τηρούμε τα μέτρα μπας και με αυτόν τον τρόπο περιορίσουμε το πρόβλημα.

 

Χθες τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας ήταν πάλι αρκετά. Οι ασθενείς στο Νοσοκομείο παρουσίασαν νέα αύξηση (με τη βοήθεια αυτών όμορων Νομών) και γενικά η περιοχή ήταν στα ίδια. Στη γνωστή και δύσκολη κατάσταση που ισχύει από το τέλος Ιουλίου και μετά. Παρόλα αυτά κάποια πράγματα φυσικά και πρέπει να γίνουν. Αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τότε εντάξει. Ας αποφασιστεί κι ας γίνει.

 

Πολύ φοβούμαστε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα. Εδώ που έφθασε η κατάσταση, άλλα είναι τα σοβαρά. Και δεν αφορούν- ευτυχώς- τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε κανένα άλλο δημοτικό συμβούλιο στο Νομό δεν αποφασίζει και δεν σκέπτεται το ίδιο.

 

Η παράταξη του κ. Τοψίδη είχε χθες μία ακόμη αποχώρηση. Της περιφερειακής συμβούλου της Θάσου. Χωρίς να γνωρίζουμε σημαντικές λεπτομέρειες (αν όντως έφυγε ή αν την πρόλαβαν και την έδιωξαν), την θυμόμαστε που «κατακεραύνωνε» τη διοίκηση Μέτιου. Συμπεριλαμβανομένου του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Περασμένα- ξεχασμένα όλα αυτά. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακτά συνεχώς το χαμένο έδαφος κι ενώνει όσους δεν ενώνονταν. Γιατί στη ζωή –και στην αυτοδιοίκηση- όλα μπορούν να γίνουν. Όλα.

 

Τρία σχολεία στο Ν. Ξάνθης είναι τα πρώτα στην ΑΜΘ που ανέστειλαν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία λόγω πολλών κρουσμάτων των μαθητών. Υπήρχε η προϋπόθεση του 50+1 στους θετικούς μαθητές. Στους άλλους Νομούς (και σε αυτόν της Καβάλας) τα κρούσματα σε μαθητές σχολείων υπάρχουν αλλά είναι σαφώς λιγότερα. Κι έτσι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί.

 

Ήρθε η ώρα και η Δράμα να αποκτήσει ειδικά ηχητικά συστήματα στους φωτεινούς της σηματοδότες. Προχθές ήταν στη Δράμα για τον έλεγχο της λειτουργίας των συστημάτων και εκπρόσωποι του συνδέσμου ΑΜ από την Καβάλα: «Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας με τα μέλη της και την εκπαιδεύτρια κινητικότητας-προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης έλεγξε στη Δράμα τη λειτουργία των ηχητικών συστημάτων για τα άτομα με αναπηρία όρασης που τοποθετήθηκαν στους φωτεινούς σηματοδότες. Πρόκειται για 13 ζεύγη ηχητικών διατάξεων για την αναγγελία των πράσινου που τοποθετήθηκαν στον κόμβο του ξενοδοχείου Ξενία, στη διασταύρωση όπου βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση Δράμας, στη διασταύρωση του μητροπολιτικού μεγάρου και στο πάρκο των Κομνηνών».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2021

Επόμενο άρθρο

Αλλαγή καιρού και επιστροφή στο ... Φθινόπωρο