Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έληξε χθες 30 Σεπτέμβρη μία ακόμη κολυμβητική περίοδος. Η οποία ήταν κανονική, ομαλή και κυρίως χωρίς απρόοπτα για τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Καβάλας. Αλλά και του Νομού συνολικά. Εδώ και κάποιες μέρες οι παραλίες ήταν άδειες (ή σχεδόν άδειες) κι οι ναυαγοσώστες σε αυτές εντελώς μόνοι! Οι λουόμενοι κρύωσαν, βαρέθηκαν κι αποχώρησαν πρώτοι και νωρίς. Η θάλασσα όλο τον Σεπτέμβρη ήταν αρκετά ζεστή και κυρίως πεντακάθαρη. Όπως δηλαδή δεν ήταν το Καλοκαίρι. Από αυτήν την πλευρά ευχόμαστε τα επόμενα Καλοκαίρια να μην μοιάσουν το Καλοκαίρι του 2021.

 


 

Καλό μήνα. Ο Οκτώβρης μας χαμογελά και μας παρουσιάζει αισιόδοξα την … «περιουσία» του. Τις 31 ημέρες του. Μας υπόσχεται πολλά και διάφορα, έχει το δικαίωμα ως κάτι καινούργιο. Κάτι φιλόδοξο και προς το παρόν αρκετά μεγάλο. Στη διάρκεια του θα την παλέψουμε την πανδημία ώστε να την νικήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να ξεθωριάσουμε το κόκκινο, να το κάνουμε πορτοκαλί ή και πράσινο. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να ακούσουμε πάλι την μουσική (στην εστίαση), να κυκλοφορήσουμε και μετά τη 1 το βράδυ. Αν και όταν το αποφασίσουμε.

 

Ο καινούργιος μήνας έρχεται με τη γνωστή φόρα και με καλό σχετικά καιρό. Θα δούμε αν θα φέρει και παρέλαση. Σήμερα ωστόσο οι μαθητές μπορούν να κάνουν την πρώτη τους εκδρομή. Μπορούν να ξεκινήσουν με εκδρομή τον Οκτώβρη κι από Δευτέρα βλέπουμε. Μην ξεχνάμε ότι για αυτόν τον μήνα μας έχουν περίπου υποσχεθεί συνάντηση στην Καβάλα τριών τουλάχιστον Πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Κάποια στιγμή- είπαν- προς τα μέσα Οκτώβρη, θα έρθουν στο Ιμαρέτ για να συζητήσουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

 

Η είδηση «έπαιξε» πρόσφατα στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Σαν σίγουρο γεγονός. Έκτοτε κανείς δεν επανήλθε. Ούτε επιβεβαίωσε. Πάντως για τον Οκτώβρη υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, για να προβληθούμε κι άλλο. Να προβληθούμε πολιτικά μα κυρίως τουριστικά.

 

Προχθές πληροφορηθήκαμε τη νέα σκακιστική επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου. Αυτήν την φορά σε Αμερικάνικο επίπεδο και χώρο. Ήρθε πρώτη σε rapid (όχι τεστ αλλά αγώνα σκάκι) μεταξύ γυναικών φοιτητριών στις ΗΠΑ. Κάπως έτσι (ή και έτσι) δικαιολογείται η προσοχή που δίνει η πόλη στο σκάκι, ο όμιλος του οποίου βρίσκεται στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Δίκαια.

 

Το γεγονός κάποιους τους βρίσκει να διαφωνούν, να διαμαρτύρονται! «Ποιος αποφάσισε το σκάκι να βρεθεί στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης;» φώναζαν και ρωτούσαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατάλληλη απάντηση δίνει με την νέα της επιτυχία η Σταυρούλα Τσολακίδου, με την προσέλευση τους (αθρόα θα την χαρακτήριζε κάποιος) οι μικροί και νέοι σκακιστές. Προς το παρόν αυτοί είναι που γεμίζουν τον χώρο. Κάποιοι ενοχλούνται αλλά με τον καιρό θα συνηθίσουν και θα τους περάσει…

 

Το Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί οριστικά το τι θα γίνει με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Πιθανό είναι η εκλογή νέου αρχηγού να οριστεί και να γίνει λίγο προ των εορτών. Ήδη ο Χάρης Καστανίδης έκανε κάποια τηλεφωνήματα στους συντρόφους του στην Καβάλα, χωρίς όπως ακούμε ανταπόκριση. Ετοιμάζεται να περιοδεύσει στην ΑΜΘ ο Λοβέρδος, ετοιμάζονται να μας έρθουν και η Φώφη και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Αν οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν όντως Δεκέμβρη, η προεκλογική περίοδος θα είναι αρκετά σύντομη. Κι έτσι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει μεταξύ άλλων να αποφασίσουν. Που θα βρεθούν, που θα επισκεφθούν και που θα περιοδεύσουν. Και που όχι. Ας πούμε ότι η Καβάλα και η οργάνωση της έχει όλες τις προϋποθέσεις να τους υποδεχθεί όλους τους υποψήφιους. Όπως ακριβώς συνέβη στις προηγούμενες ίδιες εκλογές.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε μία ακόμη ανάρτηση φωτογραφίας του, τούτη την φορά παρέα με τον τραγουδιστή Βασίλη Καρά και τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαφάτη. Ο κ. Καλαφάτης δεν επισκέφθηκε ακόμη την Καβάλα, τις προάλλες ήταν στη Δράμα. Λόγω της τοπικής εορτής και αργίας.

 

Προς το παρόν οι γιατροί της πόλης είναι αυτοί που εμβολιάζονται με την τρίτη δόση. Κάνουν το καθήκον τους και σε σχέση με τους ασθενείς τους και για τον εαυτό τους. Χθες έκανε την τρίτη δόση ο γνωστός συμπολίτης γιατρός του ΕΣΥ κ. Ξενοφώντας Κροκίδης.

 

Μία ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς να λειτουργεί το κολυμβητήριο. Οι πιέσεις είναι καθημερινές. Οι σύλλογοι πιέζουν το Δήμο Καβάλας κι ο Δήμος Καβάλας τη Διεύθυνση Υγείας που διαχειρίζεται το θέμα υπηρεσιακά. Κι ενώ οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, προς το παρόν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Η επαναλειτουργία του αθλητικού χώρου μετατίθεται πλέον για την ερχόμενη εβδομάδα… Και βλέπουμε.

 

Μέσα σε τόσα άλλα που μας χωρίζουν, δημιουργούν εντάσεις και ενοχλητική φασαρία υπάρχει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Υποστηρίζει και εξειδικεύει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη βράβευση όσων επέτυχαν με καλή σειρά (και βαθμό) στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ομόφωνη επαναλαμβάνουμε, θα συμβεί το εξής: « Για την απονομή συμβολικού χρηματικού βραβείου ποσού 1.000,00€ σε κάθε μαθητή που πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά τη σχολική περίοδο 2020-2021. Οι μαθητές που θα βραβευθούν και θα τους απονεμηθεί το χρηματικό βραβείο είναι οι πρώτοι δέκα (10) που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2021, σύμφωνα με την κατάσταση που απεστάλη στο Δήμο Καβάλας από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι όλοι δημότες του Δήμου Καβάλας».

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλη γράφει για τα μέτρα που ισχύουν στην ΠΕ Καβάλας όσο αυτή είναι στο «κόκκινο»: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τα καθολικά “mini lockdown”. Για ποιο λόγο να στερούνται δικαιώματα οι εμβολιασμένοι; Για ποιο λόγο δεν μπορεί μια επιχείρηση εστίασης να λειτουργήσει χωρίς χρονική απαγόρευση και με μουσική μόνο για εμβολιασμένους; Η λογική του όσα δεν μπορώ να τα ελέγξω, τα απαγορεύω είναι τουλάχιστον λάθος. Συνιστά άδικη συμπεριφορά απέναντι σε όσους έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στην κοινωνία και την Πολιτεία. Δημιουργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας για ακόμη μια φορά και φυσικά καλλιεργεί κουλτούρα ατιμωρησίας στους ψεκ-αντάρτες. Δυστυχώς μέχρι στιγμής πέρα από πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας έχουμε και μια τεράστια νίκη των αντιεμβολιαστών».

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021

Επόμενο άρθρο

Είχαμεν !