Σημαίες του φεστιβάλ Cosmopolis κυματίζουν από προχθές στα παράθυρα και στο μπαλκόνι της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης. Ίδιες σημαίες μπαίνουν και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης όπως π.χ. η πλατεία Καπνεργάτη. Ένα πρώτο μήνυμα για το φεστιβάλ «Cosmo Classical» που έρχεται στα μέσα του Νοέμβρη. Κι όπως καταλαβαίνουμε, στη βασική του μορφή θα γίνει. Με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Οι εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Cosmo Classical» είναι οι εκδηλώσεις του γνωστού φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Μουσικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κυρίως στη μεγάλη αίθουσα του κεντρικού και ιστορικού κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης.
Στο ισόγειο της οποίας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (τελευταία μέρα), η έκθεση των Καβαλιωτών ζωγράφων. Πρωτοβουλία και του Γιάννη Εριφυλλίδη. Η έκθεση πήγε καλά- δεδομένων των συνθηκών- υπό την έννοια ότι την επισκέφθηκε αρκετός κόσμος. Και σε αυτήν εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης της νόσου.
Άπαντες δηλώνουν ότι είναι σε μεγάλη επιφυλακή. Σε συνεννόηση και διαρκή συνεργασία. Περιμένουν τα προβλήματα της κακοκαιρίας. Κι όταν αυτά εμφανιστούν, θα σπεύσουν να τα λύσουν. Έτσι μας λένε. Αυτό μας υπόσχονται. Στην πράξη αποδεικνύεται συνεχώς ότι τα προβλήματα ξεπερνούν την προετοιμασία τους. Κι έτσι πάντα, μα πάντα, τρέχουν μα δεν προλαβαίνουν. Το συμπέρασμα αφορά και τα χθεσινά γεγονότα. Κυρίως στην Αθήνα.
Ο λόγος που τα καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται επικίνδυνα είναι ο συγκεκριμένος. Όσο καλά και να προετοιμαστείς, δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Βλέπουμε επίσης να ανακύπτουν ζητήματα σε περιοχές για τις οποίες ήσουν απόλυτα σίγουρος. Ήσυχος. Σου έρχεται δηλαδή από εκεί που δεν το περιμένεις…
Η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξουν καταστροφές δεν είναι υπόθεση λίγων ημερών, εβδομάδων ή μηνών. Όλο το χρόνο πρέπει η ανθρώπινη δραστηριότητα να σέβεται τη φύση ώστε αυτή να μην εκδικηθεί τον άνθρωπο. Κάθε μέρα πρέπει να καθαρίζεις, να περιποιέσαι, να λειτουργείς σωστά και νόμιμα. Προκειμένου στην επόμενη κακοκαιρία να μην έχεις προβλήματα. Κι όπως λέει κι η σχετική παροιμία, κάθε ένας κοιμάται όπως ακριβώς έστρωσε!
Την τελευταία στιγμή προ της κακοκαιρίας κάνεις ενέργειες μόνο συμπληρωματικές. Λίγες και καλές. Όλα τα άλλα τα έχεις φροντίσει μέσω μιας φυσιολογικής καθημερινότητας. Και πρακτικής. Κι αυτό ισχύει για όλους. Για τον μέσο πολίτη. Για τους φορείς της αυτοδιοίκησης και φυσικά για τις υπηρεσίες του κράτους.
Έσχατο μέτρο πρόληψης αυτό που συνέβη χθες. Στέλνεις ένα μήνυμα στο κινητό των ανθρώπων, ζητώντας τους να μείνουν σπίτι. Αν μείνουν σπίτι τότε είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι ανθρώπινες ζωές. Μπορούν αλήθεια να μείνουν σπίτι; Κάποιοι ναι. Οι περισσότεροι όχι.
Με μικτό τρόπο άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Από σήμερα οι σύνεδροι (Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) μπορούν να το παρακολουθήσουν και από απόσταση. Με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Στην έναρξη του συνεδρίου χθες στη Θεσσαλονίκη παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι του Νομού Καβάλας Φίλιππος Αναστασιάδης, Θόδωρος Μουριάδης και Λευτέρης Κυριακίδης.
Ο Χρήστος Μέτιος ήταν την Τετάρτη στην επετειακή εκδήλωση για τη ΝΔ. Σχετικές φωτογραφίες του αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Χθες ο Περιφερειάρχης έμεινε στην Αθήνα για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Από την επετειακή εκδήλωση της ΝΔ η φωτογραφία των επίσης παρόντων, Νίκου Παναγιωτόπουλου- Γιάννη Πασχαλίδη και Γιώργου Καλαντζή. Και οι τρεις μαζί. Στο ίδιο φωτογραφικό στιγμιότυπο.
Ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής των Καβαλιωτών ζωγράφων. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ο πάντα ανήσυχος αντιδήμαρχος παίρνει ιδέες για ανάλογες δράσεις στην Ελευθερούπολη. Όπου επίσης υπάρχουν σημαντικοί καλλιτέχνες. Που αξίζουν μεγαλύτερης προβολής.
Και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου το σκέπτεται. Συζητά σήμερα με τα μέλη του το ενδεχόμενο επιστροφής στις δραστηριότητες του. Η συνάντηση με τα μέλη του για τις σχετικές αποφάσεις θα γίνει σήμερα το πρωί στο χώρο του συλλόγου.
Πρόεδρος τοπικού συλλόγου που δραστηριοποιείται στον Πυθαγόρα μας έλεγε χθες: « Το ότι δεν λειτουργεί ο Πυθαγόρας δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δραστηριότητα. Δραστηριότητα έχουμε ή μπορούμε να έχουμε εκτός Πυθαγόρα. Αυτό που δεν γίνεται είναι όσα κάναμε στο κτίριο. Τα άλλα μπορούμε να τα συνεχίσουμε κανονικά». Ο ίδιος πρόεδρος εξηγεί ότι η απόφαση να μην ανοίξει ο Πυθαγόρας ήταν αναπόφευκτη. Τονίζει μάλιστα ότι μεσολάβησε σχετική ψηφοφορία, μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων, στην οποία η άποψη μη επαναλειτουργίας υπερψηφίστηκε.
Αντιγράφουμε Καβαλιώτικου ενδιαφέροντος είδηση από ιστοσελίδα της Λάρισας: «Κοινοπρακτική Ομολογιακή Έκδοση ύψους έως 68 εκατ. ευρώ της εταιρείας μεταποίησης και εμπορίας Ανατολικών Καπνών «Μισσιριάν ΑΕ», οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με τη συμμετοχή της Εθνικής και της Alpha bank. Η σύμβαση υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη».
Το Τριμελές Καβάλας συνεδρίασε κανονικά χθες αλλά με λίγες υποθέσεις και λίγο κόσμο στην αίθουσα του ακροατηρίου. Όπου τα παράθυρα, κάποια από αυτά, είναι πάντα ανοιχτά. Για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Τρεις τουλάχιστον υποθέσεις είχαν κατηγορούμενο τον συμπολίτη επιχειρηματία Ανδρέα Χτενά. Υποθέσεις τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κτλ. Ο Ανδρέας Χτενάς δεν παρουσιάστηκε, είναι κρατούμενος στη Βουλγαρία όπως λέγεται. Οι δίκες αναβλήθηκαν επειδή ο συνήγορος υπεράσπισης (δικηγόρος από το Βόλο) είχε άλλο δικαστήριο. Στην Λάρισα.
Μέχρι χθες δεν υπήρξαν νεότερα για την προφυλάκιση ή όχι του δράστη της ανθρωποκτονίας προ ενός έτους στην Κάρυανη. Ο κατηγορούμενος που ομολόγησε την πράξη του, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Περιμένει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Πριν την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου πρέπει να γνωστοποιηθεί η σχετική πρόταση του Εισαγγελέα. Ως χθες το πρωί ούτε αυτό είχε γίνει. Άρα οδεύουμε σε απόφαση του δικαστικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Μελαγχολική η ανάρτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας κ. Δημήτρη Λυμπεράκη, αλλά με την ιδιότητα του διευθυντή Λυκείου της Καβάλας: «Υποδύομαι, ως Διευθυντής, τον μπαμπούλα καθημερινά (και δικαίως) κυνηγώντας 16χρονους,17χρονους και 18χρονους να φορούν μάσκες, να ελέγχω τα self tests, να μη συγχρωτίζονται στους διαδρόμους και τον αυλόγυρο! Κι έρχεται σε μια νύχτα η κυρία υπουργός της Παιδείας και συγχωνεύει τμήματα στο σχολείο μου και στοιβάζει 26 και 27 μαθητές μέσα σε 35 τετραγωνικά επί 7 ώρες καθημερινά! Κι αισθάνομαι γελοίος ρε γαμώτο και οργισμένος για την υποκρισία της υπουργού και ανυπόληπτος απέναντι στους ίδιους τους μαθητές και μαθήτριες μου. Και τρελαίνομαι γιατί δεν με σέβεται και με απαξιώνει ως επιστήμονα κι ως παιδαγωγό και γιατί αντιμετωπίζει την Παιδεία ως οικονομικό μέγεθος κι όχι ως χώρο όπου σμιλεύονται ψυχές και πνεύματα. Και μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο σχολείο βιώνω μια απαξίωση προς το λειτούργημα μου και μια τιμωρητική διάθεση από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο σχολείο κι εκδικούνται εμάς που το υπερασπιζόμαστε. Και δεν μπορώ να αντιδράσω ρε γαμωτο!!! Οργή και θλίψη μόνο».