Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ικανοποιημένος αποχώρησε από την Καβάλα χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιας και η επίσκεψη του στην πόλη μας για τα εγκαίνια του νέου γραφείου της Νομαρχιακής επιτροπής ήταν πετυχημένη. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι τον περίμεναν στην οδό Ομονοίας 133, τμήμα της οποίας έκλεισε για όσο διήρκεσε η πολιτική εκδήλωση. Κοντά στον κ. Καρατζαφέρη ήταν ο πρώην βουλευτής της Χ. Αυγής κ. Μίχος αλλά και ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό όπως φυσικά και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας κ. Παράσχος Αγανικόλας.

Στην εκδήλωση οι κάτοικοι της πόλης δεν ήταν πολλοί. Ούτε του Νομού. Ένα λεωφορείο μετέφερε φίλους του ΛΑΟΣ από τη Θεσσαλονίκη ενώ αρκετός κόσμος προέρχονταν από την υπόλοιπη ΑΜΘ. Στους μη αναμενόμενους η Δήμαρχος Καβάλας, ο δημοτικός σύμβουλος Άκης Τελίδης αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης.

Εξηγώντας την παρουσία της στην εκδήλωση η Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι έπραξε σχετικά γιατί στηρίζει τον Παράσχο Αγανικόλα. Ειδικότερα είπε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω την προσπάθεια του Παράσχου Αγανικόλα. Ο οποίος ξέρει πιστεύω να σκέφτεται σωστά, ξέρει να συγκρατεί τον εαυτό του και να μην παρεκτρέπεται σε ατραπούς επικίνδυνες. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που αξίζει τον κόπο να τον στηρίξουμε».

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε ομόνοια, έστω προσωρινή, για να αντιμετωπιστεί όπως τόνισε ο κίνδυνος εξ ανατολών. Πριν την τελετή των εγκαινίων είχε πολύ σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Στέφανο, σε χώρο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου. (Στην έναρξη των ομιλιών της εκδήλωσης, ηλικιωμένος άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία. Κλήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφερε προληπτικά στο Νοσοκομείο).

==========================================================================

Εφημερίδα των Αθηνών έγραφε χθες- πρώτη σελίδα- ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ετοιμάζονται να αποχωρίσουν από την Κυβέρνηση επειδή οι διαφωνίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ έπαψαν να είναι λίγες και μικρής σημασίας. Είναι αλήθεια; Πρόκειται για υπερβολές; Για τα συνηθισμένα ψέματα όσων επιδιώκουν πρόωρες εθνικές εκλογές; Ένας Θεός γνωρίζει τι «τρέχει» στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι θέλουν τις εκλογές στην ώρα τους, στόχος ας παραδεχθούμε ιδιαίτερα δύσκολος.

 

Τα σενάρια επανέρχονται. Άλλοι προβλέπουν πρόωρες εθνικές εκλογές το Καλοκαίρι, άλλοι μετά το Καλοκαίρι. Άλλοι πιο γρήγορα. Το ότι αυτές οι προβλέψεις προέρχονται (οι περισσότερες) από στελέχη της ΝΔ και συχνά επαναλαμβάνονται διορθωμένες (ως προς την ημερομηνία τους), δε σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Γνωρίζουμε τον πόθο της ΝΔ. Απ’ την άλλη φαίνεται ότι οι εκλογές πλησιάζουν.

 

Σημειώνουμε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν από τις τοπικές. Περιμένουμε να δούμε αν η Κυβέρνηση προλάβει να αλλάξει τα δεδομένα των επόμενων δημοτικών- περιφερειακών εκλογών. Μήπως την προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις; Τίποτα δεν αποκλείεται. Το περίφημο νομοσχέδιο Σκουρλέτη έχει αργήσει πολύ και παρά τις διάφορες εξαγγελίες του, δεν φαίνεται να έχει την «ωριμότητα» που περιγράφεται απ’ όσους γνωρίζουν περισσότερα (αφού αυτοί το ετοιμάζουν).

 

Αμέσως μετά το μυαλό μας πάει στον Μακάριο Λαζαρίδη. Υλοποιεί μια καθημερινή προεκλογική προσπάθεια λες και οι πρόωρες εθνικές εκλογές ορίστηκαν ήδη κι έχουν συγκεκριμένη κοντινή ημερομηνία. Κανείς δεν λέει όχι στον Μακάριο. Όλοι τον συναντούν, συντρώγουν μαζί του, φωτογραφίζονται. Συμπληρώνουν το παζλ που φτιάχνει, προεκλογικό και καλά οργανωμένο.

 

Μόνο που το βασικό του πρόβλημα παραμένει ίδιο. Ότι και να κάνει, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ποιο είναι; Μα φυσικά η σύνθεση του βουλευτικού ψηφοδελτίου στο Νομό. Ενδιαφερόμενοι ένα σωρό. Δεν χωρούν όλοι στις 5 διαθέσιμες θέσεις. Κατά συνέπεια σίγουρα θα υπάρξουν δυσαρεστημένοι, οι οποίοι πιθανότερο είναι να στραφούν εναντίον του.

 

Αυτός είναι που εγκαταστάθηκε στην Καβάλα κι άλλαξε τις ισορροπίες. Αυτός είναι που ως υποψήφιος βουλευτής αποζητά την άμεση εκλογή κι όχι ένα ξεκίνημα πολιτικής καριέρας. Αυτός είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας του Προέδρου, με πρόσβαση στο κέντρο λήψης απόφασης. Αυτός, ακόμη κι αν δεν κάνει το παραμικρό, θα εισπράξει την απογοήτευση ή και τον θυμό όσων μείνουν εκτός ψηφοδελτίου.

 

Και δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι θα μείνουν εκτός λίστας. Τα σενάρια είναι πολλά, θα τα χαρακτηρίζαμε ασταμάτητα. Το πιο πρόσφατο (εντυπωσιακό ταυτόχρονα) αναφέρεται σε αποκλεισμό ακόμη και του Γιάννη Πασχαλίδη! Σε αυτό το κλίμα κινούμενη η τοπική ΝΔ, έχει μπόλικα … βουνά να ανέβει πριν την διαφαινόμενη εκλογική της νίκη.

 

Στα εσωκομματικά (δηλαδή στα θέματα της ΝΟΔΕ Καβάλας) ησυχία. Ο Μπάμπης Δράκος «παίζει» χωρίς αντίπαλο, τα μεγαλοστελέχη (ο ένας μετά τον άλλον) σπεύδουν να δηλώσουν υποστήριξη στην υποψηφιότητα του. Γενικά στη ΝΔ Καβάλας επικρατεί μια ανησυχητική ησυχία, μια κατάσταση που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει εσωστρέφεια αφού: 1)Το κόμμα φαίνεται να κερδίζει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν 2) Εκλέγει 2 ή 3 ή και 4 βουλευτές στην Καβάλα 3) Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκλεγούν βουλευτές.

 

Εδώ που φθάσαμε, σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Καβάλας, πιο εύκολο είναι να εκλεγείς βουλευτής από το να είναι υποψήφιος βουλευτής! Κι όμως, τόσα χρόνια σε όλα τα κόμματα η συμμετοχή και μόνο στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο ήταν γεγονός μικρής σημασίας. Το δύσκολο ήταν να καταφέρεις να βγεις βουλευτής!

 

Ο Ανδρέας Νεφελούδης ήθελε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Καβάλα τον Γενάρη, να μπει στη ΒΦΛ. Η επίσκεψη του δεν έγινε. Τώρα επίσκεψη στη ΒΦΛ ετοιμάζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Ρήγας. Θα τα καταφέρει;

 

Στο εργοστάσιο αυτή η περίεργη κατάσταση συνεχίζεται. Η παραγωγική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά αλλά δεν αφορά τους πρώην απολυμένους. Οι συγκεκριμένοι 150 έως 160 άνθρωποι συνεχίζουν να κάθονται! Αρχικά δεν τους ενοχλούσε το καθισιό. Τώρα που συμπληρώνουν δύο μήνες «ξεκούρασης», αρχίζουν να δυσφορούν. Είναι απολύτως λογική η αντίδραση τους. Δεν είναι υγιές ότι συμβαίνει στο εργοστάσιο. Τόσοι άνθρωποι αποκλεισμένοι από τη δουλειά. Την οποία ας μη ξεχνάμε ότι την γνωρίζουν πολύ καλά.

 

Τι έγινε άραγε το σχέδιο εξυγίανσης της ΒΦΛ, που και για αυτό μας μίλησε ο κ. Νεφελούδης; Ουδείς γνωρίζει το παραμικρό. Συμπερασματικά, ο καιρός περνά αλλά οι εξελίξεις εντός του εργοστασίου παραμένουν «παγωμένες». Καλό ή κακό; Μάλλον κακό. Ίσως αυτές τις εντυπώσεις να θέλει να διασκεδάσει με την επίσκεψη του στο εργοστάσιο ο κ. Ρήγας. Αλλά θα τα καταφέρει; Θα μπει στη ΒΦΛ; Κι αν μπει, που θα πάει; Σε αυτούς που εργάζονται ή σε αυτούς που δύο μήνες κάθονται;

 

Αξιωματικοί της Α.Δ. Καβάλας επιμένουν. Οι τρεις ανεξιχνίαστες ληστείες σε Αμυγδαλεώνα (δύο) και Καβάλα (μία) δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Με λίγα λόγια αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικές ομάδες δραστών. Δίνουν δε προτεραιότητα στη ληστεία με λεία το ποσό των 18.000 ευρώ.

 

Χθες έξω από την εκκλησία του Αμυγδαλεώνα βρίσκονταν εκπρόσωπος εταιρίας σεκιούριτι, μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια της επιχείρησης. Ο κόσμος του χωριού συνεχίζει να εξετάζει κι αυτό το ενδεχόμενο. Να προστατεύεται από ιδιώτη!

 

70 είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει το απόγευμα. Αφήνουν χώρο για συζήτηση προ ημερήσιας; Φοβόμαστε πως όχι. Στο μεταξύ την Τετάρτη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου. Με 17 μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

Από τα 70 θέματα της συνεδρίασης στην Καβάλα, ξεχωρίζει αυτό που αφορά την Μαρία Φρατζεσκάκη. Με πρόσφατη απόφαση της Δημάρχου ορίστηκε πρόεδρος στην «Αλληλεγγύη». Προηγουμένως ήταν μέλος του ίδιου συμβουλίου. Επειδή δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος και ταυτόχρονα μέλος στην ίδια διοίκηση, σήμερα αποφασίζεται να αντικατασταθεί.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής συνεχάρη τον Χρήστο Μέτιο που επί των ημερών του οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες από την Καβάλα είναι δύο. Ο πρώην Υπουργός ξεχωρίζει τον κ. Μαρκόπουλο, τον οποίο φυσικά και στηρίζει, αφού αυτός βρίσκεται στη θέση του εκλεγμένος και όχι με απόφαση Μέτιου.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Επόμενο άρθρο

O χειμώνας μας κάνει τα αποχαιρετιστήρια ...