Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στους Φιλίππους και στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου ήταν χθες ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Μαζί του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης και η διευθύντρια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Σταυρούλα Δαδάκη. Σύντομα θα υπάρξει και δελτίο τύπου με το οποίο θα γίνεται γνωστό ότι τα έργα της υπηρεσίας χρηματοδοτούνται (Φίλιπποι- Αρχαίο θέατρο Θάσου) κι αρχίζουν τον Σεπτέμβρη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει στο μεταξύ συνέντευξη του κ. Μέτιου, η οποία δόθηκε στον Παρατηρητή της Κομοτηνής. Σε αυτήν την συνέντευξη ο Περιφερειάρχης απαντά και σε προεκλογικής φύσεως ερωτήσεις:

«Θα είμαι υποψήφιος. Οφείλω να είμαι υποψήφιος για να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει απέναντι στον τόπο, απέναντι στους πολίτες, και στην παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα πάντα παρών στους αγώνες. Ως προς το ψηφοδέλτιο συνεργάζομαι με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Από κει και πέρα όμως προφανώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Αναγέννησης για τις επόμενες εκλογές. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει δεύτερος συνδυασμός στις περιφερειακές εκλογές, που να προέρχεται από τον δικό μας χώρο. Για τον δικό μας χώρο δεν βρίσκω κανένα σοβαρό επιχείρημα που να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Δεν πρόκειται να πείσει. Παρόλα αυτά αν κάποιοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές, προτάξουν τη δική τους επιθυμία και κατέβουν στις εκλογές, σας λέω καθαρά, δεν με ανησυχεί καθόλου. Θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Και στην υποθετική περίπτωση που πάρουν κάποια έδρα, θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τη λογική συνεργασίας με έναν τέτοιο συνδυασμό». 

 

Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Ο τουρισμός θα έφθανε και στο λιμάνι των Καλαφατιών. Ένα σκάφος αναψυχής (ένα ακόμη όπως φαίνεται) έδεσε χθες στον συμπαθητικό και γραφικό κόλπο. Μια ωραία φωτογραφία με ένα σωρό νοήματα και προοπτικές. Ας μη ξεχνάμε ότι σε μικρή απόσταση, σε ένα από τα ακίνητα της περιοχής, ετοιμάζονται πολυτελή διαμερίσματα που κι αυτά θα προσφερθούν σε επισκέπτες της Καβάλας. Κάποια στιγμή θα αλλάξει η περιοχή. Είναι βέβαιο. Το καρνάγιο θα υποχωρήσει και στη θέση του θα υπάρξει αυτό που λέμε τουριστική ανάπτυξη. 

 

============================================================

 

Αυτόν τον μήνα το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται 7 ετών. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011, με απόφαση που έλαβε τότε μια από τις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας. Πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που επισκέφθηκε την Καβάλα ο σημερινός. Όλοι οι προηγούμενοι έλεγχαν δια εκπροσώπων τους την περιουσία του ταμείου στην πόλη και τον υπόλοιπο νομό. Βασικά αυτήν την δουλειά την έκαναν για τον ΟΛΚ, στον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ είναι μοναδικός και μεγάλος μέτοχος.

 

Ας υποθέσουμε ότι αρχικά δεν γνωρίζαμε. Παρεξηγήσαμε και το ΤΑΙΠΕΔ και τη δουλειά που ανέλαβε να διεκπεραιώσει. Όταν άρχισε να φέρνει χρήματα στο κράτος, αρχίσαμε κι εμείς να συνηθίζουμε στην παρουσία του. Που και που διαπιστώναμε ότι δημιουργήθηκε για καλό. Βασικός λόγος είναι το ότι τόσα χρόνια (δεκαετίες πολλές) υπήρχε περιουσία του δημοσίου που δεν αξιοποιούνταν. Τώρα αυτή η περιουσία πωλείται ή νοικιάζεται με ειδικούς όρους.

 

Δεν είναι πάντα κακό. Υπό προϋποθέσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Κακό είναι το ότι οι όροι που το ΤΑΙΠΕΔ βάζει, ευνοούν τις περισσότερες φορές τους επενδυτές. Τους οικονομικά δυνατούς. Οι οποίοι μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αυξάνουν τον πλούτο τους. Αν το ΤΑΙΠΕΔ είχε κι ένα κοινωνικό πρόσωπο, θα ήταν για όλους καλύτερα.

 

Χθες π.χ. ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για τα καταφανώς άδικα, λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Αρχικά έκανε ότι δεν ήξερε. Μετά μετέφερε την ευθύνη σε άλλους, στο τέλος σημείωσε ότι οι χρήστες των βασικών οδικών αρτηριών πρέπει να πληρώνουν. Να πληρώνουν διόδια.

 

Ναι αγαπητέ πρόεδρε αλλά σε αυτήν τη διαδικασία της πληρωμής πρέπει να υπάρχει ένα όριο και μια λογική. Στα διόδια της Εγνατίας οδού δεν βρίσκουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αναζητούμε τον υπεύθυνο κι έτσι γινόμαστε μπαλάκι. Ο Υπουργός μας δείχνει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ την Εγνατία Οδό ΑΕ κι η Εγνατία Οδός ΑΕ το ΤΑΙΠΕΔ κτλ.

 

Αυτή η υπεκφυγή ευθυνών δείχνει ότι απέχουμε αρκετά ακόμη από το απαραίτητο, από το κοινωνικά δίκαιο ταμείο που όντως θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία. Το παράδειγμα των διοδίων είναι εύγλωττο κι εμείς ακόμη αναζητούμε ποιος έλαβε την απόφαση, αυτήν την ανόητη απόφαση, των διοδίων στην Παράκαμψη. Στο μεταξύ ευτυχώς μάθαμε ότι ανόητα την υλοποίησε η Εγνατία Οδός. Που όπως είναι γνωστό πήγε να κατασκευάσει διόδια αλλά μπήκε στα χωράφια άλλων.

 

Χαιρόμαστε που η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στο συμβούλιο του ΟΛΚ. Το οποίο έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Έχει κοινωνικές προτεραιότητες. Έχει στενό δεσμό με τους πολίτες. Η προσπάθεια του Χρήστου Ηλιάδη και των συνεργατών του γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο. Καλή συνεργασία και σχέση. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο ΟΛΚ αξίζει και δέχεται κι άλλα συγχαρητήρια. Τα συγχαρητήρια των κατοίκων του Νομού.

 

Στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» θα επιχειρηθεί ιδιωτικοποίηση, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ την περιγράφει ως «υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων». Βασικό ερώτημα: Υπάρχουν επενδυτές ενδιαφερόμενοι; Δεύτερο ερώτημα: Με ποιους όρους θα γίνει η υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων; Χθες το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούσε να απαντήσει. Μας έδωσε ραντεβού για το Φθινόπωρο. Το σχέδιο του αναφέρεται στο 2019, η δέσμευση του στους δανειστές το ίδιο. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου σίγουροι. Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά ακόμη. Αν στο μεταξύ κάνουμε και να κανένα επιπλέον έργο στο νέο λιμάνι, ακόμη καλύτερα για την προοπτική που αυτό θα αποκτήσει.

 

Μετατέθηκε για την Δευτέρα το βράδυ η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα του ΤΑΡ, με τα δεδομένα που θα ανακύψουν (αν ανακύψουν) στην αυριανή συνάντηση «κορυφής» στο Δημαρχείο. Θα συζητηθεί επίσης η αλλαγή του ονόματος της οδού Μητροπόλεως σε οδό Μητροπολίτη Προκόπιου. Γενικά η συνεδρίαση της Δευτέρας έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού εκτός όλων των άλλων γίνεται με γνωστή και κοντινή (σχετικά) την ημερομηνία των επόμενων δημοτικών εκλογών.

 

Την αλλαγή του ονόματος της οδού Μητροπόλεως συζήτησε χθες το Τοπικό Συμβούλιο. Αναμενόμενο το «όχι» του Παύλου Χαβιαρόπουλου, εξήγησε ότι συντάσσεται με την άποψη που ήδη διατύπωσε για το θέμα ο Κωστής Σιμιτσής. Διακριτική η στάση του Παναγιώτη Βελισσάρη, δεν είπε ούτε όχι αλλά ούτε ναι. Οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης απουσίαζαν. Δικαιολογημένα, εξήγησε η κ. Φωτεινή Κόγια (πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου). Πριν τη συνεδρίαση είχε μιλήσει με όλους (παρόντες και απόντες).

 

Κατά τη συζήτηση του θέματος της μετονομασίας της οδού έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γραμμένος. Εξήγησε τη διαδικασία για την έγκριση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας (πάνω κάτω)ότι αν «περάσει» η αλλαγή της οδού Μητροπόλεως ο Δήμος Καβάλας θα επανέλθει με πρόταση για να δοθεί σε οδό και το όνομα του Λ. Αθανασιάδη.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είχαν κάποιες ελπίδες για επίσκεψη στην Χρυσούπολη αυτές τις ημέρες του υπουργού κ. Σπίρτζη. Οι ελπίδες μηδενίστηκαν μόλις ανέκυψε στην Αττική η τραγωδία με την πυρκαγιά. Δεύτερη φορά που πλησιάζουμε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αλλά αυτή δεν υλοποιείται. Ίσως το Φθινόπωρο, με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

 

Ο Θόδωρος Γεωργιάδης, συμπολίτης βετεράνος αθλητής στίβου, έκανε μία ακόμη ανάρτηση για το «Ανθή Καραγιάννη». Η παρατήρηση του αυτήν την φορά έχει σχέση με τις τουαλέτες κάτω από την ανατολική κερκίδα. Γράφει ο κ. Γεωργιάδης στο facebook: «Τώρα που τελείωσαν οι υποχρεώσεις, και μάλιστα πετυχημένα, είναι καιρός η διοίκηση να ασχοληθεί και με τα χρονίζοντα προβλήματα του σταδίου. Οι πλημμυρισμένες μουχλιασμένες τουαλέτες κάτω από τις ανατολικές κερκίδες δεν είναι ο, τι καλύτερο για την υγεία του κόσμου αλλά και η έντονη μυρωδιά μούχλας στην αίθουσα αναρρίχησης είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για όλους όσους αθλούνται εκεί και ιδίως για τα μικρά παιδιά. Για πότε η επισκευή;».

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Επόμενο άρθρο

Η συλλογή απο ουράνια τόξα συνεχίζεται ...