Το Καλοκαίρι του 2004 η Μαριέττα Γιαννάκου – που πέθανε προχθές- επισκέφθηκε την Καβάλα. Βρέθηκε στο ΤΕΙ Καβάλας. Εκείνο το διάστημα ήταν Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην φωτογραφία την βλέπουμε με τον τότε πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας κ. Τάσο Μπόγλου. Γενικά και ως πολιτικός η Μαριέττα Γιαννάκου δεν είχε κάνει πολλές επισκέψεις στην περιοχή. Ειδικά από τότε που άρχισε να έχει τα γνωστά θέματα με την υγεία της.
Πρώτη μέρα της Άνοιξης σήμερα μα ο Χειμώνας συνεχίζεται. Κι όπως αναφέρουν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις των ειδικών, θα συνεχιστεί κανονικά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τουλάχιστον. Κατά συνέπεια η πραγματική Άνοιξη θα αργήσει και φέτος, όπως άλλωστε γίνεται – σταθερά και αδιάλειπτα- τόσα προηγούμενα χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η παροιμία περί του γαϊδάρου και της ουράς του. Ισχύει και δεν είναι μια ευχή ή μια αισιοδοξία. Όντως έμεινε μόνο η ουρά. Κι όπως την βλέπουμε δεν είναι δα κι η μεγαλύτερη του κόσμου….
Παρατήρηση συμπολίτη, ο οποίος κυκλοφορεί εντός και εκτός της πόλης: «Η ΠΕ Καβάλας αντικατέστησε πολλά από τα προστατευτικά στηθαία δρόμων αρμοδιότητας της. Κι ενώ έβαλε τα καινούργια, τα παλιά τα άφησε εκεί απ’ όπου τα ξήλωσε. Δεν πρέπει να τα απομακρύνει οριστικά; Να τα πάει για ανακύκλωση;»
Φυσικά κι η παρατήρηση είναι απόλυτα σωστή. Κι όπως καταλαβαίνουμε αφορά περιοχές όπως ο δρόμος από Καβάλα προς Άγιο Σίλα και προς Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Κι επειδή το έργο είναι όπως όλα τα άλλα, έργο κάποιου ιδιώτη εργολάβου, η παρατήρηση αφορά αυτόν πρωτίστως. Πρέπει να του υπενθυμίσει την υποχρέωση η ΠΕ Καβάλας ώστε το σωστό να γίνει ολοκληρωμένα. Οι πολίτες έχουν δίκιο που αντιπαθούν τις μισές δουλειές.
Μια και το έφερε η συζήτηση, την Κυριακή ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης κινήθηκε εκτός του γραφείου του. Ήταν μεταξύ Νέστου και ορεινών περιοχών του Δήμου Καβάλας. Στο Χρυσοχώρι του Νέστου είδε τις συνέπειες της βροχής και στο Βουνοχώρι τα χιόνια που έπεσαν και έκλεισαν το δρόμο. Τον οποίο μηχανήματα της ΠΕ Καβάλας άνοιξαν.
Το Βουνοχώρι έχει την προβολή του σε κάθε κακοκαιρία. Μα σε κάθε κακοκαιρία. Είναι η είδηση από την οποία ξεκινά το ρεπορτάζ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πρώτα θα γράψουν για το χιόνι στο Βουνοχώρι, μετά θα σπεύσουν να το υποδεχθούν στον Άγιο Σίλα. Όταν και αν φθάσει.
Φέτος πάλι φαίνεται να την γλιτώσαμε. Οι κακοκαιρίες υπήρξαν αλλά με τον τόπο μας ήταν… ευγενικές. Αυτό ισχύει ακόμη και για το Βουνοχώρι. Κι επειδή στα πεδινά δεν χιόνισε, ή δεν χιόνισε πολύ, όλες οι υπηρεσίες είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το δρόμο του Βουνοχωρίου. Κρατώντας τον ανοιχτό. Και πολύ καλά έκαναν.
Την Κυριακή το μεσημέρι και το απόγευμα, κι ενώ στο Βουνοχώρι χιόνιζε, στον Αμυγδαλεώνα σημειώθηκαν τρεις τουλάχιστον διαδοχικές διακοπές ρεύματος. Εδώ η αυτοδιοίκηση σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι ζήτημα του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τις συνεχείς του βλάβες δοκίμασε την υπομονή των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα. Και την αντοχή των ηλεκτρικών συσκευών στα σπίτια της περιοχής.
Χθες ο Δήμος Καβάλας ανάρτησε στο διαδίκτυο διαδικασία πληρωμών λογαριασμών ρεύματος. Όλοι ήταν εκκαθαριστικοί κι αφορούσαν το χρονικό διάστημα μηνών Νοεμβρίου 2021 έως Ιανουαρίου 2022. Τα ποσά, λένε όσοι ξέρουν, είναι διπλάσια των κανονικών! Διαβάσαμε λοιπόν ότι ο Δήμος Καβάλας θα πληρώσει 12.800 ευρώ για το ρεύμα του κλειστού γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου». 14.300 ευρώ για το ρεύμα του γηπέδου «Ανθή Καραγιάννη». 3.600 ευρώ για το ρεύμα του Πάρκου Φαλήρου και 95. 900 ευρώ για το ρεύμα του κλειστού κολυμβητηρίου!
Από τα πιο πάνω νούμερα αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος δεν κάνει εξαιρέσεις. Τους περιποιείται όλους κατάλληλα. Τα χρήματα της ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν το κολυμβητήριο έρχονται να προστεθούν σε ένα άλλο αυξημένο ποσό. Αυτό του πετρελαίου θέρμανσης. Κατά συνέπεια και με διαφορά απ’ όλα τα άλλα, το κλειστό κολυμβητήριο έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος λειτουργίας. Είχε, έχει κι όπως φαίνεται θα έχει.
Από τα πολλά κείμενα που «κυκλοφορούν» καθημερινά στο διαδίκτυο διαλέξαμε δύο. Δύο σύντομα κείμενα πρώην βουλευτών Καβάλας. Ο Γιώργος Παπαφιλίππου και ο Δημήτρης Παπουτσής φαίνεται να σχολιάζουν (και) τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάθε ένας με τον τρόπο του.
Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργος Παπαφιλίππου παίρνει αφορμή από τα χθεσινά του γενέθλια και γράφει: «Γενέθλιος ημέρα η 28η Φεβρουαρίου και τα συναισθήματα που με διακατέχουν είναι η χαρά, η λύπη, ο φόβος και ο θυμός. Χαρά γιατί αξιώθηκα να φθάσω στο 68ο έτος της ηλικίας μου ζώντας μία ζωή ενδιαφέρουσα, αρκετά συναρπαστική και με σχετικά καλή υγεία. Λύπη γιατί έχει λιγοστέψει κατά ένα κόκκο η κλεψύδρα της ζωής μου. Ελπίζω όμως ότι οι εναπομείναντες κόκκοι άμμου της κλεψύδρας μου είναι ικανοί να εμπλουτίσουν τη ζωή μου με αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Φόβο και θυμό για όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία και τους πολίτες της, συνεπεία της παράνομης και καταστροφικής ρωσικής εισβολής, που αποτελεί ταυτόχρονα τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Η αισιοδοξία όμως που αντλώ από την ξεχωριστή για μένα μέρα, με κάνει να πιστεύω ότι οι λαοί όλων των κρατών του κόσμου θα αντιληφθούν γρήγορα τα βρώμικα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος τους οι κυρίαρχες εθνικές και υπερεθνικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ, θα ορθώσουν δυναμικά το ανάστημά τους και θα επιβάλουν την ειρηνική τους συμβίωση, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας έχει άλλη αφορμή με ενδιαφέρον σχόλιο. Το οποίο αντιγράφουμε: « Τις τελευταίες μέρες και έπειτα από μία πρώτη επικοινωνία μου με αρκετούς ανθρώπους της «διπλανής πόρτας» (και χωρίς φυσικά να σκοπεύω να παραβιάσω ανοικτές θύρες, ή πολύ περισσότερο, την μυστικότητα της ψήφου των συμπολιτών μου, την οποία σέβομαι και όταν διαφωνώ) πιστεύω ότι παρατηρείται και πάλι μία νέα διαιρετική τομή μέσα στην κοινωνία. Αντίστοιχη με αυτήν του γενικότερου «πνεύματος» του έτους 2015, που επικράτησε με αφορμή το ψευτοδίλημμα του απίστευτου τότε δημοψηφίσματος του ΟΧΙ, που μετέτρεψε σε ΝΑΙ ο τότε Πρωθυπουργός μέσα σε λίγες ώρες, παρά το γεγονός ότι στις κάλπες του δημοψηφίσματος υποστήριζε με φανατισμό το ΟΧΙ… Είναι βέβαιο ότι όλοι, όσοι για διαφόρους λόγους ψήφισαν ΟΧΙ στο τότε δημοψήφισμα, δεν υποστηρίζουν και δεν επικροτούν την ωμή στρατιωτική επίθεση και εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας… Είναι όμως απολύτως βέβαιο, ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν, ή επικροτούν σήμερα αυτή την ωμή, εγκληματική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας, στο παραπάνω δημοψήφισμα ψήφισαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ΟΧΙ…Και φυσικά, αποτελούν και πάλι ιδεολογικά, πολιτικά κλπ ένα ετερόκλητο σύνολο…Όπως και στο «περήφανο» δημοψήφισμα του 2015…Βλέπετε, ανοικτό βιβλίο είναι οι επιλογές μας…».