Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όπως τώρα, έτσι και τότε. Ήταν προεκλογική περίοδος. Φεβρουάριος του 2014 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους το πρώτο συλλαλητήριο για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Πέρασαν 4 χρόνια άκαρπων συζητήσεων. Σήμερα πάλι διάλογος μπας και βρεθεί λύση. Λέτε; Το βλέπουμε δύσκολο, όχι απίθανο. Η φωτογραφία είναι από το συλλαλητήριο εκείνων των ημερών.

==========================================================

Η οργάνωση και η προετοιμασία, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα είναι (όπως συχνά λέμε) «το άλφα και το ωμέγα» τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο και για τους πολίτες. Αν υπάρχουν , ο κάθε στόχος επιτυγχάνεται ευκολότερα. Στην Ελλάδα μιλώντας για όλους εμάς, αμφισβητούμε την ύπαρξη των συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ποτέ και πουθενά. Εξ αυτού του λόγου ο σοφός λαός μας πάντα περιγράφει τη χώρα στην οποία ζει ως … οίκο ανοχής.

 

Προ πολλών ετών κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής κι είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Τι οίκος ανοχής, τι φρενοκομείο. Η ουσία ελάχιστα αλλάζει.

 

Αυτό το διάστημα η Ελλάδα πληγώθηκε. Μια φωτιά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες έγινε αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές μαζί με τις περιούσιες τους. Εικόνες φρίκης στην τηλεόραση. Μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορείς να κρυφτείς. Φταίνε μόνο οι άλλοι; Φταίει μόνο ο καιρός; Φταίνε οι μονίμως καταζητούμενοι εμπρηστές;

 

Η αυτοκριτική πήγε… περίπατο κι αυτήν την φορά. Τώρα βέβαια δεν είναι καιρός για γκρίνιες. Τώρα μετράμε κι επουλώνουμε τις πληγές μας. Όσο αυτό είναι εφικτό. Αύριο, που θα έχουμε προσαρμοστεί, θα λέμε πάλι διάφορα. Για τον ίδιο λόγο και σκοπό. Για να καταφέρουμε να κρύψουμε τις δικές μας ευθύνες.

 

Εδώ στην Καβάλα παρακολουθούμε το «έργο» διαφορετικά. Μετά από τόση τηλεόραση, ξεσηκωθήκαμε για να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους. Σπεύσαμε να συγκεντρώσουμε τα πάντα αφού δεν είχαμε οργάνωση- προετοιμασία- ετοιμότητα. Κάπου στην πορεία διορθωθήκαμε αλλά στο μεταξύ μπερδευτήκαμε. Χρειάζεται όλη αυτή η βοήθεια ή είναι ένα ακόμη άνευ αντικειμένου ξέσπασμα μας;

 

Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε και συγκεντρώνεται. Τα χρήματα που καταθέτουμε σε λογαριασμούς κτλ θα πιάσουν τόπο; Ας είμαστε ρεαλιστές. Τίποτα δεν θεωρείται και δεν είναι δεδομένο. Ζούμε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα όπου μεταξύ των άλλων, τα παθήματα δεν γίνονται ποτέ μαθήματα.

 

Ίδιες ή παρόμοιες τραγωδίες υπήρξαν σχετικά πρόσφατα στην Πελοπόννησο, στην Χαλκιδική. Ακόμη και στη Θάσο. Κάθε Μάη μήνα γίνονται παντού συσκέψεις. Συνεδριάζουν επιτροπές, συντάσσονται πρακτικά όπου σε αυτά αναγράφονται όλες οι υποχρεώσεις. Μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες. Το γιατί δεν έγινε ποτέ πράξη το κατά τα άλλα έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, δεν θα το καταλάβουμε ποτέ.

 

Η Πρωινή αλλά και όλα τα άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατακλείστηκαν χθες από ανακοινώσεις. Όλες με ίδιο περιεχόμενο. Αμέτρητα δελτία τύπου. Στο δε διαδίκτυο κάθε πολίτης και μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αν όλα αυτά είναι λογικά, τότε ναι. Κάνουμε λάθος που τα προσεγγίζουμε με επιφύλαξη.

 

Μόλις χθες η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτά τα αιτήματα του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ. Παραχωρεί υπό τους γνωστούς όρους το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων τόσο για το φεστιβάλ όσο και για τα Ελευθέρια (τα οποία έχουν ολοκληρωθεί). Στους όρους της απόφασης της υπουργού αναφέρεται ότι στο αρχαίο θέατρο δεν πρέπει να βρίσκονται (σε κάθε εκδήλωση) περισσότεροι από 2.000 θεατές. Αυτή είναι κατά το Υπουργείο η χωρητικότητα του θεάτρου. Παλιά το νούμερο ήταν μεγαλύτερο.

 

Όταν πρώτη φορά η Fraport ανακοίνωσε τα απαραίτητα έργα της στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», έσπευσε να ξεκαθαρίσει το βασικό της χρονοδιάγραμμα. Αυτά θα έπρεπε να γίνουν τον Χειμώνα και όχι στη διάρκεια της Θερινής περιόδου. Για ένα σωρό ευνόητους λόγους. Στο τέλος συνέβη το αντίθετο. Σήμερα, ντάλα Καλοκαίρι, στο αεροδρόμιο γίνεται το έλα να δεις… Τα έργα σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα κι έξω από το κτίριο. Έργα απαραίτητα, για το καλό του αεροδρομίου. Που κακά τα ψέματα, γίνονται σε λάθος χρόνο. Όταν οι πτήσεις είναι και πολλές και γεμάτες κόσμο.

 

Στην Ελευθερούπολη το συζητούν συχνά. Δεν θα είναι- λένε- υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου ο Θόδωρος Μπόνος αλλά ο Ανέστης Τσαβδαρίδης. Ο κ. Τσαβδαρίδης είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Περάμου. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας.

 

Συμπολίτης επιχείρησε νωρίς χθες το πρωί να εξυπηρετηθεί από τα ΑΤΜ της Εθνικής τράπεζας. Και στα δύο τα ρολά ήταν κατεβασμένα. Αποχώρησε χωρίς να κάνει τη δουλειά του, γεμάτος απορία για την τακτική της τράπεζας. Από τη μια προστατεύει τα ΑΤΜ από τους συχνούς βανδαλισμούς. Από την άλλη ταλαιπωρεί τους πελάτες της. Όπως είναι φανερό η τράπεζα (πιθανόν με άνωθεν εντολή) δίνει προτεραιότητα στην περιουσία της και όχι στους συναλλασσόμενους. Μία ακόμη απόδειξη ότι όσα κι αν έπαθαν οι τράπεζες, μυαλό δεν έβαλαν. Κατά τα άλλα είναι μόνο λόγια!

 

Προ λίγων ημερών η κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε τη συνάντηση της με ελληνοαμερικάνο υποψήφιο επενδυτή. Το δελτίο τύπου δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για τα σχέδια που γνωστοποιήθηκαν στη δημοτική αρχή. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η πρόταση και η ιδέα (είναι σε αρχικό στάδιο) αφορά την δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης. Εδώ που τα λέμε η πόλη μας έχει μεγάλη ανάγκη από παρκινγκ. Το θέμα είναι που θα βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα. Στην προκειμένη περίπτωση, δημοτικά οικόπεδα.

 

Όλα αυτά τα χρόνια ζητήσαμε ανεπιτυχώς τη μεσολάβηση πολλών,  προκειμένου αιτήματα μας στην Αθήνα να τύχουν μιας δίκαιης αντιμετώπισης. Θυμόμαστε την κ. Κουντουρά που θα μεσολαβούσε στον Πάνο Καμμένο, τους τοπικούς ΑΝΕΛΛ που θα βοηθούσαν επίσης και φυσικά τους συχνότερους διαμεσολαβητές κυβερνητικούς βουλευτές. Ποτέ δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Προχθές η διοίκηση του Δήμου ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να μεσολαβήσει στην ΕΤΑΔ… Το αποτέλεσμα της μεσολάβησης δε χρειάζεται να το περιμένουμε. Το γνωρίζουμε ήδη!

 

Λίγο πριν ανακύψει η τραγωδία της Αττικής, ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης επέλεξε να αποχαιρετήσει τον Μάνο Ελευθερίου με το σύντομο ακόλουθο κείμενο: «Με μαλαματένια λόγια έντυσες τ’ αγιασμένα τραγούδια σου, ποιητή, αναζητώντας τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Σύγχρονος Αργοναύτης στο ποιητικό σου Αρχιπέλαγος. Σαν σήμερα έλυσες κάβους για την αιωνιότητα. Οι στίχοι σου, σηματωροί έντιμης ζωής, θα μας συντροφεύουν στη μοναχική και συλλογική διαδρομή μας».

 

Οι σημαίες στις εκκλησίες της πόλης (σε όλους τους ναούς της Ι.Μ. Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου) κυμάτιζαν μεσίστιες εδώ και πολύ καιρό. Δεν χρειάστηκε να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή και ενέργεια λόγω της τραγωδίας στην Αττική. Ήταν μεσίστιες από την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.

 

Όπως διηγούνται τα παιδιά της Action Team, χθες το πρωί που συγκέντρωναν βοήθεια για τους πυρόπληκτους υπήρξαν και κάποιοι αντιδραστικοί άνθρωποι. Που διαφώνησαν με την πρωτοβουλία. Λίγοι αλλά και εντελώς αρνητικοί. Δήλωναν ότι προτιμότερο είναι να συγκεντρώνεται βοήθεια για τους Καβαλιώτες.

 

Από καιρό υπάρχουν οικονομικές διαφορές ανάμεσα στον ΟΛΚ και τη ΔΕΥΑΚ. Οι οποίες ήταν σε ένταση τον καιρό του Ν. Ξανθόπουλου. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε συναινετική λύση αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Τώρα οι δύο πλευρές θα βρεθούν «αντιμέτωπες» στη δικαιοσύνη. Ο ΟΛΚ έλαβε τη σχετική απόφαση. Η διαφορά έχει να κάνει με λογαριασμούς ύδρευσης στο νέο λιμάνι. Ο Οργανισμός ισχυρίζονταν και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για υπερκαταναλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

H Διοικούσα του ΑΟΚ ανακοίνωσε Γαβριηλίδη - Τουμανίδη και Γεμιστό

Επόμενο άρθρο

Όλη η τραγωδία αποτυπωμένη σε μία εικόνα !