Πριν από λίγα χρόνια η διοίκηση του Δήμου Καβάλας (πρώτοι μήνες της διοίκησης Μουριάδη) πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε. Με μεγάλη πλειοψηφία. Απαγορεύτηκαν και τα μπάνερ και οι παραδοσιακές αφίσες. Απόφαση προστασίας της πόλης από τη σχετική ρύπανση. Απόφαση που σε κάποιους δεν άρεσε αλλά στο μεταξύ τηρήθηκε. Απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πιο σταθερά και πιο συστηματικά την παραβίασε (και την παραβιάζει) πρώτο το ΚΚΕ. Με τα επιχειρήματα του, τα οποία δεν είναι καθόλου ισχυρά. Οι εκπρόσωποι του άλλωστε συνεχίζουν και βάζουν αφίσες ακόμη και στους κάδους των απορριμμάτων! Συνεχίζουν με λίγα λόγια μια κακή ελληνική παράδοση και δεν πείθονται. Με τίποτα.
Χθες είδαμε ένα ακόμη κόμμα να παραβιάζει όσα ισχύουν. Το κόμμα Βελόπουλου. Με κλασικές αφίσες σε κεντρικά και μη σημεία (σχετική είναι η φωτογραφία) διαφημίζεται η ομιλία του προέδρου στην Καβάλα. Τελικά πόσο τυχαίο είναι ότι την προαναφερθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησαν και παραβίασαν δύο κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου; Θα περιμέναμε το αντίθετο (όλα τα κόμματα να έδιναν το καλό παράδειγμα) αλλά θα περιμέναμε άδικα…
Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας το πρωί της Δευτέρας διήρκεσε 7 μόνο λεπτά! Είναι είδηση. Η σύντομη συνεδρίαση οφείλεται στην απουσία όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Είπαν ότι δεν τους βόλευε η ώρα. Κι είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονταν αργά το μεσημέρι, με τη συμμετοχή και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προχθές ήταν πολύωρη. Μία ακόμη φορά. Το γεγονός δεν έχει σχέση με τις διαφορετικές απόψεις, με τις αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς σε ορισμένα θέματα τόνους. Αυτό είναι κάτι άλλο. Είναι η λειτουργία της δημοκρατίας. Και φυσικά δεν ενοχλεί. Ενοχλεί αντίθετα η φλυαρία, η οποία είναι η αφετηρία του προβλήματος και της κακής εικόνας. Κι εδώ που τα λέμε ποτέ κανείς δεν άλλαξε. Πολύ περισσότερο ο φλύαρος. Άρα έτσι ήταν τα πράγματα κι έτσι θα συνεχίσουν να είναι…
Η κριτική προς τη διοίκηση γίνεται πλέον για το ιδιοκτησιακό της παραλίας της Καλαμίτσας και όχι για τους όρους της πιθανής συμφωνίας της με την ΕΤΑΔ. Η αντιπολίτευση «πιάνεται» από τα όσα δηλώθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αναπτύσσει μια ολόκληρη επιχειρηματολογία που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Καλαμίτσα είναι δημοτική. Και κανενός άλλου.
Το συμπέρασμα κι ο ισχυρισμός είναι εντελώς αντίθετος με όσα γνωρίζαμε και κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Τότε που άπαντες ζητούσαν από το δημόσιο (και την ΕΤΑΔ) την παραλία. Υπάρχει μια ανακολουθία τεραστίων διαστάσεων. Την οποία ορισμένοι προσποιούνται ότι δεν βλέπουν. Καταλαβαίνουμε τον βασικό και ίσως μοναδικό λόγο. Έρχονται εκλογές.
Με αυτήν την ευκαιρία και αφορμή ας γίνει μια επιπλέον έρευνα στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Μήπως και τελικά … ανήκει- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- στον Δήμο ότι άλλο αυτός ζητά και διεκδικεί. Π.χ. το παλιό δικαστήριο. Π.χ. η παλιά Μεραρχία. Ακόμη και η Στρατιωτική Λέσχη. Ποιος ξέρει, εκεί που ο Δήμος παρακαλούσε για να του παραχωρηθούν σημαντικά ακίνητα ίσως αυτά να είναι ήδη δικά του. Χωρίς να το γνωρίζει…
Στο θέμα της λαϊκής αγοράς της Καλαμίτσας η Διοίκηση φαίνεται να συμφωνεί με την αντιπολίτευση. Όλες οι πλευρές θέλουν να διατηρηθεί η δεύτερη λαϊκή αγορά στην Καβάλα. Κι όμως, επειδή έρχονται εκλογές κι αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όταν έρθει η ώρα μπορεί και σε αυτό το ζήτημα να χρειαστεί έρευνα στο Εθνικό Κτηματολόγιο….
Συμπολίτης είδε χθες τη Δημοτική Αστυνομία να παρκάρει παράνομα, δίπλα από το χώρο στάθμευσης της Ροδόπης, για να βεβαιώσει παράβαση σε άλλους οδηγούς που είχαν παρκάρει επίσης παράνομα στο σημείο. Κι αναρωτήθηκε: Δικαιολογείται η Δημοτική Αστυνομία να παρανομεί μόνο και μόνο για να βεβαιώσει κλήσεις; Ιδού η απορία. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η παράνομη στάθμευση του οχήματος φωτογραφήθηκε κιόλας.
Συμπολίτισσα διαμαρτυρήθηκε για την πλήρη κατάργηση της παιδικής χαράς στην οδό Ηφαιστίωνος στη συνοικία του Προφήτη Ηλία. Στο παρελθόν –διηγήθηκε- υπήρχε και λειτουργούσε για τα παιδιά της περιοχής, εδώ και χρόνια καταργήθηκε. Χωρίς κανείς να επανέλθει για να την επαναφέρει στην προηγούμενη της κατάσταση. Κακώς.
Η διαβούλευση για το σημείο της λαϊκής αγοράς των Κρηνίδων προετοιμάζεται, θα γίνει αλλά όχι σήμερα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές δόθηκε η εντύπωση διαβούλευσης που θα γίνει σήμερα. Δεν ισχύει. Θα γίνει κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα. Για τη λαϊκή αγορά στις Κρηνίδες υπάρχουν δύο διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις- προτάσεις, που έχουν διχάσει τους εμπλεκόμενους. Εξ αυτού του λόγου ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος πρότεινε ακόμη και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος! Ιδέα καθόλου κακή.
Με απόφαση του ΕΟΤ, εγκρίνεται πρόγραμμα προβολής και του Ν. Καβάλας. Είναι μια πρωτοβουλία του γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστρία κι αφορά «…χώρες
αρμοδιότητας του, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία και Σλοβακία, με Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες». Ως προς τον Ν. Καβάλας θα γίνει το εξής: «Αποστολή πληροφοριακού φυλλαδίου τεσσάρων σελίδων σε μορφή φακέλου (Α3) με αφιέρωμα
στους προορισμούς Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα σε 260.000
νοικοκυριά στη δυτική Αυστρία, τον Ιούνιο».
Ο Νίκος Ίμβρος είναι πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν. Καβάλας. Η ανάρτηση του αφορά όσα επακολούθησαν τροχαίο στο Παγγαίο, περιστατικό που αφορά και παράνομους μετανάστες: «Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια το διοικητή του νοσοκομείου μας κ. Ντίνο Κλειτσιώτη αλλά και ολόκληρο το προσωπικό γιατί για ακόμη μια φορά, με αφορμή και το τροχαίο με τραυματισμό από διακίνηση βοήθησαν στο έργο των συναδέλφων μας που είχαν αναλάβει τη φύλαξη…».
Ο Αντώνης Κούφαλης επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής στη Μεγάλη Λέσχη. Σε συνέχεια της επίσκεψης έγραψε το παρακάτω κείμενο, υπό τον τίτλο «Ίχνη Θολά». Σημειώνουμε ότι η έκθεση ζωγραφικής έχει τίτλο «Ίχνη»: «Με την πρόσφατη εικαστική έκθεση του ΣΦΓΤ στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης ξαναμπαίνει ένα τεράστιο θέμα. Πρέπει να παραχωρείται το ανακαινισμένο κτίριο για ψύλλου πήδημα; Η άτακτη συγκέντρωση μερικών έργων κυρίως ζωγραφικής ασύνδετων μεταξύ τους ζωγράφων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή και έγκυρη πρόταση κάτω απο τον βαρύγδουπο μάλιστα τίτλο «Καλλιτεχνικός Μάιος 2022». Αντίθετα, αποτελεί μια συμπτωματική συνύπαρξη ιδεών και θεμάτων που θα χωρούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα στην ιστορική αίθουσα της Στέγης ή οπουδήποτε. Ο Δήμος οφείλει να φροντίσει περισσότερο το κτίριο και να το εξοπλίσει κυρίως με κύρος καλλιτεχνικό, ακόμη κι αν χρειασθεί να γίνει δυσάρεστος. Τα έργα του Ανδρέα Λάσκαρη υπερτερούν όχι μόνο αριθμητικά αλλά και από πλευράς ουσίας, φέρνουν μια σύγχρονη ματιά στον επισκέπτη, σα να θέλουν να απεγκλωβισθούν από τα υπόλοιπα και να βγουν ελεύθερα στο δρόμο . Οι εντυπωσιακές ηχητικές ριπές του Νίκου Σωτηρέλη ζωηρεύουν την άψυχη αίθουσα αναζητώντας ισχυρότερες εικόνες από αυτές που συνοδεύουν. Αυτά τα ολίγα- δυστυχώς».