Dark Mode Light Mode

Μικρές συμβουλές για την αποφυγή χρεοκοπίας

Αν η οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα είναι ένας από τους βασικότερους στόχους κατά τη διάρκεια της ζωή μας, τότε η αποφυγή των λάθος οικονομικών χειρισμών που μπορεί να μας οδηγήσουν σε περιόδους ισχνών αγελάδων ή ακόμη χειρότερα σε χρεοκοπία, είναι το κέντρο του στόχου.

Κάτι τέτοιο δε γίνεται παίρνοντας παρορμητικές αποφάσεις εν μία νυκτί, ή γενικότερα δρώντας μόνο κατά βούληση, αλλά υιοθετώντας ένα στρατηγικό πλάνο εφ’όρου ζωής, εφαρμόζοντας απλές, ή πιο σύνθετες αν το επιθυμείτε, συμβουλές που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, και είναι συνδεδεμένες με την εξασφάλιση μια τουλάχιστον υποτυπώδους οικονομικής ευημερίας.

  1. Ρεαλιστικός Προϋπολογισμός

Προσμετρείστε και καταγράψτε τις πηγές εσόδων και τα βασικά και σημαντικά έξοδά σας, χωρίς παραλείψεις. Αφήστε ένα μικρό κομμάτι στην άκρη για έκτακτα έξοδα ή απρόβλεπτες ανάγκες. Αξιολογήσετε και επανεξετάστε τακτικά τον προϋπολογισμό σας, όχι μόνο όταν υπάρχουν μεταβολές στα έσοδα και τα έξοδά σας, αλλά και για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλάξει κάποια από τις προτεραιότητές σας ή ότι το πλάνο σας λειτουργεί αποτελεσματικά.

  1. Αποφυγή Μελλοντικών Αποπληρωμών

Είναι σημαντικό να ορίσετε, να αναγνωρίσετε και να συμπλέετε με τις δυνατότητές σας. Η πολυτέλεια είναι σίγουρα γοητευτική, όταν όμως δεν υπάρχει δυνατότητα, η (συνεχής) επιδίωξή της μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα.

Δεν είναι μόνο οι παρορμητικές αγορές, αλλά γενικότερα μια αδυναμία αντίληψης και αντικειμενικής κρίσης, και μια μετάθεση στο μέλλον βασισμένη ωστόσο σε φρούδες ελπίδες. Προτιμήστε την άμεση πληρωμή έναντι δόσεων, και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θέστε την αποπληρωμή σε άμεση προτεραιότητα.

  1. Έξυπνη Αποταμίευση

Όπως είπαμε και στην πρώτη συμβουλή, πάντα μα πάντα αφιερώστε ένα ποσοστό του εισοδήματός σας για τη δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης. Αυτό, εκτός από μετρητά, εφόσον αυτά φτάσουν σε ένα επαρκές επίπεδο, μπορούν να συμπεριληφθούν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είτε θα ανεβάσουν το βιωτικό σας επίπεδο, είτε θα σας δώσουν μια άμεση λύση σε μια μελλοντική λύση.

Μετοχές, ακίνητα, νέες τάσεις όπως τα κρυπτονομίσματα αλλά και αγορά χρυσού που αποτελεί τη διαχρονικότερη επιλογή όλων, με αξία προστατευμένη από πολλά δυσμενή σενάρια, είναι οι επικρατέστερες επιλογές.

Ένας οικονομικός σύμβουλος ή ένας σύμβουλος εξειδικευμένος στις επενδύσεις, μπορεί να σας δώσει προσωποποιημένες οδηγίες, με βάση το πραγματικό σας εισόδημα και τα μελλοντικά σας σχέδια και στόχους.

  1. Γνώση και Ενημέρωση

Μπορεί η συνεργασία με έναν επαγγελματία να είναι επιθυμητή, δεν παύει όμως να απαιτεί κάποιο κόστος, ενώ δεν είναι και πάντοτε απολύτως απαραίτητη. Αποκτήστε επαρκείς γνώσεις γύρω από την οικονομική διαχείριση, τη δημιουργία προϋπολογισμού, και τη διαχείριση χρέους. Επίσης, ενισχύστε το γνωστικό σας υπόβαθρο με εργαλεία και δεξιότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε αν θελήσετε να αυξήσετε το εισόδημά σας με μια επιπλέον αυτόνομη μερική- εργασία.

Προηγούμενο άρθρο

Τελικοί αγώνες του 34ου Μίνι Μπάσκετ

Επόμενο άρθρο

Θάνατος 68χρονης κτηνοτρόφου στην Καβάλα: Τι «έπιασαν» οι κάμερες ασφαλείας, πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα DNA