Dark Mode Light Mode

Μικρή ανταπόκριση στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Δεν έγινε πρώτη φορά. Δυστυχώς συνηθίζεται.

Ο σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας προσφέρει δωρεάν εξετάσεις πρόληψης αλλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται. Η ανταπόκριση είναι μικρή. Για αυτό το θέμα και για την άλλη δραστηριότητα του συλλόγου, μιλήσαμε με την πρόεδρο κ. Σταυρούλα Γκουλούση.

Η συνέντευξη

Ερ: Προσφερθήκατε να δώσετε δωρεάν τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Υπήρξε ανταπόκριση;

Απ: Η ανταπόκριση δυστυχώς δεν ήταν μεγάλη. Όλα αυτά τα άτομα που έχουν μια οικονομική δυσπραγία λόγω των καιρών, περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση τους. Δυστυχώς δεν ήρθαν πολλά άτομα να κάνουν αυτήν τη δωρεάν προληπτική εξέταση. Ξέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός  στους άνδρες.

Ερ: Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εσείς δίνετε ευκαιρία πρόληψης και δεν υπάρχει ανταπόκριση…

Απ: Ιδίως σ’ αυτήν την εξέταση. Αφορά μόνο άνδρες. Δεν θέλουν, κάτι τους κρατάει πίσω… Δεν ξέρω γιατί δεν ανταποκρίνονται. Για μας είναι ελάχιστα τα 15 άτομα που θα επωφεληθούν. Κάθε φορά μετά από αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, προκύπτει τουλάχιστον στο 10% άτομα τα οποία έχουν το πρόβλημα και δεν το ξέρουν. Δεν έχουν ακόμη έντονα συμπτώματα. Δεν το ξέρουν και έχουμε σώσει πολλούς ανθρώπους με τις προληπτικές εξετάσεις που προσφέρουμε. Είναι πολύ προτιμότερο να κάνεις τις προληπτικές εξετάσεις και να προλαμβάνεις στην αρχή το κακό παρά να το αφήνεις μετά. Αν το αφήσεις μετά, ξέρουμε και ποια είναι τα αποτελέσματα.

Ερ: Κάνατε εκλογές. Ανανεώνεται το διοικητικό συμβούλιο;

Απ: Ανανεώνεται αρκετά. Χαιρόμαστε γιατί είχαμε πολλούς υποψηφίους και ήταν όλοι νέα άτομα. Νέα άτομα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα, ότι πραγματικά θέλουν και οι νέοι να βοηθήσουν. Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν. Είναι γνωστότατα άτομα στην τοπική μας κοινωνία.  Έχουν εκλεγεί 7. Ξέρουμε όλοι τον αγώνα που κάνουν κι αυτό είναι ακόμη πιο αισιόδοξο. Από τους 7 οι 5, είναι άτομα με πρόβλημα. Είναι άτομα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

Ερ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα μέχρι τέλος του έτους; Τι εκδηλώσεις έχετε στην ατζέντα σας;

Απ: Στον επόμενο μήνα θα κάνουμε πάλι την προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού που εμείς τη δίνουμε ολοκληρωμένη. Η μαστογραφία μόνο είναι μια ελλιπής εξέταση. Όταν ο μαστός είναι πυκνός ή είναι μικρός δεν πιάνει τίποτα η μαστογραφία. Εμείς δίνουμε και τον υπέρηχο. Εκεί είναι που έχεις τη σωστή εικόνα για την κατάσταση του μαστού.

Προηγούμενο άρθρο

Καλά λόγια για το Αστικό ΚΤΕΛ από τον πρόεδρο του σωματείου των ταξί

Επόμενο άρθρο

Το γνωστό μας κρουαζιερόπλοιο, οι σταθεροί 2.000 επιβάτες