Στα μυστικά του παρκούρ μας βάζει ο Καβαλιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής Μίμης Θεοδωρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Πατσίδη, για λογαριασμό της Πρωινής.
Ο Μίμης που σπουδάζει στη Μηχανιώνα και παράλληλα εργάζεται ως διανομέας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα, αφηγείται το πώς ξεκίνησε η ενασχόληση του με το παρκούρ μέχρι τη μεγάλη του πρόσφατη επιτυχία με το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της πόλης Μονπελιέ. Ο επόμενος του στόχος είναι στην Αμερική.
Αναλυτικά η συνέντευξη.
Ερ: Μίλησε μας για την τελευταία σου επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Μονπελιέ της Γαλλίας;
Απ: Ο τελευταίος διαγωνισμός ήταν στο Μονπελιέ της Γαλλίας όπου ανάμεσα σε 40 διαγωνιζόμενους, κατάφερα και προκρίθηκα πρώτος στην τελική φάση. Από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα ήταν ο τελικός και τερμάτισα δεύτερος με 22 βαθμούς, απέναντι στον πρωταθλητή από τη Σουηδία Έλις Τόρχαλ ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο Ιταλός Φάουστο Βικάρι.
Ήμασταν τρία άτομα στην Ελληνική αποστολή. Εγώ, ο Ελβίντ Ταφίλι, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό και κατετάγη 19ος και ο Μάριος Ξέρρας, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια της προπόνησης και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί.
Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας, ο πιο απαιτητικός που έχω συμμετάσχει μέχρι στιγμής στην καριέρα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που τελικά κατέκτησα τη 2η θέση.
Ερ: Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Απ: Ακριβώς. Θεωρώ ότι είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη μου επιτυχία.
Ερ: Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να ασχοληθεί με το παρκούρ γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι και τόσο πολύ διαδεδομένο άθλημα. Είναι κάτι το καινούριο;
Απ: Δε θα έλεγα ότι είναι κάτι το καινούριο. Απλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχουν γυμναστήρια, προπονητές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί όπου μπορεί κάποιος να ασκήσει αυτό το άθλημα και να μάθει.
Απλά εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε εξελιχθεί πάνω στο άθλημα τόσο πολύ. Οι μόνες πόλεις που έχουν χώρους όπου μπορούν να εκπαιδευτούν άτομα πάνω στο παρκούρ είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Καβάλα δυστυχώς δεν έχει κάποιο χώρο.
Ερ: Τι απαιτεί το παρκούρ;
Απ: Σίγουρα απαιτεί φυσική κατάσταση. Απλά δεν είναι απαραίτητο. Βοηθάει το να υπάρχει κάποιο υπόβαθρο αλλά κάποιος μπορεί να ασχοληθεί χωρίς στο παρελθόν να έχει ξανά αθληθεί. Παίζει ρόλο η τεχνική. Το πόσο συγκεντρωμένος είσαι σε αυτό που κάνεις και πόσες ώρες προπόνηση κάνεις πάνω σε αυτό.
Ερ: Πως σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το παρκούρ;
Απ: Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό ξεκίνησε από τη μικρή ηλικία. Από τα 6 μου όπου ασχολήθηκα με το Τραμπολίνο. Συμμετείχα σε αγώνες και ήμουν πάρα πολύ καλός. Στην Καβάλα ήμουν στον Παλμό με προπονητή τον Δημήτρη Τσακαλίδη.
Κάποια στιγμή και ενώ ήμουν 12 χρονών, είχα δει μια παρέα εφήβων τότε, ήταν μεγαλύτεροι από εμένα, οι οποίοι έκαναν κάποιες τούμπες σε ένα σχολείο, στο 11ο. Γνωρίζοντας εγώ να κάνω τούμπες στο γυμναστήριο λόγω Τραμπολίνο, θέλησα να προσπαθήσω και έξω.
Από το Τραμπολίνο στο παρκούρ θα έλεγα ότι ήταν αρκετά εύκολο. Καθώς υπήρχε η όλη προπόνηση μέσα στο γυμναστήριο σε στρώματα, όπου είχα κάνει για αρκετά χρόνια από μικρή ηλικία. Οπότε το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να προσπαθήσω έξω. Κάποιος ο οποίος δεν έχει κάνει τούμπες στη ζωή του, σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο να τα επιχειρήσει έξω.
Δεν υπάρχουν σύλλογοι ακόμη στην Ελλάδα αν και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής το παρκούρ. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν ώστε να ξεκινήσουν να υπάρχουν σύλλογοι, προπονητές και να πάρει αυτό το άθλημα αυτό που του αξίζει στην Ελλάδα.
Ερ: Πόσες ώρες προπόνηση κάνεις την ημέρα;
Απ: Την ημέρα προπονούμε περίπου δυο με τέσσερεις ώρες, καθώς σπουδάζω παράλληλα και δεν υπάρχει μεγάλη ελευθερία του χρόνου και εργάζομαι κιόλας. Σπουδάζω Εμπορικό Ναυτικό στη Μηχανιώνα ενώ εργάζομαι και ως διανομέας στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.
Ερ: Τα έξοδα στους αγώνες τουλάχιστον καλύπτονται;
Απ: Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπως τώρα στο Μονπελιέ όπου ήμουν καλεσμένος λόγω μιας προηγούμενης διάκρισης που είχα όπου ήταν καλυμμένα τα έξοδα από την παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα έξοδα καλύπτει η Ελληνική Ομοσπονδία σε κάποιες άλλες τα καλύπτει ο ίδιος ο αθλητής. Εξαρτάται από την περίπτωση και την κατάσταση.
Ερ: Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;
Απ: Ο επόμενος αγώνας είναι σ` ένα μήνα από τώρα στην Αλαμπάμα της Αμερικής. Συγκεκριμένα στο Μπέρμινχαμ, όπου θα λάβω μέρος στα World Games. Είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας για το 2022. Στοχεύω ψηλά.
Είμαι καλή φόρμα. Περιμένω τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά στην Αμερική θα είμαι ο μόνος αθλητής ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Νομίζω ότι θα είναι ένας κριτής.
Ερ: Στην Καβάλα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις δεν μπορεί να αναπτυχθεί το παρκούρ.
Απ: Όσο μπορούμε βοηθάμε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το παρκούρ. Υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεκινάνε και κάνουνε παρκούρ έξω. Προσπαθώ μέσω διαδικτύου να τους βοηθάω.
Υπάρχουν οι φίλοι μου στην Καβάλα οι οποίοι βοηθάνε όσο μπορούν ώστε στο μέλλον ευελπιστούμε να γίνει πιο οργανωμένα και με περισσότερο ασφάλεια. Επίσης να διαδοθεί περισσότερο.
Ερ: Υπάρχει όριο ηλικίας για να ασχοληθεί κάποιος με το παρκούρ;
Απ: Όχι ιδιαίτερα. Μπορώ να πω, βλέποντας και τους αθλητές ότι από 6 χρονών μπορεί να ασχοληθεί κάποιο παιδάκι μέχρι και 40-50 χρονών. Έχω δει στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες, πολλούς αθλητές και μεγάλης ηλικίας.