Dark Mode Light Mode

ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ

ΑΙΜΙΛΙΑ (ΛΕΛΑ) ΜΕΡΤΖΙΑΝΙΔΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (1929-2022),  ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

                                   

Κόρη του γεννημένου στη Μεσορόπη Παγγαίου, Χαλκίτη, διευθυντή του δημοτικού σχολείου Λιμένα Θάσου και πρώτου επιμελητή αρχαιοτήτων Θάσου για το διάστημα 23/10/1913-1916 Νικολάου Μερτζιανίδη. Στη συνέχεια ο πατέρας της παραιτήθηκε από το δημόσιο και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα, όπου ίδρυσε το περίφημο ομώνυμο βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο.

Εικόνα 1. Ο πατέρας, Νικόλαος Μερτζιανίδης στο βιβλιοπωλείο, τον έμοιαζε πολύ.

 

Αυτό είναι το περιβάλλον της στην Καβάλα, όπου γεννιέται, και επομένως οι σπουδές της ως φιλόλογος είναι μονόδρομος. Μετά την αποφοίτησή της, το 1953, στα είκοσι τέσσερά της, παντρεύεται τον γεννημένο στο Αλιβέρι Ευβοίας και απόφοιτο της σχολής Ευελπίδων Ευάγγελο Αθ. Ευαγγελίου (1927-2005). Τον επόμενο χρόνο αποκτά το μοναχογιό της Θανάση.

Εικόνα 2. Η οικογένεια Ευάγγελου Ευαγγελίου

Το 1961 ο άντρας της αποστρατεύεται οικοιοθελώς για να εισέλθει στην οικογενειακή επιχείρηση του βιβλιοπωλείου. Στις 24/08/1967 μετά από μεγάλη πίεση των συνταγματαρχών της Δικτατορίας διορίζεται δήμαρχος Καβάλας. Υπήρξε ένας  εξαιρετικός δήμαρχος σε μία πολύ  δύσκολη πολιτικά περίοδο. Και όμως, έμεινε στην συνείδηση των συμπολιτών μας, ως ο δήμαρχος του νερού ακολουθώντας επιπλέον κατά γενική ομολογία, υπερκοματική πρακτική.

 

Δίπλα του είχε πάντα συμπαραστάτρια την κ. Λέλα, που τον ηρεμούσε όταν ταραζόταν στον ύπνο του αντιλαμβανόμενος την υποχώρηση του Πατακού ως προς τη χρηματοδότηση του τεράστιου έργου μεταφοράς του νερού από τις πηγές Κεφαλαρίου Δράμας. Παράλληλα όμως η κ. Λέλα ασκούσε αθόρυβα το επάγγελμα της, που είναι λειτούργημα, της φιλολόγου, όπως διαβάσαμε στα όσα συγκινητικά κατέθεσαν παλιοί μαθητές της. Ξεχωρίζουμε τις μαρτυρίες των μαθητών της, Δημήτρη Εμμανουηλίδη και ιδιαίτερα του Γιώργου Παπαφιλίππου, αληθινή κάτάθεση ψυχής για τη φροντίδα και την αγάπη που έδειχνε στος θασίτες μαθητές της που ζούσαν οικότροφοι στην Καβάλα, μικρά παιδιά χωρίς τις οικογένειές τους, σε περιβάλλον συχνά αφιλόξενο. Ίσως γι΄ αυτό στη δική μας συνείδηση η κ. Λέλα έχει καθιερωθεί ως θασίτισα.

 

Προσωπικά τη γνώρισα καλλίτερα στις συνεντεύξεις για το βιβλίο των δημάρχων της Καβάλας. Παρά την απώλεια του συζύγου της και την προχωρημένη ηλικία της  βοήθησε πολύ, πάντα αισιόδοξη, γελαστή, με τον καλό λόγο στα χείλη.

 

Υπήρξε μεν πολύ τυχερή στη ζωή της γιατί είχε υποδειγματικό σύζυγο, αλλά ανέθρεψε και εξαιρετικά το μοναχογιό της, καθηγητή Ιατρικής, αλλά κυρίως συνάνθρωπο. Η καθολική αναγνώριση εν ζωή, μάνας και γιού, συντελέστηκε στην παρουσίαση των βιβλίων για τους Καβαλιώτες δημάρχους, στις 01/03/2019 στη Δημοτική Καπναποθήκη, όταν ήλθαν και οι δύο, να παραλάβουν τους τόμους. Η συγκινητική στιγμή που οι δύο δήμαρχοι της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα και  Κωστής Σιμιτσής, αλλά  και ο γιός του Κωνσταντίνου Τσολάκη πλαισίωναν με αγάπη την κ. Λέλα και το Θανάση, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα πολιτικού πολιτισμού, εντελώς ασυνήθιστο για τη χώρα. Τιμά τους τιμηθέντες αλλά συγχρόνως και τους τρεις τιμώντες!

Εικόνα 3. 01/03/2019. Η απόδοση τιμής στην οικογένεια.

 

Καλό ταξίδι κ. Λέλα, έφυγες πλήρης ημερών. Θα σε θυμόμαστε πάντα, ήσουν μοναδική!

  Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Η "ΕΛΠΙΔΑ" ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο - Η κυβέρνηση μετράει απώλειες , ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην αντεπίθεση και το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο για να κάνει την έκπληξη

Επόμενο άρθρο

Νίκος Σαμπανίδης: «Τεράστια ομάδα η Καβάλα, να πετύχουμε αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο»