ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΑΚΟΣ (1940-2023), ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Γεννήθηκε στην Έδεσσα και αποφοίτησε από τα Τμήματα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Νομικής του ΑΠΘ. Υπήρξε υπότροφος του «Άθλου Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου» για ειδική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τα δημόσια Αρχεία του Μονάχου. Αριστούχος διδάκτορας Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και Υφηγητής της Ιστορίας του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου στο ίδιο Τμήμα.
Υπηρέτησε ως βοηθός, επιμελητής, λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής, από το 1965 μέχρι το 2007, στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, στο ίδιο πάντα γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Δικαίου, στο ίδιο Τμήμα, στο ίδιο γραφείο. Δίδαξε σε προπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νομικής και στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου τα μαθήματα: Ιστορία Ελληνικού Δικαίου, Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου και Εισηγήσεις Ρωμαϊκού Δικαίου, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον ίδιο Τομέα τα μαθήματα: Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου και Θεσμούς του Δικαίου των Ευρωπαϊκών Λαών.
Συνέγραψε πλήθος έργων, αυτοτελών μονογραφιών, πανεπιστημιακών παραδόσεων και ευρύτερων μελετών, με αντικείμενο την Ιστορία του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου. Έλαβε μέρος σε συνέδρια διεθνή, πανελλήνια, και τοπικά του επιστημονικού του αντικειμένου.
Διετέλεσε ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος ή πρόεδρος πολλών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και συλλόγων ελληνικών και ξένων, όπως: πρώην μέλος του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – μέλος της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως τετιμημένος Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου – μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πρώην Πρόεδρος και ήδη επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας Δικαίου – μέλος της Society for the Law of the Eastern Churches κλπ.
Και δυστυχώς, ανήμερα της Παναγίας, ενάμισυ μήνα πριν τη διεξαγωγή του 9ου Συμποσίου Θασιακών μελετών στο νησί μας, η θλιβερή είδηση του θανάτου του, σκίασε τη χαρά της προετοιμασίας του και μας προξένησε λύπη.
Την ίδια λύπη μετέφερε στο ψήφισμά της και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ: «Με μεγάλη μας λύπη και βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε, ανήμερα της Παναγίας, την απώλεια του δασκάλου μας Γιώργου Νάκου. Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Π. Νάκος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών στυλοβάτης της Νομικής Σχολής και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Λάμπρυνε τη Νομική Σχολή από το 1965 έως το 2007 ως Επιμελητής, Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής και Τακτικός Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου, εκπαιδεύοντας γενιές Νομικών και αφήνοντας ως παρακαταθήκη αρχές και αξίες που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια. Στο Πανεπιστήμιο, διακρίθηκε για το αίσθημα καθήκοντος και προσφοράς που τον διακατείχε, υπηρετώντας το αγόγγυστα από πλείστες θέσεις, ιδιαίτερα-και για πολλά χρόνια-από αυτήν του Προέδρου της Νομικής Επιτροπής. Του οφείλουμε πολλά και τον αποχαιρετούμε με σεβασμό».
Για εμάς τους Θάσιους ο καθηγητής ήταν πραγματικός στυλοβάτης των οκτώ ως τώρα Θασιακών συμποσίων καθώς συμμετείχε με εξαιρετικές ανακοινώσεις στο 1ο Συμπόσιο με θέμα: « Μια μορφή κοινοτικής – δικαστικής δικαιοδοσίας στο εθιμικό δικαιο της Θάσου», στο 2ο: «Το δικαίωμα της χωριστής ιδιοκτησίας επί δένδρων (δενδροκτησία) στη Θάσο επί Τουρκοκρατίας», στο 6ο: «Οριοθέτηση του νομικού καθεστώτος των τέως οθωμανικών ιδιοκτησιακών τίτλων επί των γαιών της κατηγορίας mulk(πλήρους ιδιοκτησίας) στη Θάσο», στο 7ο: «Η νομιμοποιητική ισχύς των ιδιωτικών πωλητηρίων εγγράφων στη Θάσο επί τουρκοκρατίας», στο 8ο: «Τα γαιοκτητικά «μεταβολιστικά» αποτελέσματα της Τουρκοκρατίας στη Θάσο και οι δυνατότητες χρησικτησίας των τέως οθωμανικών γαιών», αλλά και στον 17ο τόμο των Θασιακών: «Ενδεικτικές αναφορές απαλλοτριωτικών αποφάσεων Αγιορείτικων μετοχίων της Θάσου».
Εξαιρετικά ευγενής, προσιτός, συνοδευόμενος πάντα στα συνέδριά μας, από την εξίσου ευγενική ομοίως Εδεσσαία σύζυγό του, βοηθό ακάματο της επιστημονικής του δράσης, ήταν από τους πιο πολύτιμους συνέδρους. Ιδιαίτερα αγαπητοί ήταν και οι δύο για μένα, καθώς ήταν και στενοί φίλοι της εδεσσαϊκής μου οικογένειας και ιδιαίτερα η κ. Ελένη συγκινητική συμπαραστάτρια στην ασθένεια του συζύγου μου. Γι’ αυτό στο φετινό συνέδριο θα μου λείψει πολύ η θαλπωρή της, η φροντίδα της, αλλά και τα εδεσσαϊκά νέα, που με μετέφερε κάθε τέσσερα χρόνια. Ευτυχώς ως Θασιακή Ένωση προνοήσαμε να αφιερώσουμε εγκαίρως στον καθηγητή, το 2020, τον 20ό τόμο των Θασιακών, η πανδημία όμως και η ασθένειά του δεν τους επέτρεψε να παραστούν στην παρουσίασή του.
Θα τον θυμόμαστε πάντα όλοι εμείς της Θασιακής Ένωσης για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να συμμετέχει στα πέντε από τα οκτώ Συμπόσια Θασιακών Μελετών, να προεδρεύει στις συνεδρίες τους και κυρίως να επιβραβεύει την ποιότητα των συνεδρίων μας παντού. Σ΄ ευχαριστούμε για όλα κ. Νάκο, στο 9ο Συμπόσιο η απουσία σας θα είναι αισθητή! Καλό ταξίδι, η Θάσος σας ευγνωμονεί!
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα