Στους 250 μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Καβάλα, στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».
Αυτό δήλωσε χθες ο διοικητής της, κ. Δημήτρης Ρέμμος. Το νούμερο όχι μόνο είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα της Καβάλας αλλά θα μειωθεί κι άλλο. Αυτό εκτιμά επίσης ο κ. Ρέμμος. Οι αποχωρήσεις που υπήρξαν αφορούν πρόσφυγες που αναχώρησαν από την Καβάλα για να επανασυνδεθούν με τις οικογένειες τους. Κυρίως στη Γερμανία.
Αντίθετα είναι λίγοι ή ελάχιστοι (ή και καθόλου) όσοι έφυγαν από την Καβάλα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τον κ. Ρέμμο στη δομή έμειναν κυρίως Αφγανοί. Λιγότεροι Σύριοι και Ιρακινοί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες εντός των προσεχών εβδομάδων με νέες αποχωρήσεις- επανασυνδέσεις οικογενειών, οι πρόσφυγες θα είναι λιγότεροι κι από 200! «Θεωρητικά περιμένουμε αυτή την μείωση εντός του επόμενου μηνός. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιθανότητα να αδειάσει εντελώς η δομή» τονίζει χαρακτηριστικά ο διοικητής της δομής. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί πολλούς μήνες.
Θυμίζουμε ότι το Φθινόπωρο του 2019 που αναπτύχθηκε και οργανώθηκε η δομή στο πρώην στρατόπεδο όλοι μιλούσαν για αύξηση τους. Έως τους 2.000! Εκείνα τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κι όμως τότε υπήρξαν.
«Σήμερα σε άλλα σημεία της χώρας υπάρχουν δομές φιλοξενίας με μηδέν πρόσφυγες», σημειώνει ο κ. Ρέμμος που γενικότερα παρατηρεί: 1)Μείωση του αριθμού των προσφύγων και στα νησιά. 2) Πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν προωθούνται.3) Γενικότερα οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί σημαντικά προς τη χώρα μας. «Είμαστε σε ύφεση» συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Εξ αυτού του λόγου κτίρια που φιλοξενούσαν πρόσφυγες (στο πρώην στρατόπεδο) άδειασαν αλλά συντηρούνται.
Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί υποψίες για φιλοξενία στο πρώην στρατόπεδο προσφύγων από την Ουκρανία.
Είναι κάτι πιθανό αλλά όχι σίγουρο. Ανάλογα με την εξέλιξη και του πολέμου και του νέου προσφυγικού προβλήματος για τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Μένουν σε χώρες δίπλα στη δικιά τους ώστε να επιστρέψουν στον τόπο τους, στο σπίτι τους μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Θεωρούν- καλώς ή κακώς- ότι αυτό δεν θα αργήσει.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα έχουν συγκεκριμένο λόγο. Κάποιον γνωστό, κάποιον φίλο ή και κάποιον συγγενή. Το Υπουργείο, σημειώνει ο Δημήτρης Ρέμμος, έδωσε εντολή και για το πρώην στρατόπεδο μιας διαδικασίας αναδιοργάνωσης. Αυτό, σημειώνει, και για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία.
Τονίζει ότι προετοιμασίες γίνονται κι η δομή είναι εν αναμονή νέων οδηγιών. Το επόμενο διάστημα θα βρεθεί κι ο ίδιος στον Προμαχώνα ώστε να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με την είσοδο στην Ελλάδα προσφύγων από την Ουκρανία. «Κυκλοφόρησε στη δομή η φήμη άφιξης προσφύγων από την Ουκρανία. Οι υφιστάμενοι πρόσφυγες θεωρούν θετική την εξέλιξη και δεν έχουν πρόβλημα να συνυπάρξουν με τους Ουκρανούς», τονίζει ο κ. Ρέμμος.
Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο θα βρίσκονται (όπως επιβάλλεται άλλωστε) σε διαφορετικά κτίρια οι μεν από τους δε. Σήμερα η δομή της Καβάλας μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 επιπλέον πρόσφυγες. Αν και στην περίπτωση των Ουκρανών δεν φαίνεται να εξαντληθεί αυτή η δυνατότητα. Αν κάποτε αποφασιστεί η δομή να φιλοξενήσει πρόσφυγες από την χώρα που πλήττεται από το κακό του πολέμου.