Η πρόσφατη ενέργεια του Δήμου Καβάλας υπέρ της ανακύκλωσης αφορά τα υπολείμματα των γευμάτων, στα σπίτια της Νέαπολης (ΔΕΠΟΣ).
Είναι κάτι καινούργιο. Χρειάζεται εκπαίδευση και οργάνωση. Τι γίνεται όμως με τα βασικά της ανακύκλωσης; Ξεχωρίζουμε τα απορρίμματα και τα πετάμε χωριστά, σε μπλε και πράσινους κάδους. Η απάντηση του κ. Σταυρίδη δεν ικανοποιεί. Είναι όμως η αλήθεια. Από το περιεχόμενο των μπλε κάδων, αυτό που θα ανακυκλωθεί είναι ελαφρώς μεγαλύτερο του μισού!
Η συνέντευξη Κυριάκου Σταυρίδη
Ερ: Πως πάει η ανακύκλωση στο Δήμο Καβάλας;
Απ: Δεν πάει καλά στο ποσοστό που θέλουμε εμείς ως διοίκηση, όταν αναλάβαμε. Υπάρχει όμως μια σταθερή άνοδος κάθε χρόνο. Από το 2020 και ύστερα υπάρχει μια άνοδος στην καθαρότητα του υλικού που πέφτει μέσα στο μπλε κάδο και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ξεκινήσαμε με ένα ποσοστό γύρω στο 40% και τώρα είναι στο 55, 5% περίπου το ανακυκλώσιμο υλικό, το καθαρό που πέφτει στο μπλε κάδο. Αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα και αυτό θα προσπαθήσουμε και προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατό πιο εκμεταλλεύσιμο το υλικό που πέφτει στο μπλε κάδο. Το 2022 έχει ανέβει αυτό το ποσοστό και σε ανακύκλωση και σε καθαρότητα ανακύκλωσης. Οπότε τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αλλά σίγουρα θέλε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Κι αυτή γίνεται.
Ερ: Που γίνεται αυτή η διαλογή του μπλε κάδου όπου το 55% είναι όντως για ανακύκλωση και το υπόλοιπο είναι από λάθος στο μπλε κάδο;
Απ: Αυτή η διαλογή γίνεται στον ΚΔΑΥ Ξάνθης. Στην μονάδα που υπάρχει εκεί, γίνεται η διαλογή. Το ανακυκλώσιμο υλικό χρησιμοποιείται, το υπόλοιπο πάει σαν υπόλειμμα στο ΧΥΤΑ.
Ερ: Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα γάντια τους και κάθονται και διαλέγουν ένα-ένα τα απορρίμματα από τους μπλε κάδους του Δήμου Καβάλας και τα ξεχωρίζουν σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα.
Απ: Όχι μόνο από το Δήμο Καβάλας. Στον ΚΔΑΥ Ξάνθης πάει περίπου η μισή και παραπάνω Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας. Εκεί υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, εκεί υπάρχει το προσωπικό που κάνει αυτή τη διαλογή. Η όλη μας ένσταση είναι να μην πετάμε διάφορα αντικείμενα μέσα στον μπλε κάδο π.χ. γυαλιά γιατί κινδυνεύουν αυτοί οι άνθρωποι να πάθουνε μεγάλη ζημιά.
Ερ: Αντίθετα οι πράσινοι κάδοι πηγαίνουν όλοι στο ΧΥΤΑ;
Απ: Ακριβώς. Ο πράσινος κάδος πάει στο ΧΥΤΑ, στο χώρο της υγειονομικής ταφής και αυτό σιγά- σιγά θα πρέπει να σταματήσει οπότε η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη από κάθε Δήμο, ο πράσινος κάδος να αδειάζει.
Ερ: Τι άλλα σχέδια έχετε το 2023 για την ανακύκλωση;
Απ: Ετοιμάζουμε τη μονάδα κομποστοποίησης που γίνεται στη Δημοτική Κοινότητα Φιλίππων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλημα αυτής της διοίκησης έτσι ώστε να μπορούμε αυτό το υλικό να το πηγαίνουμε εκεί, του περιεχόμενο του καφέ κάδου πιο πολύ και να γίνεται όλη η επεξεργασία και να χρησιμοποιείται από το Δήμο σαν κομπόστ. Εκεί θα είναι μεγάλη επιτυχία και σίγουρα θα μιλάμε για πραγματική και αληθινή ανακύκλωση. Όσο και να προσπαθείς για την ανακύκλωση, αν δεν έχεις δικές σου μονάδες να το εκμεταλλευτείς σίγουρα θα είναι πρόβλημα. Πληρώνεις. Από εκεί και ύστερα και με τα ογκώδη και όλα αυτά που προχωρήσαμε, παραδίδονται σε ιδιώτη. Όλο το ποσό της εργολαβίας αφαιρείται εξ ολοκλήρου με το ποσοστό ανακύκλωσης που γίνεται σε σχέση με την εισφορά της στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Δεν υπάρχει χάσιμο από το Δήμο και γίνεται ανακύκλωση όλου αυτού του υλικού.
Ερ: Σε σημείο να λέτε ότι βγάλετε στρώματα και παλιά έπιπλα, γιατί από αυτά κερδίζει ο Δήμος Καβάλας;
Απ: Δε σας είπα ότι κερδίζει. Κερδίζει η ανακύκλωση σαν υλικό. Ο Δήμος έχει μια εργολαβία, πληρώνει κάποια χρήματα αλλά όλα αυτά τα χρήματα είναι η διαφορά που θα πληρώνουμε στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Θα αφαιρείται από εκεί εξ ολοκλήρου, οπότε δεν θα έχει έξοδα για αυτή την ανακύκλωση. Το κέρδος θα είναι η ανακύκλωση γιατί αλλιώς ήταν σκουπίδια τα οποία πηγαίνανε στο ΧΥΤΑ και τα θάβανε και αυτά.
Ερ: Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο Δήμος Καβάλας είχε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού (ΚΔΑΥ) και δεν τα πήγαινε στη Ξάνθη.
Απ: Βέβαια, αυτό δεν το συζητάμε. Μόνο τα έξοδα του πάνε έλα, οι μισθοδοσίες και όλα αυτά, υπερβαίνουν το ποσοστό. Είναι μεγάλη υπόθεση.
Ερ: Ξέρετε να μας πείτε το εργοστάσιο των απορριμμάτων εκεί στο Εσκί-Καπού που ήταν να γίνει στα αντίσκηνα, τι έγινε αυτό;
Απ: Δεν είμαι σίγουρος ακόμη αλλά νομίζω ότι προχωράει η όλη διαδικασία. Θα γίνει και εδώ στην Καβάλα οπότε σε όλο αυτό θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Όταν είμαστε έτοιμοι θα μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.
Ερ: Έρχονται Χριστούγεννα, η καθαριότητα πως θα εργασθεί;
Απ: Κανονικά. Εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου θα έχουμε μόνο τα αναγκαία απορριμματοφόρα στο κέντρο της πόλης.
Ερ: Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ικανοποιείται από την εξέλιξη και τη βελτίωση της ανακύκλωσης των Καβαλιωτών;
Απ: Ναι, προχωράμε βήμα-βήμα. Αρχίζουν και γίνονται σταθερά βήματα πάνω σε αυτό το θέμα. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μέχρις στιγμής. Όταν θα γίνουν όλα αυτά που συζητήσαμε νομίζω ότι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να μιλήσουμε για αληθινή και πραγματική ανακύκλωση.