Μετά την μαγευτική συναυλία της 12ης Αυγούστου στο ΙΜΑΡΕΤ, το «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας θα κορυφωθεί με τη μεγάλη Συναυλία Συμφωνικής Μουσικής, που θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Φρούριο Καβάλας.
Εκεί θα απολαύσουμε τη νεοϊδρυθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, με σολίστ τον βραβευμένο βιολονίστα Γιάννη Κορμπέτη, πρώην μαθητή του ΔΩΚ και επισκέπτη καθηγητή του ωδείου μας από τη Γερμανία, όπου ζει. Ο σολίστ θα ερμηνεύσει το περίφημο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 61, του Γάλλου συνθέτη του Ρομαντισμού Camille Saint-Saëns. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας, βεβαίως, είναι ότι το κοινό της Βόρειας Ελλάδας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει ένα υπέροχο έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Συμφωνικό Θρύλο Βασίλης ο Αρβανίτης. Εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, η μνημειώδης σύνθεση «αφηγείται» με μουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία και κορυφώνεται με έναν λεβέντικο ζεϊμπέκικο – του οποίου τη μελωδία ο ίδιος ο Μυριβήλης είχε τραγουδήσει στον Παπαϊωάννου! Έχοντας προωθήσει την ελληνική λόγια μουσική δημιουργία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος, ο πρώην αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βύρων Φιδετζής πρότεινε να συμπεριλάβει τιμητικά αυτό το κομμάτι στο πρόγραμμα. Φυσικά η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή, καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τουλάχιστον μία νοητή γέφυρα με το Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» ως την επόμενη διοργάνωσή του, παραμένοντας συνεπείς στην καταστατική δέσμευση των ιδρυτών του για την προβολή της μουσικής του καβαλιώτη μουσουργού. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την επική 2η Ουγγρική Ραψωδία για πιάνο του Franz Liszt, σε μία υπέροχη μεταγραφή για συμφωνική ορχήστρα.
O βιολονίστας Γιάννης Κορμπέτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Σε ηλικία 14 ετών πήρε το πρώτο του Πτυχίο στο βιολί με Άριστα παμψηφεί και σε ηλικία 16 ετών πήρε το Δίπλωμα, επίσης με Άριστα παμψηφεί. Από το 1998 ως το 2006 υπήρξε μαθητής του Ulf Hoelscher στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καρσλρούης, από το οποίο έλαβε τα εξής διπλώματα: Δίπλωμα Ορχηστρικής Μουσικής (Orchester Musik, 2003, με βαθμό 1*), Δίπλωμα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Diplom “Künstlerische Ausbildung”, με βαθμό 1*) και Δίπλωμα Σολίστα (Konzertexamen, 2006, με βαθμό 1*).
Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Ulf Hoelscher, Jean Sulem, Christian Euler, Martin Ostertag και David Geringas, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο. Επίσης, έχει ηχογραφήσει έργα για την ελληνική και τη γερμανική ραδιοφωνία (SWR) και έχει κέρδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες: Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κριμαίας, Oρχήστρα Neue Philharmonia Hungarica στο Festival Ruhr, Sinfonietta της Σόφιας στη Σόφια (Festival Salon des Arts NDK), Κρατική Ορχήστρα του Bacau της Ρουμανίας, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κριμαίας, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Baden Baden Jugendorchester, Ensemble Korrespondenzen Baden-Baden, Festival Orchester Euroclassic, Nürnberger Jugendorchester στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, Ορχήστρα του Φεστιβάλ στο 1ο Φεστιβάλ “Γιάννη. Α. Παπαϊωάννου”. Έχει κερδίσει το χρηματικό βραβείο του Ιδρύματος “Προποντίς”, την υποτροφία “Γ. Α. Παπαϊωάννου”, την υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Wolfgang Jahn, Sebastian Schmidt, Sergej Kravchenko, Λεωνίδα Καβάκο, Charles Avsharian, Stephen B. Shipps, Taras Gabora, Sergej Stadler και το Κουαρτέτο Faure. Από το 1998 μέχρι το 2003 υπήρξε μαθητής του Στέλιου Καφαντάρη. Τον Ιούνιο του 2010 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βοηθός Καθηγητή του Ulf Hoelscher στην ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που διοργανώθηκε στην Ασπροβάλτα. Ο Γιάννης Κορμπέτης παίζει με ένα βιολί τού “Antonio Maria Lavazza”, κατασκευής 1703.
Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του σολίστ βιολοντσέλου (1975) και της διεύθυνσης ορχήστρας (1977). Εμφανίστηκε ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, στις σημαντικότερες αίθουσες και σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1985-1992), επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας (1990-1992), το 1992 προσκεκλημένος αρχιμουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα (πρώην Ορχήστρας του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ), προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής της (1999-2001). Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2000-2005). Μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ από το 1987, χρημάτισε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της την περίοδο 2004-2011.
Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005), καθώς και επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η διεθνής κριτική έχει εκθειάσει τις ερμηνείες του και ιδίως την προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου (1975). Τιμήθηκε επίσης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομοφώνως επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο τού απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και, το 2016, το Μέγα Βραβείο Μουσικής για τη συνολική προσφορά του από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Το 2010 αναγορεύτηκε για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών.
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών είναι μια νέα συμφωνική ορχήστρα που ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016. Η ορχήστρα έθεσε ως καταστατικό στόχο της να ασχοληθεί συστηματικά με τον καλλιτεχνικό και πνευματικό θησαυρό που αποτελεί την νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Ιδρύθηκε με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την πιο αδικημένη ίσως από τις τέχνες, την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο κλάδο του Νεοελληνικού Πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο του αξίζει. Σημαντικό μέρος των έργων που εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από την μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται με διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Νίκος Μαλιάρας. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ορχήστρας ανέλαβε ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος, και πολύ γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο της Νεοελληνικής Μουσικής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Βύρων Φιδετζής. Στις συναυλίες περιλαμβάνεται πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό.
Στη διαδρομή της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει σπάνια έργα έργα των Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Ιωσήφ-Μιχαήλ Στρατίκου, Δημητρίου Λιάλιου, Μανώλη Καλομοίρη, Βασίλη Καλαφάτη, Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Θεόδωρου Καρυωτάκη, Δημήτρη Θέμελη, Περικλή Κούκου και άλλων Ελλήνων συνθετών της σύγχρονης περιόδου, αλλά και έργα Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Tchaikovsky, Arensky, Kalinnikov κ.ά., αποσπώντας θετικότατες κριτικές του Τύπου. Έχει επίσης ηχογραφήσει την Συμφωνία σε λα ελάσσονα του Βασίλη Καλαφάτη με τον διεθνούς φήμης Tonmeister Hans Kipfer. Στις 9 Απριλίου 2017 ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το Requiem του Δημητρίου Λιάλιου έργο του 1889, το οποίο παρέμενε ανεκτέλεστο επί 130 περίπου χρόνια.
Η Ορχήστρα έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες σολίστ και μαέστρους. Στο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2017-18 περιλαμβάνονται αρκετές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις ελληνικών έργων, καθώς και ηχογραφήσεις δύο εμβληματικών συμφωνικών έργων του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Έδρα της ορχήστρας είναι ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», στον Άλιμο. Περισσότερες πληροφορίες: www.apho.gr
Είσοδος: 10 ευρώ – Μαθητές: Δωρεάν.
Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.
Περικλής Τελίδης Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος