Dark Mode Light Mode

Μουσικές, χορός, μαθητές και «Όχι στη σχολική βία»

Όλα είναι έτοιμα για το φετινό φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες», για τη συνάντηση των μαθητών και καθηγητών μουσικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Διοργανωτής και οικοδεσπότης το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας. Κοντά του ως συμπαραστάτες πολλοί ακόμη. Για τη φετινή διοργάνωση μιλήσαμε με το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννη Κακάρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Που είναι διαφορετικό και που είναι ίδιο το φετινό φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»;

Απ: Φέτος η διοργάνωση γίνεται πριν από το Πάσχα. Είναι πρώτη φορά που γίνεται πριν από το Πάσχα επειδή αυτό φέτος πέφτει πάρα πολύ αργά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μετά το Πάσχα τα σχολεία έχουν κλείσει και έχουν μπει στον κύκλο της εξεταστικής περιόδου. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο καιρός γιατί έχουμε και αυτό το άγχος. Να βοηθήσει ο καιρός για να το χαρούμε όλοι μας. Όσον αφορά άλλες διαφορές, φέτος μιας και η διοργάνωση είναι πριν από το Πάσχα το ρεπερτόριο που έχει επιλεγεί και όλη η θεματολογία του φεστιβάλ έχει να κάνει με την πορεία προς το Πάσχα. Για αυτό ονομάστηκε και «Υμνωδία προς το Φως». Το «Υμνωδία» είναι ένα έργο του Ηλία Ανδριόπουλου το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 28 Απριλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Ερ: Πόσοι μαθητές και καθηγητές θα εμπλακούν;

Απ: Το Σάββατο 27 Απριλίου θα είναι πάνω από 500 μαθητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και της Βυζαντινής σε συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και αυτό, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τσιαμούλη. Την Κυριακή περίπου στους 250 μαθητές θα παρουσιάσουν έργα του Ηλία Ανδριόπουλου.

Ερ: Είναι μια μεγάλη διοργάνωση, «σκορπισμένη» στο κέντρο της πόλης, όπως ξέραμε;

Απ: Ακριβώς. Από την ερχόμενη Πέμπτη (25/4) ξεκινάνε τα εργαστήρια, όπου τα παιδιά θα είναι «σκορπισμένα» μέσα στην πόλη και στο σχολείο όπου θα κάνουνε πρόβες. Παράλληλα την Παρασκευή το απόγευμα από τις 19:00 έως τις 21:30 τα μουσικά σχολεία που θα συμμετέχουνε θα παρουσιάσουν τις δικές τους δουλειές, «σκορπισμένα» σε έξι διαφορετικά σημεία. Ένα είναι η Πλατεία Ελευθερίας, ο Δημοτικός Κήπος, η Πλατεία Κανάρη, η Πλατεία Κονσουλίδη, Μεγάλη Λέσχη και Χερσαία Ζώνη Λιμένα. Παράλληλα με αυτό κινητοποιήθηκαν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτές τις παρουσιάσεις. Χορεύοντας μεταξύ τους στις μουσικές που θα δούνε και θα ακούσουνε. Κάθε μουσική έχει και παραδοσιακά μουσικά σχήματα που θα παίξουν και παράλληλα με αυτό καλούμε όλο τον κόσμο γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό, να συμμετέχει έως εξής: Στείλαμε μια πρόσκληση στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, του νομού μας και ιδέα είναι κάθε παιδί να έρθει με το γονιό του και να φορέσει ένα άσπρο μπλουζάκι το οποίο από το σπίτι του θα το ζωγραφίσει, θα το επιμεληθεί και θα πάνω στο μπλουζάκι αυτό να αποτυπώσει το δικό του όχι στη σχολική βία. (φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα)

Προηγούμενο άρθρο

Μετά το Πάσχα δόκιμοι αστυνομικοί σε Α.Τ. Θάσου και Αεροδρομίου!

Επόμενο άρθρο

Η πετυχημένη λειτουργία του όχι ιδιαίτερα γνωστού Ιατρείου Πόνου του Νοσοκομείου