Η Μουσθένη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου και έχει 647 μόνιμους κατοίκους. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας.
Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι. Πολλοί μάλιστα το χαρακτηρίζουν ως το «Πήλιο της Καβάλας». Θεωρώ πως μπορεί να χαρακτηριστεί, εναλλακτικά, ως το «Ζαγόρι της Καβάλας», εξαιτίας των πέτρινων γεφυριών που έχει, που θυμίζουν κάτι από Ζαγοροχώρια. Το πιο χαρακτηριστικό πέτρινο γεφύρι του μάλιστα, χτίστηκε από Ηπειρώτες μάστορες γύρω στο 1870. Είναι γνωστό στην τοπική Κοινότητα ως το «Γεφύρι του Βλάχου ή της Εκκλησίας», ώστε να το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα του χωριού. Από εκεί περνά ένας χείμαρρος, ο οποίος κατεβαίνει από το Παγγαίο και ενώνεται με τον τοπικό ποταμό Μαρμαρά.
Ιστορικά στοιχεία
Η σημερινή Μουσθένη ιδρύθηκε κατά τον 12ο αιώνα, πιθανότατα με το αρχικό όνομα «Μουστώνιανη», ως οικισμός συνδεόμενος με τα μετόχια της Μονής Παντοκράτορος στο Παγγαίο. Στις αρχές του 18ου αιώνα το συναντούμε ως ένα τούρκικο κεφαλοχώρι γνωστό με το όνομα «Μουστένια», στο οποίο κατοικούσαν λίγοι ελληνόφωνοι Χριστιανοί. Όμως, με τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, μετατράπηκε σε αμιγώς ελληνικό χωριό και πήρε την ονομασία που γνωρίζουμε σήμερα.
Διαμονή – Φαγητό
Στην περιοχή δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών διαμονής. Υπάρχει όμως ένα ξενοδοχείο έξω από τη Μουσθένη, ενώ πολλοί το συνδυάζουν σαν εξόρμηση, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την πόλη της Καβάλας. Για φαγητό και καφέ στην περιοχή, θα βρείτε στην πλατεία του χωριού, το «άρωμα πλατείας» και το «tzami», με φόντο το πετρόχτιστο το δημαρχείο. Στην άκρη της Μουσθένης, δε θα σας απογοητεύσει το «bostani», ενώ παραδοσιακό καφέ μπορείτε να πιείτε στο καφενείο «Μελίνα».
Αξιοθέατα
Αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί το παλιό τουρκικό σχολείο. Το γεγονός αυτό δε μας κάνει εντύπωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός του χωριού αποτελούνταν κυρίως από Τούρκους μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Διασώζεται μάλιστα και μια επιγραφή σε αραβικό αλφάβητο, καθώς είχε χτιστεί πριν τη μεγάλη αλλαγή του αλφαβήτου της τουρκικής γλώσσας. Το αραβικό αλφάβητο αντικαταστάθηκε από την τροποποιημένη εκδοχή του λατινικού αλφαβήτου, που επέβαλλε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1928. Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που βρίσκεται σε ένα όμορφο πάρκο και στεγάζεται στο παλιό σχολείο των Ελλήνων κατοίκων της Μουσθένης.
Οι άγνωστες Τρύπες της Παναγίας
Λίγο έξω από το χωριό Μουσθένη βρίσκουμε άλλο ένα αξιοθέατο της περιοχής, τις άγνωστες σε πολλούς «Τρύπες της Παναγιάς». Πρόκειται για σπηλιές στο βουνό, που μοιάζουν με τρύπες. Σε αυτές τις σπηλιές οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων θεωρείται ότι δόξαζαν τον Θεό. Σήμερα παραμένει επισκέψιμη η μεσαία σπηλιά, όπου υπάρχει και μια εικόνα της Παναγίας.
Ο θρύλος λέει πως αν συνεχίσει κανείς το μονοπάτι στο σπήλαιο, οδηγείται στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, μια από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές εκκλησίες της Ελλάδας. Πρόκειται μάλιστα για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ελλάδας.