Αναλυτική συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία έναρξης του νέου σχολικού έτους παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κώστας Μπαντίκος. Μίλησε για την ετοιμότητα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, για την ετοιμότητα της υπηρεσίας του σήμερα που τα μαθήματα αρχίζουν και πάλι.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μπαντίκος επιβεβαιώνεται η μείωση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και ειδικά σε δημοτικά σχολεία, ενώ προκύπτει ότι λιγότερα είναι φέτος και τα προσφυγόπουλα, που διαμένουν με τις οικογένειές τους στη δομή φιλοξενίας του στρατοπέδου Ασημακοπούλου.
Αρχίζουμε το νέο σχολικό έτος με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, αφού υπάρχει επάρκεια δασκάλων από την πρώτη ημέρα, δήλωσε αρχικά ο κ. Μπαντίκος. Αρχίζει μια καλή χρονιά, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως σημειώνονται κενά στις ειδικότητες, κάποια από τα οποία μπορούν να καλυφθούν προσωρινά από τους πλεονάζοντες δασκάλους.
Ο κ. Μπαντίκος επεσήμανε την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων με προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού. Αναφέρθηκε σε 16 καινούργιες σχολικές βιβλιοθήκες σε ισάριθμα δημοτικά σχολεία. Για τα παιδιά των προσφύγων θα λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα στο 2ο, 8ο και 9ο δημοτικό σχολείο. Τα σχολεία που φέτος θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα περσινά λόγω των μετακινήσεων που έγιναν ή θα γίνουν. Αφού εκτός λειτουργίας βρίσκεται το 21ο δημοτικό του Αγίου Λουκά και σύντομα θα σταματήσει να λειτουργεί και το 12ο δημοτικό του Αγίου Ιωάννη.
Στη Νέα Καρβάλη θα λειτουργήσει τμήμα υποδοχής για τα παιδιά προσφυγικών οικογενειών που διαθέτουν βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας. Υπολογίζεται ότι τα προσφυγόπουλα είναι περίπου πενήντα, κατανεμημένα στα τέσσερα προαναφερόμενα δημοτικά σχολεία, ενώ πέρσι ήταν περισσότερα από εξήντα. Ο κ. Μπαντίκος διευκρίνισε πως έχει μειωθεί το προσωπικό της παράλληλης στήριξης αλλά η υπηρεσία του διαθέτει εναλλακτικές λύσεις.
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της σημερινής ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς κι επιβεβαίωσε ότι κανονικά θα τελεστεί ο αγιασμός στο 12ο δημοτικό σχολείο, η δε μετακόμιση θα γίνει αργότερα. Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που ακόμη δουλεύονται, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα νηπιαγωγεία λόγω των γνωστών αλλαγών και της διετούς υποχρεωτικής διετούς φοίτησης προνηπίων και νηπίων θα λειτουργήσουν στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας 21 νέα τμήματα. Ενώ αντίθετα στα δημοτικά σχολεία τα τμήματα της ΠΕ είναι λιγότερα κατά 15. Μέσος όρος για κάθε τάξη στα δημοτικά σχολεία του δήμου Καβάλας είναι 16,7 μαθητές και στα νηπιαγωγεία 19,1.
Ο κ. Μπαντίκος υπενθύμισε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας εξαιτίας του οποίου μειώνονται σταδιακά οι μαθητές και το γεγονός ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της Καβάλας μετακομίζουν ακόμη κι εκτός Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία. Τόνισε πάντως ότι η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν νέοι μαθητές από οικογένειες οικονομικών μεταναστών, δηλαδή παιδιά Αλβανών, Ρουμάνων και Βουλγάρων που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία όλης της ΠΕ Καβάλας.