Συμπολίτης που πρόσφατα περπάτησε στο περιαστικό δάσος είδε και φωτογράφησε μπάζα δίπλα στην αρχαία Εγνατία οδό. Κοντά στα τελευταία σπίτια του Βύρωνα και εντός του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Η εικόνα μάλλον δεν μας ξαφνιάζει αφού στην αρχαία Εγνατία οδό έχουμε δει και χειρότερα.
Η παρατήρηση ωστόσο αποκαλύπτει τη συνέχιση μιας κακιάς συνήθειας συμπολιτών, ειδικά τώρα που ο Δήμος Καβάλας δεν κάνει περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Η διακοπή της συγκεκριμένης εργασίας αφορά προτεραιότητα που δίδεται στα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Κι άλλοι Καβαλιώτες αναφέρουν ότι έγιναν μάρτυρες τέτοιας συμπεριφοράς. Π.χ. σε ρέμα κοντά στην Περιμετρική και εντός του δάσους, αγροτικό όχημα που είχε κρύψει την πινακίδα του πέταξε παλιά έπιπλα!
Ο συμπολίτης που βάδισε στην περιοχή σημειώνει απογοητευμένος: «Αρχαία Εγνατία Οδός. Περιοχή παρυφές Βύρωνα, 1.000 περίπου μέτρα αρχαίος δρόμος. Αριστερά και δεξιά σπασμένα φωτιστικά και μπάζα. Θα μπορούσε να ήταν εξαιρετικό σημείο επίσκεψης τουριστών και να αποδίδει έσοδα και θέσεις εργασίας στην πόλη της Καβάλας. Τουναντίον καταρρέει χρόνο με το χρόνο και 2.000 χρόνια ιστορίας σβήνουν από τη συλλογική μας μνήμη. Πριν από πολλά χρόνια, σε ταξίδι στην Αμερική, επισκέφθηκα τη Liberty Bell στη Φιλαδέλφεια, μια καμπάνα 940 κιλών με μια ρωγμή που ήχησε για τελευταία φορά το 1846. Επισκέπτες κατά μ.ο. πάνω από 1.000.000 το χρόνο. Ουρές επισκεπτών, με ώρες λειτουργίας 364 μέρες το χρόνο, εκτός της ημέρας των Χριστουγέννων. Αξίζει να αφήσουμε στη μοίρα του αυτό το αρχαίο κομμάτι ιστορίας;».