Dark Mode Light Mode

Μπλόκο και εκκένωση(;) μέρους της Γάζας, αλλαγές στην οργάνωση Βάγκνερ

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου τα αιματηρά γεγονότα στην Εγγύς-Μέση Ανατολή αποτελούν το πρώτο θέμα της επικαιρότητος με κυρίαρχο θέμα συζητήσεων στα μέσα ενημερώσεως την ευνοïκή προβολή των θέσεων του Τελ Αβίβ, τις σχεδόν αγνοούμενες διαδηλώσεις νέων υπέρ της Παλαιστίνης και τον φόβο εισαγωγής της μεσανατολικής διαμάχης εδώ στη Γαλλία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο,ο Μακρόν αφού κατεδίκασε αυστηρότατα «τρομοκρατική», όπως χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς, δεν εξέφρασε τον παραμικρό οίκτο για τον δεινοπαθούντα λαό της Παλαιστίνης λόγω της επιβολής του μπλόκο, επέμενε δε ιδιαιτέρως «στην αναγκαία ενότητα όλων» των συμπατριωτών του.

Από την μεριά του, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών (σοσιαλιστής) Βεντρίν δεν δίστασε να δηλώσει, εν αντιθέσει με πολλούς διπλωμάτες, ότι η λωρίδα της Γάζας είναι η πιο μεγάλη φυλακή με ανοικτό ουρανό.

Τα μέσα ενημερώσεως ισχυρίζονται ότι η διαμάχη στο μεσανατολικό μέτωπο θα είναι διαρκείας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που δεν αποτελεί παρά μια αναμέτρηση μεταξύ Δύσεως-Ρωσίας δια μέσου Ουκρανίας. Το Κίεβο εκμεταλλευόμενο τα γεγονότα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ!

Επ’ ευκαιρία των δυο τελευταίων χωρών, ο Τύπος επανέρχεται από καιρό σε καιρό στο μισθοφορικό στρατό της οργανώσεως Βάγκνερ (Wagner), η δράση της οποίας αγγίζει την Ουκρανία και άλλες τρείς- τέσσερις αφρικανικές χώρες, όπου τα πράγματα δεν είναι και τόσο καθαρά όσο αφήνει να εννοηθεί η Μόσχα.

Ο θάνατος,του Ρώσσου μισθοφόρου Ευγένι Πριγκόζιν, μπορεί να οφείλεται είτε σε αεροπορικό δυστύχημα είτε σε απόπειρα δολοφονίας του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Δολοφονία ή απόπειρα, το πρόβλημα της Βάγκνερ, αυτής της μισθοφορικής οργανώσεως, παραμένει ακανθώδες για τον πρόεδρο της μεγάλης ευρασιατικής χώρας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν έδωσε στην δημοσιότητα την εκδοχή του για το εν λόγω θάνατο λόγω εκρήξεως του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πριγκόζιν. Υπενθύμισε την παρουσία «τεμαχίων χειροβομβίδος» στα σώματα των θυμάτων και την συσχέτισε με μια πιθανή χρήση κοκαΐνης.

Βεβαίως,το Κρεμλίνο διόρισε τον αντικαταστάτη του. Τέλη Σεπτεμβρίου ο Πούτιν παρουσίασε στη τηλεόραση τον Αντρέι Τρόσεβ (Andreï Trochev), ένα παλιό της αρχηγίας των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Ο διορισθείς είχε συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της πατρίδος του στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος Ασάντ, μερικά όμως στελέχη της Βάγκνερ τον χαρακτήριζαν σαν προδότη επειδή δήλωσε υποταγή στην εξουσία.

Ο Τζών Λέσχνερ, ένας Αμερικανός ανεξάρτητος ερευνητής που ετοιμάζει ένα βιβλίο για την Βάγκνερ γράφει: «Το γεγονός ότι διορίσθηκε ένας παλιός της Βάγκνερ ελεγχόμενος από το υπουργείο αμύνης δείχνει ότι οι Ρώσοι έκοψαν το αχλάδι στα δυο.

Ευθύς εξ αρχής, η πουτινική εξουσία θέλησε να αποδείξει ότι όλα ήταν ελεγχόμενα, δεν διευκρίνισε όμως το μέγεθος των αναμενόμενων αλλαγών. Η οργάνωση έχει μια ταυτότητα, είναι ένα σύμβολο, ακόμα και εάν ήθελαν να το σβήσουν, σκέπτομαι ότι δεν θα είχαν τα μέσα να το κάνουν», εκτιμά ο ερευνητής.

Στη τελετή του προ μηνών διορισμού του Τρόσεβ, πρόεδρος Πούτιν δήλωσε απευθυνόμενος στο νέο αρχηγό της Βάγκνερ: «Είσθε επιφορτισμένος με την δημιουργία ταξιαρχών των οποίων οι άνδρες με την θέλησή τους είναι ικανοί να εκτελέσουν διάφορες πολεμικές αποστολές στη ζώνη των ειδικών επιχειρήσεων (Ουκρανία)».

Ήδη στα τέλη Ιουνίου ο Πούτιν είχε αποφασίσει να δώσει την αρχηγία της Βάγκνερ στον Τρόσεβ αλλ’ αυτή η πρόταση δεν εισακούστηκε και επομένως δεν εφαρμόστηκε. Η εφημερίδα Λε Μόντ διευκρινίζει ότι μ’ αυτήν την αναδιοργάνωση της Βάγκνερ, ο Πούτιν στοχεύει στην ενδυνάμωση της ρώσικης παρουσίας σε τέσσερις αφρικανικές χώρες: την Κεντραφρική, την Λιβύη, το νότιο Σουδάν, το Μαλί, στη δε Ευρώπη στην αποτελεσματική απόκρουση της επιθέσεως των δυνάμεων του Κιέβου στο δυτικό μέρος Ουκρανίας.

Στη Κεντραφρική, την πιο μεγάλη επιτυχία των μισθοφόρων, οργανώθηκε ένα μήνα μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν στη πρωτεύουσα της χώρας, το Μπανκί (Bangui),μια τελετή προς τιμή του αρχηγού των μισθοφόρων. Παραβρέθηκαν μερικοί θεατές οι οποίοι κρατούσαν ένα πλακάτ «Πριγκόζιν, ο καλλίτερος φίλος της Κεντραφρικής» και φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση «Είμαι Βάγκνερ».

Εξάλλου, η Μόσχα ανέλαβε μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα και στη Λιβύη και τελευταίως ο Πούτιν εδέχθη τον αντιστράτηγο Χαφτάρ, τον άνθρωπο του σε αυτή την χώρα, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν.

Ωσαύτως ο Ρώσσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με το Νο 1 της χούντας του Μαλί, η εν λόγω δε χώρα μπορεί να είναι η πρώτη εμπειρία της αναδιοργανώσεως της Βάγκνερ. Οι άνδρες της οφείλουν να υποστηρίξουν την επίθεση που εξαπολύθηκε από τον εθνικό στρατό στις 4 Οκτωβρίου εναντίον των στασιαστών του Βορρά….

Προηγούμενο άρθρο

Τζόκερ: Στη Δράμα το «χρυσό» δελτίο των 5,6 εκατ. ευρώ

Επόμενο άρθρο

ΑΟΚ: Ρεκόρ εκκίνησης στη Γ' Εθνική με 6 σερί νίκες