Dark Mode Light Mode

Ν. Δημόπουλος: «Πουλάμε φθηνότερα έως και 1,5 ευρώ το κιλό»

Για τη διαμόρφωση των τιμών ενόψει της γιορτής του Πάσχα μας μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Νίκος Δημόπουλος πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας, κάνοντας λόγο για τόσο χαμηλές τιμές που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη κι «εξευτελιστικές» για τους παραγωγούς. 4,20 – 4,50 ευρώ ανά σφάγιο κυμαίνονται οι τιμές των παραγωγών ενώ πέρσι οι τιμές ήταν τουλάχιστον κατά ένα ευρώ υψηλότερες. Οι συγκεκριμένες τιμές είναι ίδιες είτε πρόκειται για αρνιά είτε για κατσίκια.

Οι αντίστοιχες τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι επίσης κατά ένα ευρώ φθηνότερες, κάτι όμως που δεν πιστεύει ο κ. Δημόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως το μεγάλο «θύμα» της αλυσίδας είναι ο παραγωγός, ο δε καταναλωτής αγνοεί όσα προηγούνται στη διάρκεια της διαδικασίας. Δυστυχώς, οι παραγωγοί δεν είναι οργανωμένοι ώστε να διατηρήσουν ενιαία στάση με αποτέλεσμα οι κερδισμένοι να είναι πάντοτε οι μεσάζοντες.

Ο Νίκος Δημόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων, που συνειρμικά προκαλεί πρόβλημα και στους ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Με δυσμενείς όρους επομένως εισέρχεται ο κτηνοτροφικός κλάδος και στη φετινή πασχαλινή περίοδο, με χαμηλότερες τιμές από τις περσινές και με υπηρεσιακά κενά που δυσκολεύουν τους ελέγχους περί ελληνοποιήσεων των σφαγίων. Ο κ. Δημόπουλος μας ανέφερε επίσης ότι πολλά ζώα έχουν ήδη σφαγεί κι έχουν προ-ψυχθεί με άζωτο, τα οποία θα πωληθούν αυτή την περίοδο. Πρόκειται να ζώα που αγοράσθηκαν και σφαγιάσθηκαν πολύ νωρίτερα προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλές τιμές. Προειδοποίησε επομένως ο κ. Δημόπουλος το καταναλωτικό κοινό ώστε να σταθεί επιφυλακτικό έναντι σφαγίων τα οποία θα πωλούνται σε υπερβολικά φθηνές τιμές.

«Αν ξέραμε τι τρώμε, τότε διόλου απίθανο να μην τρώγαμε πολλές φορές», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος. Συμπλήρωσε δε ότι όταν ο κτηνοτροφικός κλάδος εξευτελίζετε από το υπερκέρδος των μεσαζόντων και την εμπλοκή των «αεριτζήδων» τότε σε λίγα χρόνια εκ των πραγμάτων θα εκλείψει.

Προηγούμενο άρθρο

Το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» στην κεντρική πλατεία

Επόμενο άρθρο

Μία ακόμη ενημέρωση για την ανακύκλωση γυαλιού