Χρονογράφημα της κακοκαιρίας με τα περισσότερα πλάνα να προέρχονται από τον Δήμο Παγγαίου, οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές και λυπηρές ταυτόχρονα.
Δυστυχώς οι προγνώσεις μας επιβεβαιώθηκαν καθώς όπως είχαμε τονίσει για την κακοκαιρία το βράδυ του Σαββάτου αναμένονταν περάσματα καταιγίδων τα οποία υπήρχαν υψηλές πιθανότητες να είναι έντονα γύρω από το Παγγαίο και σε περιοχές κοντά στο Στρυμωνικό, δείτε την πρόγνωση μας εδώ https://rb.gy/zjucvb.
Επιπλέον μπορείτε να δείτε εδώ τους λόγους που θεωρήσαμε την περιοχή υψηλής επικινδυνότητας και την συνολική ερμηνεία του φαινομένου https://rb.gy/nznbq6 την οποία θεωρούμε σημαντικό να διαβάσετε. Βάση της παραπάνω ανάλυσης προκύπτει ότι σίγουρα πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο με μικρή συχνότητα επαναληψιμότητας το οποίο όμως ήταν εφικτό να δημιουργηθεί βάσει των ατμοσφαιρικών συνθηκών τις ώρες εκείνες.
Το αν είναι πρωτοφανές ή όχι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα καθώς στην περιοχή έχουμε ελάχιστες καταγραφές από μετεωρολογικούς σταθμούς και μηδενικό κλιματικό αρχείο. Εκτίμηση μας βάση της δορυφορικής απεικόνισης είναι ότι πρόκειται για έναν πυρήνα δυναμικής που εμφανίζεται ελάχιστες φορές τον χρόνο στον νομό μας αλλά συνήθως τέτοιοι πυρήνες δεν αφορούν την εν λόγω περιοχή.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση με την κλιματική αλλαγή καθώς για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση επιστημονικής ερευνάς με συγκεκριμένη μεθοδολογία που απαιτεί ύπαρξη επαρκούς κλιματικού αρχείου από την περιοχή.
Από την άλλη η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί και θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών όπως αυτών. Όμως δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για την ύπαρξη καταστροφών αντιθέτως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για την πρόληψη και τις υποδομές και ενίσχυση της επιστημονικής ερευνάς για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε μία περιοχή.
Άλλωστε τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα αν χρησιμοποιηθούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον είναι απόλυτα εφικτή η αντιμετώπιση σε μεγάλο βαθμό των φαινομένων ιδίως στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενώ πρέπει να υπάρχει ισχυρότατη κοινωνική μέριμνα για όσους επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο από τα καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα για την προστασία από το χαλάζι θα δημοσιεύσουμε μέσα στην μέρα όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα επί του θέματος.
Για κάθε νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr.