Dark Mode Light Mode

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Λυπάμαι που δεν έγινε η συνάντηση»

Ένα σύντομο απολογισμό της περιοδείας του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ζητήσαμε από τον βουλευτή Καβάλας του κόμματος Νίκο Παναγιωτόπουλο, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας της ΠΡΩΙΝΗΣ κι εκείνος μας είπε.

ΕΡ: Πέτυχε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα;

ΑΠ: Νομίζω ότι ο απολογισμός είναι καλός. Η επίσκεψη αποδείχθηκε μεγάλη όχι ως προς το χρόνο της αλλά ως προς τις στάσεις που πραγματοποίησε ο αρχηγός της ΝΔ. Επισκέφθηκε και τους τέσσερις δήμους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, συνάντησε πολλούς ανθρώπους κι άκουσε τα προβλήματά τους. Αν εξαιρέσουμε την τελευταία συνάντηση που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε, πλην όμως θεωρώ ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος προκειμένου να οργανωθεί με τον τρόπο που είχαμε συμφωνήσει στο μέλλον, εκτιμώ πως ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη.

ΕΡ: Γιατί τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο ΕΥΚ;

ΑΠ: Για λόγους ασφαλείας. Υπήρχαν έγγραφες αιτήσεις γι’ αυτή τη συνάντηση και από τις δύο πλευρές, τους εργαζομένους και τους απολυμένους. Εισηγήθηκα λοιπόν στον πρόεδρο να γίνουν οι συναντήσεις. Ο ίδιος είχε κάθε καλή πρόθεση για να μετέχει στη συνάντηση κι απόδειξη των προθέσεών του ήταν πως έκανε κι αντιπροτάσεις, όταν ανέκυψε θέμα ασφαλείας στο ΕΥΚ. Η δική μου υπεραισιοδοξία, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ το λάθος μου, κάτι που θα ήθελα να γίνει από όλους τους παράγοντες της υπόθεσης εάν υπήρξαν κι άλλα λάθη, ήταν ότι πρότεινα το ΕΥΚ ακόμη και για το συμβολισμό της επισκέψεως του προέδρου.

Ωστόσο, είχαμε συμφωνήσει πως οι συναντήσεις θα γίνονταν με αντιπροσωπείες των εργαζομένων, θα είχαν σχετικά μικρή διάρκεια λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος, θα γίνονταν οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς κάμερες. Αυτοί ήταν οι όροι. Όταν η ασφάλεια του προέδρου ανέβηκε στο ΕΥΚ προκειμένου να ελέγξει το χώρο διαπίστωσε ότι έξω από το κτήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου εξήντα άνθρωποι. Μάλιστα, είχαν ανάψει και κάποιοι πυρσοί όταν έφτασε στο χώρο ο υπεύθυνος ασφαλείας του προέδρου, κάτι που έδωσε την εντύπωση διαφορετικής ατμόσφαιρας.

ΕΡ: Εσείς επικοινωνήσατε με τον κ. Βογιατζίδη και του ζητήσατε να αποχωρήσουν τα επιπλέον άτομα;

ΑΠ: Πράγματι επικοινώνησα με τον πρόεδρο των εργαζομένων και του ζήτησα να φύγουν οι επιπλέον συνάδελφοί του ώστε να καταστεί εφικτή η συνάντηση με τον πρόεδρο. Οι εργαζόμενοι συμμορφώθηκαν και αποχώρησαν. Πλην όμως η ασφάλεια του κ. Μητσοτάκη δεν έδινε την άδεια για τη μετάβασή του στο ΕΥΚ. Έτσι, έγινε η αντιπρόταση εκ μέρους του προέδρου να προσέλθει η αντιπροσωπεία στο δήμο όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρώ ότι εάν η ουσία του ζητήματος ήταν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα μπορούσε να υλοποιηθεί η αντιπρόταση.

ΕΡ: Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργήθηκε άσχημη εντύπωση επειδή συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και όχι με τους απολυμένους της ΒΦΛ, άρα εμφανίζεται υποστηρικτής του Λαυρεντιάδη;

ΑΠ: Η συνάντηση θα μπορούσε να είχε γίνει. Κατατέθηκε αντιπρόταση αλλά δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τους όρους.

ΕΡ: Ποια ήταν η θέση του προέδρου όπως τη μετέφερε στους εργαζόμενους;

ΑΠ: Δεν μπορώ να παραθέσω ολόκληρη τη συνομιλία. Ωστόσο, θίχτηκαν όλα τα ζητήματα, οι εργαζόμενοι επέμεναν στη συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας και ο πρόεδρος διαχώρισε το θέμα της λειτουργίας άρα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, από τις εκκρεμότητες που έχει ο κ. Λαυρεντιάδης με τη δικαιοσύνη.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους απολυμένους;

ΑΠ: Οι δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν αποζημιώσεις. Επομένως, καλό είναι στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Αυτό άλλωστε είναι προφανές. Αυτό το θέμα ήταν και παραμένει αγκάθι για την Καβάλα και την τοπική κοινωνία.

ΕΡ: Πως νιώθετε για τη μη επίτευξη της συνάντησης;

ΑΠ: Προσωπικά λυπάμαι που δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Θεωρώ ότι θα πρέπει να βρούμε μια νέα ευκαιρία. Θέλω όμως να παραθέσω δύο πράγματα που με ενόχλησαν από την πλευρά των απολυμένων. Αρχικά, ότι σε τόσο σύντομο χρόνο προέκυψε αντίδραση και μάλιστα με το γνωστό ύφος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου εργασίας, ο οποίος προφανώς βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και μάθαινε για την κατάσταση στην Καβάλα. Επίσης, με ενόχλησε το γεγονός ότι όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια των ιδιωτικών συνεννοήσεών μου με τους απολυμένους, τα έβλεπα πολύ σύντομα παρατεθειμένα σε μερίδα του τύπου.

Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο ο στόχος ήταν να γίνει μια ουσιαστική συνάντηση ή να δημιουργούνται συνεχώς εντυπώσεις με πολιτική απόχρωση. Έτσι ώστε εύκολα να τοποθετηθούν ταμπέλες στον έναν και στον άλλον.

ΕΡ: Εσείς ή οι συνεργάτες σας έχετε βολέψει εργαζόμενους στη ΒΦΛ;

ΑΠ: Έχω όντως βολέψει εποχιακούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά όχι πάρα πολλούς. Όλοι οι άνεργοι της Καβάλας περνούν από όλα τα πολιτικά γραφεία και ζητούν θέσεις στο εργοστάσιο. Αυτό είναι γνωστό. Κατά καιρούς κι αναλόγως με τις ανάγκες του εργοστασίου κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται ως εποχιακοί, όπως γινόταν πάντα.

ΕΡ: Την επίμαχη περίοδο των απολύσεων κάποιοι από τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν ως μόνιμοι πέρασαν από το πολιτικό σας γραφείο;

ΑΠ: Οι μόνιμοι υποβάλλονται στη διαδικασία της συνεντεύξεως από το εργοστάσιο και αποφασίζει η διοίκηση της εταιρείας. Άρα, δεν έχουν ανάμιξη τα πολιτικά γραφεία. Στο γραφείο μου υπάρχουν πάρα πολλά βιογραφικά αλλά αντιστάθηκα στον πειρασμό να τα προωθήσω προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Όπως επεσήμανα και προς τον κ. Βογιατζίδη, καλό είναι ότι θέλεις να συζητήσεις με κάποιον να μην τον κακολογείς. Έτσι δε θα χαλά το κλίμα επικοινωνίας. Προσωπικά ποτέ δεν κακολόγησα τους απολυμένους διότι κατανοώ το πρόβλημά τους και τον αγώνα τους.

Να επισημάνω πάντως ότι η ασφάλεια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν ενδιαφέρονται για την ουσία των συναντήσεων αλλά αποκλειστικά για το αν πληρούνται κάποιοι όροι ασφαλείας. Δεν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι για την αίσια έκβαση της συνάντησης. Η ασφάλεια οφείλει να προβλέψει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο και εάν κρίνει πως ίσως προκύψει κάποιο πρόβλημα τότε αποφαίνεται σχετικά. Ακόμη όμως και ο πρόεδρος του ΕΥΚ βιάστηκε να προβεί σε καταγγελίες ενόσω εξελίσσονταν οι συνεννοήσεις, ασχέτως εάν δεν απέδωσαν.

ΕΡ: Στο περιθώριο της επισκέψεως του προέδρου μάλλον εξετάσθηκε και το θέμα των υποψηφιοτήτων της Καβάλας. Θα είναι ο Μακάριος Λαζαρίδης υποψήφιος βουλευτής στο καβαλιώτικο ψηφοδέλτιο;

ΑΠ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης έχει καταγωγή από την Καβάλα. Βρίσκεται αρκετό καιρό τώρα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας πολλές υποχρεώσεις κι ένα δύσκολο πρόγραμμα. Ωστόσο, θέμα ψηφοδελτίου θα προκύψει όταν θα προκηρυχθούν εκλογές. Τότε θα βρεθούν οι άλλοι πέντε υποψήφιοι που μαζί με εμένα θα στελεχώσουμε το ψηφοδέλτιο. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να συμπεράνω εάν ο Μακάριος Λαζαρίδης θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε ονομάτων.

Προηγούμενο άρθρο

Διαμαρτυρία Θ. Καλπακίδη επειδή δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη

Επόμενο άρθρο

Δύο τοπικά θέματα στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.