Απόλυτα σύμφωνος με την καμπάνια της ΔΕΥΑΘ που αφορά τη μη σπατάλη του νερού ύδρευσης, είναι ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης.
Δίνει στην πρωτοβουλία έναν προληπτικό και προειδοποιητικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι ο φετινός Χειμώνας που δεν είχε βροχές και χιόνια, επηρέασε τη στάθμη των πηγών.
Η συνέντευξη
Ερ: Ανησυχούμε μαθαίνοντας για την καμπάνια που ξεκινά η ΔΕΥΑ Θάσου. Προειδοποιεί για το νερό. Ακούμε και για κάποια προβλήματα στο σύστημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι κάτι που ταιριάζει στην παροιμία «…των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Απ: Ακριβώς αυτό ισχύει. Είναι μια καμπάνια με ιδιαίτερη ένταση. Είναι ένα μήνυμα που αποφάσισε να στείλει η ΔΕΥΑ Θάσου με ιδιαίτερο τρόπο, χτυπώντας τον κώδωνα. Είναι αλήθεια ότι η στάθμη των πηγών μας λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων και χιονιού το χειμώνα είναι λίγο κατεβασμένη. Έχουμε μια έλλειψη από εκεί. Παρά ταύτα εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η σπατάλη του νερού. Γιατί είναι κάτι το οποίο απ` ότι αντιλαμβάνεστε δεν εξαρτάται από εμάς. Φέτος δεν έβρεξε, δεν είχαμε χιόνια και οι στάθμες των πηγών είναι κατεβασμένες.
Ερ: Πιο πολύ μας ανησυχούν οι διακοπές υδροδότησης που είχαμε κοντά στα Λιμενάρια…
Απ: Αυτές οι διακοπές δεν ήταν σε όλο τον οικισμό των Λιμεναρίων. Ήταν μόνο σε μια περιοχή ψηλά στα Λιμενάρια όπου υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Όταν αδειάζουν οι δεξαμενές ύδρευσης, μετά για να ξαναγεμίσουν και να επανέλθει το σύστημα στην κατάσταση που ήταν πριν, όντως χρειάζεται μια μέρα σίγουρα. Ένα 24ωρο με δυο 24ωρα. Επανήλθε και είμαστε σχεδόν στο 100%. Το ένα – η καμπάνια της ΔΕΥΑΘ- δεν είχε να κάνει με το άλλο. Η απόφαση για την καμπάνια ήταν ειλημμένη από πριν.
Ερ: Πόσο αυξάνονται οι καταναλώσεις με την τουριστική κίνηση; Πόσο παραπάνω νερό από τον χειμώνα καταναλώνεται;
Απ: Αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση νερού. Σκεφτείτε ότι από 10.000 κόσμο, μπορεί να φτάνουμε στις 50.000 κόσμο το Καλοκαίρι στο νησί. Μπορεί και παραπάνω. Αντιλαμβάνεστε ότι όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από τα ποτίσματα, η σπατάλη είναι μια πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η ΔΕΥΑΘ ορθώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να προσέχουμε. Να είμαστε σωστοί στη διαχείριση του νερού. Μην έχουμε τα λάστιχα να τρέχουν νερό δεξιά και αριστερά. Θα χρειαστούμε νερό και μάλιστα πάρα πολύ νερό σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε συγκεκριμένες μέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τότε που είναι και το φουλ της καλοκαιρινής περιόδου. Η ζήτηση θα είναι μεγάλη σε συγκεκριμένες ώρες που θα γυρνάει ο κόσμος από τη θάλασσα, θα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα έχουν την ανάγκη να κάνουν μπάνιο σχεδόν ταυτόχρονα. Ας είμαστε προσεκτικοί. Κουράζεται και η αποχέτευση αλλά εκεί έχει να κάνει κυρίως με το σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκτελέσει και εκτελούνται έργα υποδομής, οπότε είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Αντίστοιχα αντικαθίστανται και λειτουργούν νέα δίκτυα ύδρευσης. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για το νερό, για τη διαχείριση του νερού. Το νερό δεν είναι πλέον άφθονο γιατί εξαρτιόμαστε από τις καιρικές συνθήκες. Είναι μια πραγματικότητα μη αμφισβητήσιμη και όλοι πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά. Να μη γελάμε και να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Δεν είμαστε στην κατάσταση να διψάσουμε, ούτε είμαστε στην κατάσταση που δεν έχουμε νερό. Πρέπει όμως να το προλάβουμε.
Ερ: Ενισχύθηκε η Θάσος και από την πλευρά του ηλεκτρικού δικτύου και εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Απ: Βεβαίως. Ήδη από πέρσι. Αυτή τη στιγμή πάλι δουλεύουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και σε αυτό το κομμάτι. Αυξήθηκαν οι γραμμές. Και αυτό θα ήταν ένα θέμα. Δυστυχώς άλλο το νερό, άλλο το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει. Με το ρεύμα έγιναν οι γραμμές, έγιναν κάποια έργα. Το νερό δεν μπορούμε όμως να το βρούμε εύκολα. Και γεωτρήσεις υπάρχουν, δεξαμενές έχουμε φτιάξει αλλά υπάρχουν και κάποιες βλάβες. Πάντοτε αυτό υπάρχει με τις βλάβες, δεν είναι μόνο φέτος.
Αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, στη καθημερινότητα. Το μήνυμα της ΔΕΥΑΘ είναι ότι επειδή το ζήτημα του νερού δεν εξαρτάται πάντα από μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μπορεί να είναι λίγο έντονο το μήνυμα αλλά πρέπει να καταλάβουμε και πόσο ιδιαίτερο αγαθό είναι το νερό.