Η λειτουργία του εορτασμού των Θεοφανίων, από όπου ξεκινούσε και η πομπή προς το λιμάνι για την ρίψη του Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων, τελούνταν παραδοσιακά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου.
Η παράδοση αυτή είχε ξεκινήσει εδώ και 150 χρόνια, όχι απλώς πριν την απελευθέρωση της Καβάλας το 1913 αλλά πολύ νωρίτερα, ίσως από τα τέλη της δεκαετίας του 1860 όταν και ολοκληρώθηκε η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου, πρώτης εκκλησίας εκτός των τειχών της παλιάς πόλης (Παναγία), σε μια αμιγώς ελληνική συνοικία όπου διέμεναν και τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα μέλη της πολύ δραστήριας ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης.
Οι φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, σαν κι αυτή που δημοσιεύουμε, πιστοποιούν το γεγονός αυτό.
Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 με την διαφοροποίηση ότι κάποια στιγμή η τελετή του αγιασμού των υδάτων μεταφέρθηκε από το χώρο που αποτυπώνεται στην φωτογραφία (σήμερα περιοχή πάρκου Φαλήρου), στο κεντρικό λιμάνι.
Πριν 15 περίπου χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος και για να μην υποβάλλεται στη δοκιμασία της μακράς πορείας από τον Άγιο Ιωάννη στο λιμάνι, η τελετή των Θεοφανίων μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Οι λόγοι αυτοί έχουν σήμερα εκλείψει. Πρέπει λοιπόν η λειτουργία των Θεοφανίων να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε όχι μόνον για λόγους παράδοσης ή γιατί η Άγιος Ιωάννης είναι ο μητροπολιτικός ναός της Καβάλας. Κυρίως πρέπει να επιστρέψει γιατί είναι η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που βάπτισε τον Χριστό και την μέρα αυτή (6 Ιανουαρίου) κάθε χρόνο γιορτάζουμε ακριβώς το γεγονός αυτό.
Οφείλει λοιπόν άμεσα, ο μητροπολίτης Στέφανος να λάβει την πρωτοβουλία και να επαναφέρει τον εορτασμό και την λειτουργία των Θεοφανίων στο φυσικό και παραδοσιακό του χώρο που είναι ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου.
Θόδωρος Θεοδωρίδης