Dark Mode Light Mode

Να ερευνηθεί περισσότερο η υπόθεση του ακινήτου «Μπαλάνου»

Αίσθηση στην τοπική κοινωνία προκαλεί το περιστατικό της Τρίτης, με την κατάρρευση της πρόσοψης του ετοιμόρροπου και επί σειρά πολλών ετών εγκαταλειμμένου κτίσματος στο Φάληρο.

Γνωστό και ως οικία Μπαλάνου.

Ακόμη και χθες περαστικοί σταματούσαν και έβλεπαν την εικόνα του ακινήτου ενώ δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι άλλοι πολίτες επισκέφθηκαν το σπίτι για να δουν από κοντά τι είχε συμβεί. Το περιστατικό άλλωστε έτυχε μεγάλης προβολής από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημαντικές μαρτυρίες περιοίκων αναφέρουν ότι από το πρωί της Τρίτης στο σπίτι εργάζονταν συνεργείο. Εντός της οικίας, λένε οι ίδιες μαρτυρίες. Πρέπει λοιπόν να ερευνηθεί ο λόγος που το συνεργείο ήταν στο σημείο και πολύ περισσότερο γιατί το συνεργείο κινούνταν εσωτερικά ενός χώρου για οποίο δεν υπήρχε καμία άδεια για οποιαδήποτε εργασία. Εργασίες έπρεπε να γίνονται μόνο περιμετρικά και όσον αφορά τα μέτρα αποτροπής κινδύνου για τους διερχόμενους.

Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο όλα να έγιναν από την κακοκαιρία. Έγινε αλήθεια αυτό ή μόνο αυτό; Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, γίνεται όπως μαθαίνουμε από το Α.Τ. Καβάλας. Το ακίνητο ήταν διατηρητέο αλλά συχνά και μετά από μια κατάρρευση, αυτό κρίνεται από την αρχή. Δεν αποκλείεται με λίγα λόγια και με αφορμή την κατάρρευση να επιχειρηθεί το σύνηθες. Να κατεδαφιστεί ότι απέμεινε και στη θέση του να κτιστεί μια πολυκατοικία! Παρά το ότι το αρχικό σχέδιο ήταν άλλο, για το οποίο υπήρχε οικοδομική άδεια που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η αρχική οικία Μπαλάνου κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον μηχανικό Θανάση Μπαλάνο ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος Καβάλας την περίοδο 1937 – 1941 διορισμένος από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά. Στην πορεία του χρόνου έγιναν πολλές προσθήκες στο αρχικό κτήριο με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργηθούν πέντε συνολικά ανεξάρτητες κατοικίες με την δικιά της -ανεξάρτητη επίσης- είσοδο η κάθε μία.

Τον Ιούνιο του 1936, όταν ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ επισκέφθηκε την Καβάλα, φιλοξενήθηκε από τον Νικόλαο Μπαλάνο στο συγκεκριμένο κτήριο. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι πέντε κατοικίες του κτηρίου Μπαλάνου ενοικιάζονταν από τους κληρονόμους του Νικολάου Μπαλάνου σε οικογένειες Καβαλιωτών. Οι τελευταίοι ένοικοι που εγκατέλειψαν το κτήριο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν οι μάρτυρες του Ιεχωβά που χρησιμοποιούσαν μία από τις κατοικίες ως τόπο συγκέντρωσης και λατρείας.

Στη συνέχεια το κτήριο εγκαταλείφθηκε και άρχισε να ρημάζει και να καταρρέει. Πριν δέκα περίπου χρόνια πουλήθηκε σε γνωστό εργολάβο της πόλης μας ο οποίος έβγαλε τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Πολεοδομία κ.τ.λ.) για να ανεγείρει ξενοδοχείο – μπουτίκ με τον απαράβατο όρο να διατηρήσει ακριβώς την εξωτερική όψη του κτηρίου αφού εκείνο είχε κριθεί διατηρητέο. Ο αγοραστής – εργολάβος (για τους δικούς του λόγους) εγκατέλειψε και εκείνος το κτήριο για άλλα δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ολοσχερώς προχθές, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Ελπίζουμε να τηρηθούν οι αυστηροί όροι οικοδόμησης και να μη δούμε να σηκώνεται στη θέση του ιστορικού κτηρίου Μπαλάνου άλλη μια τερατώδης οικοδομή.

Το ακίνητο όπως ήταν τον Μάη του 2010

Η οικοδομική άδεια μετατροπής του ακινήτου σε ξενοδοχείο προέβλεπε τη συγκεκριμένη κατασκευή

Προηγούμενο άρθρο

«Η εκδήλωση της όπερας στοίχισε λιγότερο από 20.000 ευρώ»

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2021