Dark Mode Light Mode

Να Πάρω Πρωτεΐνη ή όχι; Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για να Αποφασίσετε

Η πρωτεΐνη είναι αρκετά σημαντική για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ο οργανισμός μας διάφορες βασικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη του, τη θρέψη, και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου γνωστή είναι και για το γεγονός ότι μας χορταίνει, λειτουργώντας σαν ένας βοηθός στην προσπάθεια της απώλειας βάρους. Να πάρω πρωτεΐνη ή όχι; Για να μπορέσετε να αποφασίσετε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα γραμμάρια πρωτεΐνης που χρειάζεστε μέσα στη μέρα, καθώς και τις ανάγκες του οργανισμού σας. Για παράδειγμα, οι αθλητές έχουν περισσότερες ανάγκες σε σχέση με όσους δεν αθλούνται. Περισσότερα ακολουθούν παρακάτω.

Πόσο πρωτεΐνη χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός;

Η απάντηση βρίσκεται στο βαθμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Ένα υγιές άτομο, το οποίο πραγματοποιεί καθιστική ζωή, έχει ανάγκη περίπου 0,8g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που είναι 50 κιλά, έχει ανάγκη από 40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι αθλητές και όσοι ασκούνται τακτικά είναι καλό να καταναλώνουν περίπου 1,4-2g/kg σωματικού βάρους.

Να προτιμήσω συμπληρώματα ή όχι;

Για να βρείτε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να έχετε στο νου σας αν μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη σας για πρωτεΐνη μόνο από τις τροφές που καταναλώνετε. Σε αυτό μιλάνε τα νούμερα. Ένας ενήλικος άνδρας περίπου 75 κιλών χρειάζεται περίπου 60 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτά τα γραμμάρια δεν είναι πάντοτε σε θέση να τα λαμβάνει από την διατροφή του. Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες στο συστατικό αυτό δεν είναι εύγευστες για όλους τους ανθρώπους.

Εξίσου σημαντικό είναι και να προσέξετε το τι περιλαμβάνει η διατροφή σας. Τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι φακές, διάφορα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί (κυρίως οι ωμοί), τα δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης και οι διάφοροι σπόροι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να λάβετε το συστατικό από την τροφή σας, τότε ίσως τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι απαραίτητα, ειδικά αν στοχεύετε στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας. Αυτοί που έχουν κυρίως ανάγκη για συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι οι εξής:

  • Επαγγελματίες αθλητές
  • Ερασιτέχνες αθλητές οι οποίοι όμως αθλούνται τακτικά και εργάζονται ή είναι φοιτητές
  • Ηλικιωμένοι
  • Ασθενείς που αναρρώνουν από κάποια χειρουργική επέμβαση
  • Άτομα που πραγματοποιούν χορτοφαγική διατροφή

Εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά της πρωτεΐνης σε όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά. Μάλιστα, η καλύτερη πρωτεΐνη για αδυνάτισμα για πολλούς, δηλαδή η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος σας κρατά χορτάτους και σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας. Την ίδια στιγμή, αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα για αύξηση βάρους, διότι με την σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνετε και να δείτε το νούμερο στη ζυγαριά σας να ανεβαίνει.

Λαμβάνοντας τις κατάλληλες ποσότητες για τον οργανισμό, η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, την απαραίτητη θρέψη και την απόκτηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος. Για να είστε βέβαιοι για το αν πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα ή όχι, υπολογίστε τις ποσότητες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, και αν μπορεί να τις λάβει μέσα από τη διατροφή σας. Σε περίπτωση που η διατροφή δεν επαρκεί, τα συμπληρώματα θα σας βοηθήσουν να έχετε τον αριθμό που έχετε ανάγκη.

Προηγούμενο άρθρο

ΓΕΛ Κρηνίδων: Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Ρολόγια Quartz: Τι Είναι και Πώς Λειτουργούν