Dark Mode Light Mode

Να τα περιμένουμε όλα για τους Φιλίππους από τον Δήμο;

Αρκετά είναι τα παράπονα που ακούγονται για πλημμελή αξιοποίηση της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εξέλιξη που κατά τους ισχυρισμούς θα αυξήσει την αίγλη και φυσικά την επισκεψιμότητα της περιοχής και γενικότερα της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Σχετικά με το θέμα, μας μίλησαν από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταϊδης και ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης.

Ειδικότερα, ο κ. Κωταϊδης παρατήρησε: «Θα πρέπει να δούμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας και ανεξάρτητα από το πόσοι φορείς εμπλέκονται στο θέμα. Δηλαδή, ποιες ενέργειες θα πρέπει να δρομολογήσει ο δήμος προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του χώρου. Οι προτάσεις αξιοποίησης προκύπτουν στο πλαίσιο συναντήσεων και συζητήσεων. Πολλοί σκέπτονται ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά είναι ευθύνη του δήμου να αναλάβει τη συγκέντρωση των εμπλεκομένων και τη συλλογή των προτάσεων. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις.

Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης ενίοτε επικαλούνται τη γραφειοκρατία προκειμένου να αποφεύγουν τις προσπάθειες. Πιστεύω ότι ο δήμος φέρει μεγάλη ευθύνη, πέρα από το σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση της ένταξης στον κατάλογο των μνημείων. Μπορεί στο σχήμα να περιλαμβάνεται το υπουργείο πολιτισμού ή ακόμη κι εκπρόσωποι της UNESCO. Για πρώτη φορά όμως και ο δήμος είναι συμμέτοχος στις εξελίξεις ενός σημαντικού ζητήματος.

Και μόνο το γεγονός της ένταξης δίνει προτεραιότητα στην περιοχή και μας αναγκάζει να εξετάσουμε πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν κι εκτός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να γίνονται επιτυχώς δεκτοί όλοι όσοι ευελπιστούμε ότι θα έρθουν για επίσκεψη. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και από το κράτος, αλλά και ο δήμος θα πρέπει να συζητήσει τις προτάσεις και να διαμορφώσει μια κατεύθυνση αξιοποίησης και προβολής. Σήμερα κι ένα χρόνο μετά την ένταξη του χώρου τι ακριβώς έχει πράξει ο δήμος Καβάλας;»

Από την πλευρά για το ίδιο θέμα ο Θόδωρος Μουριάδης υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το δήμο. Στις Κρηνίδες εκτελέστηκε έργο ανάπλασης με σκοπό να ενώσει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με το δημοτικό διαμέρισμα που ωστόσο δεν τηρείται. Σήμερα για παράδειγμα τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να σταθμεύουν μέσα στους πεζόδρομους. Είναι εύκολο να κατηγορούμε το δήμο για όλα.

Όντως, θα έπρεπε να είχε συσταθεί μια επιτροπή ως φορέας διαχείρισης προκειμένου να δρομολογηθούν κι άλλες διαδικασίες, ωστόσο παρόμοια έργα είναι αδύνατο να εκτελεστούν από το δήμο άρα θα πρέπει να υλοποιηθούν από το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού. Εξάλλου, οι Φίλιπποι ήταν πάντοτε γνωστοί και δεν περιμένουν τώρα, μετά την ένταξη του μνημείου, να εξασφαλίσουν διεθνή δημοσιότητα και προβολή. Οι ξένοι επισκέπτες έρχονται συνειδητά ώστε να επισκεφθούν ένα γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Υποχρέωση λοιπόν για την αξιοποίηση του γεγονός έχει το υπουργείο πολιτισμού, ο δήμος Καβάλας αλλά και μεμονωμένα κάθε κάτοικος της περιοχής, που πρέπει παράλληλα και να προστατεύσει το χώρο».

Προηγούμενο άρθρο

Πρόταση Πριονίδη για το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Περάμου

Επόμενο άρθρο

Ο Κ. Μπαντίκος για το περιστατικό με τον ταχυδακτυλουργό