Dark Mode Light Mode

Να βρεθεί λύση για τις οικοδομικές άδειες στη Θάσο

Μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο Δήμος Θάσου υποχρεώνεται να λειτουργήσει άμεσα την Υπηρεσία Δόμησης του, την Πολεοδομία του.

Αν αυτό δεν γίνει ως το τέλος Σεπτέμβρη, κινδυνεύουν με οριστική ματαίωση αιτήματα που είναι στη φάση της προέγκρισης. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αδυναμία έκδοσης αδειών γενικά στη Θάσο. Οι προτεινόμενες επιλογές είναι δύο. Η πολιτική παρέμβαση, την οποία ζητά με ανακοίνωση της η Θασιακή Ένωση. Και κάτι περισσότερο ρεαλιστικό.

Το περιγράφει αναλυτικά (μαζί με το πρόβλημα) ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης:

«Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο. Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα και εντός του μήνα. Τις επόμενες μέρες. Αλλιώς θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα. Είναι αρκετές οι άδειες σε εκκρεμότητα, είναι 200 είναι 300… Είναι άδειες που έχουν προέγκριση. Αν δεν εκδοθούν ως τις 30 Σεπτέμβρη χάνεται το δικαίωμα δια παντός στους πολίτες να δομήσουν το ακίνητο τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Δήμος Θάσου είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είναι υποστελεχομένη η υπηρεσία του αλλά αυτός έχει την πρωτοβουλία. Η λύση που βλέπω εφικτή χωρίς να είναι εύκολη αλλά μπορεί να δώσει άμεση διέξοδο, είναι η συνεργασία των Δήμων Καβάλας και Θάσου.

Μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης; Μιας συνεννόησης των Δημάρχων; Όπου η Θάσος θα αναλάβει επίσημα την έκδοση των οικοδομικών αδειών και η Καβάλα θα συνδράμει με κάποιο τρόπο. Με προσωπικό, με συνεργασία, με υποστήριξη…

Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ο Δήμος Θάσου. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι δύσκολο αλλά όπως συζητάμε με τους συναδέλφους υπάρχει περιθώριο να γίνει. Η Καβάλα δεν μπορεί να το αναλάβει εφόσον υπάρχει η πολυσυζητημένη διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη.

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Κι άλλες λύσεις. Όλες αυτές θέλουν χρόνο ενώ χρόνος δεν υπάρχει. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη και νομοθετική ρύθμιση…Όλες αυτές οι άλλες λύσεις είναι λύσεις που θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν».

Προηγούμενο άρθρο

Ενημέρωση της Αγγελικής Δεληκάρη από το διευθυντή του ταχυδρομείου Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Νέστος Χρυσούπολης: Κράτησε και Γκατζολάρι, Οκάν, Πανταζή