Dark Mode Light Mode

Νατζί Αλ-Αλί, ο δημιουργός του Χαντάλα (1936-29 Αυγούστου 1987)

Naji Salim al-Ali (1938-1987) Photo Credit: http://www.passia.org

Για τον Νατζί Αλ Αλί

Ο Νατζί Αλ Αλί γεννήθηκε το 1936 στο παλαιστινιακό χωριό Ash Shajara. Το 1948, το Ash Shajara ήταν ένα από τα 480 χωριά που καταστράφηκαν στη «Νάκμπα». Η Νάκμπα είναι η καταστροφή της Παλαιστίνης για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ, κατά την οποία έγιναν σφαγές, οι Παλαιστίνιοι έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της γης τους και 750.000 έγιναν πρόσφυγες.

Ο Νατζί Αλ Αλί ήταν 10 ετών, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εκδιώχθηκαν από την Παλαιστίνη προς το Ein Al-Hilweh, ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο. Ο Νατζί Αλ Αλί μεγάλωσε για να γίνει ίσως ο πιο δημοφιλής σκιτσογράφος στον αραβικό κόσμο. Με ωμή ειλικρίνεια, ο Νατζί αλ Αλί ανέλυσε τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των αραβικών καθεστώτων, και τις συνέπειες για τους Παλαιστίνιους.

Ο Νατζί Αλ Αλί ήταν πολύ αγαπητός για το έργο του, αλλά επίσης και πολύ μισητός, όπως φαίνεται από τις πολλές απειλές που λάμβανε κατά της ζωής του και της οικογένειάς του.

Στις 22 Ιουλίου 1987, στο Λονδίνο, ο Νατζί Αλ Αλί πυροβολήθηκε καθώς περπατούσε προς τα γραφεία της εφημερίδας Al-Qabas. Πέθανε στο νοσοκομείο στις 29 Αυγούστου 1987. Ο δολοφόνος του δεν έχει ποτέ συλληφθεί.

Ο Νατζί Αλ Αλί σκοτώθηκε μόλις η Ιντιφάντα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας είχαν αρχίσει.  Τα καυστικά σκίτσα του,  μέσα από τα μάτια του μικρού αγοριού – πρόσφυγα  που ονομάζεται Χαντάλα,  κυκλοφορούν ξανά και ξανά, μέχρι σήμερα.

Ο Νατζί Αλ Αλί  ήταν ένα από τα πιο εξέχοντες γελοιογράφους στον αραβικό κόσμο. Σαρκαστικά, δεικτικά και ίσως πολύ τολμηρά, τα σκίτσα του Αλ Αλι  αντλήθηκαν από την εμπειρία του ως Παλαιστίνιος πρόσφυγας από την παιδική ηλικία και αντανακλούν σαφώς την πολιτική στάση του, η οποία ήταν συχνά επικριτική των αραβικών καθεστώτων.

Δημιούργησε πάνω από 40.000 σκίτσα, στα οποία αντανακλάται συχνά ηπαλαιστινιακή και αραβική κοινή γνώμη και ήταν έντονα επικριτικά προς τις παλαιστινιακές και αραβικές πολιτική και τους πολιτικούς ηγέτες.

Ποιός είναι ο Χαντάλα

Από το 1975 έως το 1987 περίπου, ο Νατζί Αλ Αλί  δημιούργησε σκίτσα που απεικονίζουν τα δεινά των Παλαιστινίων προσφύγων. Αυτά τα σκίτσα εξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρα, και ο Χαντάλ, το παιδί πρόσφυγας ο οποίος είναι παρών σε κάθε καρτούν, παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση.

Ο Νατζί Αλ Αλί έγραψε: «Το παιδί Χαντάλα είναι η υπογραφή μου, ο καθένας με ρωτάει γι ‘αυτόν όπου κι αν πάω. Έδωσα ζωή σ’ αυτό το παιδί, στον Κόλπο, και τον παρουσίασα στους ανθρώπους.

Το όνομά του είναι Χαντάλα και έχει υποσχεθεί στους ανθρώπους ότι θα παραμείνει αληθινός στον εαυτό του. Τον ζωγράφισα ως ένα παιδί που δεν είναι όμορφο- τα μαλλιά του είναι σαν τα μαλλιά ενός σκαντζόχοιρου που χρησιμοποιεί τα αγκάθια του ως όπλο.

Ο Χαντάλα δεν είναι ένα καλοθρεμένο, ευτυχισμένο, ήρεμο, ή χαϊδεμένο παιδί. Είναι ξυπόλητος, όπως τα παιδιά στα στρατόπεδα προσφύγων, και είναι ένα σύμβολο που με προστατεύει από το να κάνω λάθη.

Ακόμα κι αν είναι σκληρός, μυρίζει κεχριμπάρι. Τα χέρια του είναι ενωμένα πίσω από την πλάτη του, ως ένδειξη της απόρριψης μιας εποχής που οι λύσεις που μας παρουσιάζονται είναι με τον αμερικανικό τρόπο.»

«Ο Χαντάλα γεννήθηκε δέκα ετών, και πάντα θα είναι δέκα ετών. Σε αυτή την ηλικία, έφυγα από την πατρίδα μου, και όταν επιστρέψει, ο Χαντάλα θα είναι δέκα και μετά θα αρχίσει να μεγαλώνει. Οι νόμοι της φύσης δεν ισχύουν για αυτόν. Αυτός είναι μοναδικός. Τα πράγματα θα γίνουν κανονικά και πάλι, όταν επιστρέψει στην πατρίδα.

Τον παρουσίασα στους φτωχούς και τον ονόμασα Χαντάλα , ως ένα σύμβολο της πικρίας. Στην αρχή, ήταν ένας Παλαιστίνιο παιδί, αλλά η συνείδησή του αναπτύχθηκε από εθνική σε παγκόσμια και ανθρώπινη. Είναι ένα απλό αλλά δύσκολο παιδί, γι’ αυτό ο κόσμος τον υιοθέτησε και θεώρησε ότι αντιπροσωπεύει τη συνείδηση ​​του».

Μερικά από τα σκίτσα του Νατζί Αλ-Αλί, σε κατηγορίες:

ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

αλ1

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΣΡΑΗΛ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

ΗΠΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΗΓΗ: handala.org

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    αέναη κίνηση

Προηγούμενο άρθρο

Ο Γιάννης Φιλίππου θυμάται: Ένα αξέχαστο ανεξάρτητο παιχνίδι υπό την επίβλεψη του Βασίλη Δανιήλ

Επόμενο άρθρο

«Ο Καραγκιόζης και η πειρατική γαλέρα» στη θεατρική σκηνή του Apollon Cinema