Dark Mode Light Mode

Νέα διαμαρτυρία για τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Φωτογραφία αρχείου

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας απαξίωσε κάθε έννοια διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας!

Μετά από τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών ΑΜ-Θ, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Δήμου Καβάλας και του Συντονιστικού Οργάνου των Δημοτικών Σχολείων Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα συναντήσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας με Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καβάλας, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2024-2025.

Δυστυχώς, οι συναντήσεις αυτές αποτέλεσαν τον ορισμό του εμπαιγμού και της παραπλάνησης των γονέων και της απαξίωσης κάθε έννοιας διαβούλευσης, διαφάνειας και λογοδοσίας εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας.

Εμείς ως Σύλλογοι Γονέων προσήλθαμε στις συναντήσεις καλόπιστα, με σκοπό να συζητήσουμε και να βρούμε λύση για το πώς θα αποφύγουμε την υποβάθμιση των σχολείων και τη μελλοντική αποφυγή συγχώνευσης ή κατάργησης σχολείων.

Αντίθετα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσήλθε στις συζητήσεις με σκοπό να αρνηθεί κάθε συζήτηση για λύση και να επιβάλλει τις προειλημμένες αποφάσεις της, με τρόπο απόλυτο, αυταρχικό και συχνά προσβλητικό προς μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων.

Αισθανόμαστε για ακόμη μία φορά πως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μάς εξαπάτησε και μας προσέβαλε:

  • Αρνήθηκε να εφαρμόσει την αρχή της διαβούλευσης με ειλικρίνεια. Υπήρξε επιθετική και προσβλητική σε συλλόγους γονέων από σχολεία που αντιδρούν και σε φορείς εκπροσώπησης των συλλόγων γονέων (της Ομοσπονδίας ΑΜ-Θ και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Καβάλας), απαξιώνοντας την παρουσία τους.
  • Διατύπωσε αντιφατικές, αλληλοσυγκρουόμενες και παραπλανητικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν από Συλλόγους Γονέων. Για παράδειγμα:

– όταν ρωτήθηκε η Διεύθυνση αν απέστειλε επίσημα την απόφαση της λειτουργικότητας των σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα απάντησε ΟΧΙ και την Τρίτη ΝΑΙ!

– όταν ρωτήθηκε η Διεύθυνση από τον Σύλλογο Γονέων του 14ου Δημοτικού αν το σχολείο θα κλείσει ως Δημοτικό για να γίνει πολυδύναμο Νηπιαγωγείο, απάντησε ΟΧΙ, ενώ στη συνάντηση που είχε γίνει στις 27/06/2024 είχε αναφέρει η ίδια τον σχεδιασμό για πολυδύναμο Νηπιαγωγείο!

  • Δεν έκρυψε τη μεροληψία της και την προτίμησή της σε συγκεκριμένα σχολεία σε βάρος άλλων σχολείων. Είναι πλέον προφανές σε εμάς ότι η Διεύθυνση λειτουργεί με εμφανείς διακρίσεις υπέρ και κατά συγκεκριμένων σχολείων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αντικειμενικότητα των αποφάσεών της.
  • Αγνοεί τις γνωμοδοτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης που εκφράστηκαν ανοιχτά στις συναντήσεις που έγιναν και τάσσονται κατά της υποβάθμισης/ κατάργησης σχολικών μονάδων, καθώς θεωρούν πως δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η υποβάθμιση/ κατάργηση σχολικών μονάδων.
  • Αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της λύσης που προτείναμε και εμείς και όλοι οι φορείς εκπροσώπησης των συλλόγων γονέων για τη μεταβολή των ορίων των σχολικών περιφερειών, ώστε να εξισορροπείται ο αριθμός των μαθητών σε κάθε σχολείο και να κρατηθούν τα σχολεία στη βαθμίδα του 6/θέσιου.
  • Αρνήθηκε να παρέχει στην Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜ-Θ τα ακριβή στοιχεία που ζητήθηκαν με τους αριθμούς των μαθητών ανά σχολείο και τάξη, “αποκρύπτοντας” ουσιαστικά τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να αξιολογηθεί η απόφασή της για υποβάθμιση σχολείων.

Εμείς ως Σύλλογοι Γονέων, μαζί με τους ανώτερους φορείς εκπροσώπησής μας, την Ομοσπονδία και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καβάλας, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή με αξιοπρέπεια και σύνεση στο θέμα της υποβάθμισης των σχολείων και ζητήσαμε το στοιχειώδες: να συζητήσει μαζί μας σε πνεύμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης τον σχεδιασμό που μπορεί να υλοποιηθεί προς όφελος των παιδιών μας, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και όρους.

Αντίθετα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μάς συμπεριφέρθηκε με αυταρχισμό, με προσβλητικές επιθέσεις, με αλλοπρόσαλλες και παραπλανητικές απαντήσεις, με ουσιαστική άρνηση να παρέχει στοιχεία.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή: θα εντείνουμε τις ενέργειές μας προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση υποβάθμισης σχολείων τώρα και οι σχεδιασμοί για συγχωνεύσεις/ καταργήσεις σχολείων αργότερα.

Η στάση της Διεύθυνσης μάς δημιουργεί υποψίες ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε ενδεχομένως με κριτήρια αδιαφάνειας, σκοπιμότητας, παράβλεψης γνωμοδοτήσεων άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και παραβίασης παιδαγωγικών αρχών.

Τέλος, οι πιέσεις μας θα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και με κάθε μέσο, ώστε να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες τους. Εμείς θα κάνουμε ως γονείς το καθήκον μας.

Ας κάνουν και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς το δικό τους καθήκον. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον τόπο μας να υποβαθμιστεί περισσότερο!

Το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικών Σχολείων Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Πέμπτη 18 Ιουλίου: Η θερμότερη ημέρα του καύσωνα στον Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Συνέντευξη Τύπου – Cosmopolis Festival 2024 (φωτογραφίες-video)