Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία αλλά και συγκεκριμένες πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες που είναι προσωρινά φιλοξενούμενοι στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».
Έφτασαν τους 710 στον αριθμό, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων ήταν αναμενόμενη λόγω του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών.
Θα περιμέναμε δε να ήταν και μεγαλύτερη για το καλοκαίρι που διανύουμε. Πρόσφυγες που βρίσκονται νόμιμα αλλά και προσωρινά στην Ελλάδα εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έγγραφα, ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να συναντήσουν συγγενείς τους που ζουν ήδη εκεί.
Με αυτόν τον τρόπο οι πρόσφυγες στη δομή του «Ασημακοπούλου» ήταν προ λίγων ετών ακόμη και 1.000. Σταδιακά μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται.
Ας μην ξεχνάμε μία ακόμη ειδική παράμετρο. Το γεγονός δηλαδή ότι από τους πρόσφυγες που παραμένουν στη δομή πολλά είναι τα παιδιά. Αυτός είναι και ένας λόγος αισιοδοξίας ότι τα παιδιά σύντομα θα συγκεντρώσουν κι αυτά τα απαραίτητα έγγραφα για να συναντήσουν στην Κεντρική Ευρώπη τους συγγενείς τους, τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.
Η μείωση του αριθμού των προσφύγων δημιουργεί νέα δεδομένα στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».
Σιγά-σιγά αδειάζει το μεγάλο κτίριο, στο βόρειο τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εκεί όπου πρώτη φορά εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Τότε μέσα σε αντίσκηνα. Το κτίριο αυτό που είναι σχεδόν άδειο σήμερα, θα διατηρηθεί φυσικά αλλά θα παίξει έναν καινούργιο και διαφορετικό ρόλο.
Εκεί θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες διοίκησης της δομής, εκεί θα λειτουργήσουν οι χώροι που εξυπηρετούν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Το μικρό ακίνητο που φιλοξενεί την διοίκηση και τις ΜΚΟ σήμερα προβλέπεται να κατεδαφιστεί! Αυτό θα γίνει λόγω της διάνοιξης του δρόμου πίσω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», δρόμος που προβλέπει το σχέδιο πόλης και θέλει να τον προετοιμάσει ο Δήμος Καβάλας.
Μία άλλη είδηση που αφορά τους παραμένοντες πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» έχει σχέση με τη διαδικασία νέων εμβολιασμών. Την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί ξαναρχίζουν, αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 30.
Οι εμβολιασμοί αυτοί θα αφορούν όσους πρόσφατα νόσησαν και πλέον μπορούν να εμβολιαστούν καθώς πέρασε καιρός από το διάστημα που ήταν θετικοί. Ταυτόχρονα η εμβολιαστική διαδικασία θα αφορά λιγότερους πρόσφυγες που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο αλλά εν τω μεταξύ το μετάνιωσαν.
Η διαδικασία του εμβολιασμού για κάθε πρόσφυγα είναι ιδιαίτερη. Σημαντική αφού μόνο εμβολιασμένος μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τις επόμενες διαδικασίες και να αποχωρήσει από την Ελλάδα για χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι οι εμβολιασμοί των προσφύγων γίνονται από το μόνιμο προσωπικό του ΕΟΔΥ στη δομή. Το οποίο εκπαιδεύτηκε κατάλληλα και έκανε τους πρώτους εμβολιασμούς που ήταν και οι περισσότεροι νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι.
*Η διοίκηση της δομής και ειδικότερα οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ διατυπώνουν παράπονα προς το τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Ενώ αυτό ειδοποιήθηκε πολλές φορές, δεν ανταποκρίνεται στην απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων εντός της δομής. Ζητήθηκε από τους υπευθύνους να περιμένουν να έρθει η σειρά τους για τα είδη αυτά αλλά πέρασαν αρκετές εβδομάδες και τα ογκώδη δεν απομακρύνθηκαν.